Goed bezig beide en leuk om te volgen.
Suiker op de fles: ik heb klontjes rietsuiker van 5.2g elk. Wat doe ik: 2 per fles van 75cl; of 1 en een halfje (7.5g)?
Ik gebruik carbonationdrops van 3,3 gram per flesje van 30 cl. Net als bij mijn bier. Soms heb ik halve liters, dan doe ik er gewoon 2 in. Dat komt niet zo heel precies.
In dat filmpje waar ik een glas vol schenk zit ruim 12 gram per liter. Namelijk 1 zakje suiker van 4 gram per flesje van 30 cl, best wel veel Koolzuur maar dat mag ook best. Ik houd daar van. Maar zorg wel dat je flesjes niet uit elkaar kunnen knallen. Ik denk dat alles tussen de 8 en 10 gram per liter oke is, reken daar maar mee. Dus op een fles van 0,75 l zouden 2 klontjes van 5,2 teveel zijn. 1,5 klontje zou een goede bubbel moeten leveren.
(....)
Bedankt! Flessen: ik gebruik recup champagne en cava flessen.
Dan is het geen punt als je wat overdrijft met co2, een knallende kurk geeft een feestelijke sfeer 🙂
Het vereist wel weer speciale kurken met bijbehorend apparaat en daar maak ik toch te weinig cider voor. Wie weet ooit......
Dan is het geen punt als je wat overdrijft met co2, een knallende kurk geeft een feestelijke sfeer 🙂
Het vereist wel weer speciale kurken met bijbehorend apparaat en daar maak ik toch te weinig cider voor. Wie weet ooit......
Speciale kurken? Ik gebruik plastic stopsels met een draadkroon. Je ziet na een week de stop enkele milimeter omhoog gegaan zijn, teken van gasdruk.
Oh die ken ik wel ja, werkt ook mooi!
Op mijn kroonkurk apparaat zit ook een 29 mm kroonkurkkop voor champagne en cava flessen, ik ben die flessen alleen nog nooit tegengekomen. Ik houd het voor nu nog even op bierflesjes ? ben er alleen net bijna 140 kwijt aan mn pils. Moet op vakantie doordrinken om genoeg nieuwe lege flesjes te hebben zodat ik na mijn vakantie cider kan bottelen.
Oh die ken ik wel ja, werkt ook mooi!
Op mijn kroonkurk apparaat zit ook een 29 mm kroonkurkkop voor champagne en cava flessen, ik ben die flessen alleen nog nooit tegengekomen. Ik houd het voor nu nog even op bierflesjes ? ben er alleen net bijna 140 kwijt aan mn pils. Moet op vakantie doordrinken om genoeg nieuwe lege flesjes te hebben zodat ik na mijn vakantie cider kan bottelen.
140!! Haha, en neemje die allemaal mee naar Bergerac?
Doet me denken aan onze "verhuis"; hele stookinstallatie en paraphernalia inclusief vergistingsvaten, 20l Schulp appelsap, 10kg AH diepvries bosvruchten, etc mee in de auto hierheen op vakantie 🙂 Mijn vrouw verklaarde me eerst klaar voor het "je-weet-wel-huis", heb er twee dagen over gedaan alls netjes in de auto ingeladen te krijgen en is gelukt.
Ik dacht aan 2 doosjes pils en 1 doosje witbier. We drinken daar ook wel buiten de deur hoor, maar de blikjes Kronenbourg die daar normaal in de koelkast heb liggen verruil ik nu liever voor mijn eigen pils ?
Vorig jaar had ik alleen zelfgestookt, nu voor het eerst zelfgebrouwen.
1 doosje staat gelijk aan 1 kratje, 24 stuks
Heel kalmpjes aan, de most heeft het in ieder geval lekker koel. Kon je er maar in zwemmen.
Wat een relaxte gist die Mangrove Jacks CL23. We zijn weer 2 dagen verder en hij bubbelt nog steeds iedere seconde. SG daalt erg langzaam, vanmorgen de Tilt gechecked en 1032. Als hij niet gekoeld had mogen vergisten was de suiker al lang op geweest bij deze temperaturen. Deze gist raakt in ieder geval niet gestrest ?
Ik heb een glaasje afgetapt en is ondanks dat het nog erg zoet is erg lekker.
Tof jan! Leuk dat je hiermee komt. Ik heb je in geuren en kleuren vertelt hoe blij ik ben met deze gist. Als newbie kon ik gwn goed beginnen. De gist heeft geen enkele moeite met temperatuur schommelingen en de bio citroen.
Ja top, zonder jou had ik weer de M02 cider of de Champagne gist gekozen.
Maar het definitieve proeven gaat na mijn vakantie pas gebeuren. En dan bottelen met elderflower siroop.