Lummel, relax man! Ik wacht al 2 maanden op mijn illegale pakket vuurwerk uit China via Alibaba met zijn express. Hopelijk nog voor de BBQ binnen.Β Β Β bbq2019....
Β
Is inderdaad vervelend dat ze geen ongeveer tijd aangeven, was laatst met mijn Grainfather vanaf s'-ochtends aan het wachten en om 18.00u liet ik het maar los π
19.50u stonden ze met 2 man voor m'n deur...
Β
Net heeft een vriendelijke allochtone medelander 3 dozen afgeleverd met meer dan halve zak 25kg zak mout. Lummelientje zei direct al dat dit nooit via post.nl had gekund. Tijd voor een borrel en bedankt voor deze transactie Jan. De volgende moeten we wat beter plannen maar so far so good.Β
Β
Morgen verder uitpakken. Nu eerst sinaasappels persenΒ
Β
Ehh, met de Grainfather en de rest van de spullen π
Β
Fijn dat het goedgekomen is Lummel! Nu lekker beginnen. Anders maak je weer een topic aan hoe je begint met de fermenter en de chiller, net als toen met je Grainfather ?
Erik heeft al wat ervaring ?
hahaha, ik ga zeker op Erik leunen. Maar voor vandaag is het borreltijd en nogmaals bedankt voor de mout. Morgen ga ik alles uitpakken en dan zie ik wel wat ik tegenkom. Moet ook nog een waterfilter kopen en wat andere dingen dus voor ik echt aan de slag ben is het minimaal midden volgende week.Β
Β
Je moet de chiller toch 24 uur laten staan voordat je begint met vullen dus rek die borreltijd maar flink op π
Β
De 2 emmers uitgestookte appelwijn staan lekker opnieuw te vergisten met nieuwe suiker. 1 emmer is bijna klaar, de 2e was vanmorgen netjes afgekoeld en heb ik nu een schep uit de andere emmer bijgedaan als giststarter. Werkt goed!
Ik denk dat ik hem toch niet door de reflux gooi maar gewoon met de koperen helm en koeler, hij zal ongetwijfeld minder lekker zijn dan de eerste ronde, maar ik heb bedacht dat ik deze opbrengst in een houten vaatje kan doen. Zo wordt het toch nog een soort Calvados. De 2 emmers leveren samen ruim 10 liter op, leuk om weg te leggen. Niet moelijk om er vanaf te blijven want voorlopig heb ik drank genoeg in huis.
Hoi allemaal als beginneling heb ik een paar vraagjes.
Als ik het goed begrepen heb dan is de vergisting op kamertemp.
Wat is een goede temp voor de nagisting?
In plaats van beugelflesjes kun je plastic spa rood flesjes gebruiken van een halve liter ?
Als ze knallen heb je minder schade en ze zijn veel goedkoper π
Β
Β
Kamertemperatuur werkte voor mij prima.
Plastic Spa flesjes kan goed hoor. Bij lage alcholpercentages kan dat geen kwaad. Sla er geen distillaat in op ?Het voordeel van plastic flesjes wanneer je Cider maakt is dat je kunt voelen of er druk wordt opgebouwd. Het flesje wordt dan bikkelhard. Je weet dan dat er koolzuur word gevormd. Zo hoef je niet steeds een flesje te openen om dat te checken ?
Nagisting zelfde temperatuur als hoofd gisting.
Hergisting kamertemperatuur of iets hoger.
Ik zou geen plastic Spa flesjes gebruiken maar dat is een persoonlijke overweging.Β
Β
ok vriendelijk dank Jan en Munckerik,
Munckerik, Wat vind jij een nadeel van een plastic spa flesje?
Β
Niet zozeer een nadeel maar voor iets met wat meer druk zou ik kiezen voor een Steinie flesje. Ik vind bier uit een plastic beker ook niets. Maar zoals eerder gezegd, het is en persoonlijke keuze. Wat Jan zegt, je kunt bij plastic goed voelen of de druk goed opgebouwd wordt, is ook weer een klein voordeel van plastic π
Β
Dag Munckerik, ik begrijp je insteek.
Aangezien ik net begin en zo nu en dan wat erbij koop doe ik het voor nu met plastic flesjes, later bestel ik wel een keer een partij beugelflesjes.
Vriendelijk bedankt voor het meedenken en je input π
De waterflesjes van plastic zijn perfect geven geen smaak af en ik vind het wat veiliger,de exota flessen explodeerde vroeger ook wel eens met het gevolg dat exota niet meer bestaat.ik gebruik ook plastic voor limonade met koolzuur,ik druk ze een beetje in dan kunnen ze uitzetten,is me wel een een fles van twee ltr.gesprongen,geeft flinke knal en mooie douce.was blij dat ze niet van glas was.ik ben nog altijd voor veiligheid,zeker als je een flesje weggeeft.gr.Chris.V
Β