Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 47 / 71

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hierbij weer een nieuwe aflevering van Chef Cider:

Goed gereedschap maakt je leven makkelijker.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt dat je ze elke keer post Nimrax, ik ben er zelf misschien iets te bescheiden voor (filmpjes maken vind ik leuk, er van uit gaan dat anderen het interessant vinden is een tweede 😉 )

 

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb mijn oogst ook weer binnen. 35kg appels leverde bij de pers-boer 22L sap op. Hij vertelde me dat er steeds meer mensen appels laten persen met een paar kilo appelbes / Aronia er doorheen. Er zit een hoop goeds in die appelbes (anti-oxidant, ijzer, etc). Misschien volgend jaar ook maar eens doen. Nu staat mijn vaatje rustig te pruttelen. Heb er wijngist van het merk DrinKit bij gedaan. Geen idee wat het werkelijk is.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooie hoeveelheid Auke, dat gaat vast erg lekker worden! Waarschijnlijk had je die gist er niet eens in hoeven doen want in de appelsap zit al de gist van de appelschillen.
Cheers man!;-)

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt Nim, mbt de natuurlijk gist. Ik wil nog eens een batch opzetten zonder zelf gist toe te voegen. Ik wil nu een wat drogere cider maken, ik denk dat de gist op de schil niet zo ver doorgist.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, de wilde gisten hebben over het algemeen een heel lage alcohol tollerantie. Maar het is wel interessant eens te doen. Ik hielp mijn vader vroeger als kind met de sapcentrifuge voor de appelwijn en ik mocht dan altijd wat flessen sap voor mijzelf houden. Zelfs in de koelkast stond er de volgende dag al druk op de fles. Had ik toch stiekum een beetje alcohol ?

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het alcoholpercentage is voor sommige ondergeschikt, ik vraag me af , wat smaakt het beste? En kun je een wilde Gist, door steeds opnieuw te gebruiken, alcohol tolleranter maken met dezelfde smaak? Steeds via Agar op petrischaal opnieuw gebruiken. Op eind van vergisting blijft de meest tollerante over. (soort van veredelde wilde Gist)

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat lijkt mij wel, de eerste gisten waren wild, alle zakjes zijn ooit opgekweekt maar ooit ontstaan uit wilde gist. Ik weet zo snel niet meer in welk topic maar Robbert en Chris hadden het laatst over wilde gist, waarbij Robbert vertelde hoe je dat kon optimaliseren. Wel gaaf als dat lukt, dat is ook weer een hobby binnen de hobby waar ik zelf geen zin in heb, maar ik kan me wel voorstellen dat het leuk is! 

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mijn buurman heeft een appelboompje in zijn voortuin staan. Hij doet zelf niks met de appels, ze vallen inmiddels van de boom.

 

Heeft het zin om de gevallen appels te rapen (al zijn ze een beetje beurs/bruin geworden) om er cider van proberen te maken?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2711
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gewoon doen. En anders een eau de vie van stoken. Ik heb ook een emmer staan. En ben benieuwd wat het gaat worden?

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beurs plekje maakt echt niet uit. Kijk maar eens op Youtube hoe de Normandiers het doen

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Indrukwekkend! < Vanaf 1.40 sec. > Ze gebruiken 3 soorten appels, groen, geel en de rode voor de perfecte balans in smaak, sap en de rode voor suiker. Briljant!!

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2711
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Super gaaf! Daar zou ik dan ook graag eens bij willen zijn! Mmmh cider.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat me vooral verbaasde is het gebrek aan hygiëne.. In het filmpje zien we helaas niet veel van het verdere proces.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2711
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Indd auke! Wij maar zo steriel mogelijk werken en zij gooien alles door elkaar en waarschijnlijk smaakt hun cider 100 keer beter. Wat me ook opvalt is dat zij de appels op een bult gooien en gewoon nog weken/dagen laten rotten.

Beantwoorden
Pagina 47 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?