Ja ben heel benieuwd! Ik ben blij omdat de gist een lekker rieseling afdronk geeft, bij mij dan.Β
Ah! Lekker proberen.
Bauke, als jij aan de slag gaat met het mangrove Jacks cider pakket wil je mij dan eens laten weten in welke vorm er vlierbloessem is meegeleverd? Ik denk gewoon gedroogd en gevacumeerd. Ik heb dit op de bbq vorig jaar geproefd van DDM en dat was erg lekker. Ik wil nu ook iets vlierbloessem in mijn cider maar twijfel over de hoeveelheid.
Heb het gewogen voor je. 78 gram gedroogde vliervloesem in een theezak. Rook heel heftig. En daarnaast is er nog een zakje met vlierbloesem/limesiroop.
Heb het gewogen voor je. 78 gram gedroogde vliervloesem in een theezak. Rook heel heftig. En daarnaast is er nog een zakje met vlierbloesem/limesiroop.
Duidelijk, het is dus een combinatie. Het theezakje gaat zeker de gehele vergisting mee in het vat? De siroop was ik al van plan voor het bottelen. Ik zal vandaag eens langs de Bio winkel gaan voor Vlierbloesem.
Bedankt voor het wegen! Ik zal op 30 liter dan aan een 100 gram verpakking voeldoende moeten hebben.Β
Β
Theezak in de vergisting de gehele periode. De siroop 2 dagen voor het bottelen. Dit is btw 23 liter totaal dus met jouw 100 gram op 30 liter komt goed.
Vlierbloesem komt zo binnen, besteld bij https://www.pit-pit.com/vlierbloesem.html
Kost ook de kop niet, en ik houd nog wat over om thee voor de vrouw te maken π
Vergistting is vandaag een week bezig en nog niet op de helft, SG 1027 nu. Wel erg lekker om een glaasje af te tappen zo nu en dan, maar nog erg zoet.
Kijk aan, dank voor de url. Als het bevalt bestel ik meer. Nog bedankt voor de levering. De review gift borrelt als een malluh. Heb foto's geschoten en ga van het weekend schrijven.
75 gram per pot, ik had 2 potjes besteld. Het theezakje dat ik op de foto zag ziet er veel kleiner uit dan deze hoeveelheid van 75 gram . Ik heb het bij 1 pot gelaten. Zit nu in een hopkookzakje in de fermenter. 2e pot mee naar huis om thee van te maken . Net een kopje op en is lekker.Β
De appels hier in Finland komen al lekker op kleur. Nog een week of drie wachten.. Ik koop een pakketje met wijngist (ik weet niet welke) en een zakje pecto enzym. Ik doe eerst het enzym in het vat, en laat het 24 uur zijn werk doen. Dan wordt het al behoorlijk helder. Als je een 'cloudy' cider wil, doe je het niet. Van 40kg appels, krijg ik ongeveer 25L sap. De appels zijn gratis (uit schoonmoers tuin) het persen kost 0,40β¬ per kilo.
Gaaf zeg... woon je in Finland? Ik heb goede ervaring met de wijngist van mangrove cl23 voor witte wijn. Is zeer sterke gist. Ik wil binnenkort toch ook Robbert raadplegen voor eigen gist. Review daarvan zal ik hier posten.
Klopt, ik woon al 12 jaar hier. Ik maak jaarlijks appelcider van de appels uit de tuin van mijn schoonmoeder. Elk jaar een beetje anders. Vorig jaar heel veel zon gehad, dus zoeter appels en een hoger alcoholpercentage. Ik zal eens proberen te achterhalen wat voor gist dit precies is. Eigen gist maken / vangen lijkt me ook erg interessant..
Wat leuk! Wil ooit nog eens vliegvissen in Zweden of finland. Ja ik krijg dit jaar ook appels en wil ze op verschillende manieren verwerken. Een deel persen en cider maken, en een deel een eau de vie van maken. Ben benieuwd naar jouw gist.Β
Ik heb geen ervaring met vliegvissen.. In de buurt van mijn dorp, zit een boertje die heeft zelf een pers gebouwd. De meesten hier laten persen voor het sap, en vriezen dat in. Wel gezond, maar niet zo leuk.
Hij heeft van een versnipperaar en wat landbouwmateriaal dit gemaakt:
Interessant bouwwerk! Ik ben helaas Niet Zo creatief. Maar heb zo mijn wegen. π
Ik heb bij de vergisting toch wat suiker toegevoegd, lijkt nu allemaal omgezet, SG 1,000, maar de alcohol is te hoog... 12 %... Kan ik dit nog verlagen door water toe te voegen, of gaat dit ten koste van de smaak?
Anders laat ik het zo en drink wat minder (hoop ik), smaakt namelijk wel prima. Ben bang dat het te waterig wordt.