Wat me vooral verbaasde is het gebrek aan hygiëne.. In het filmpje zien we helaas niet veel van het verdere proces.
Tjah, duizend jaar geleden werd er ook volop gebrouwen/vergist en toen wisten ze nog niet eens wat een bacterie was 😉
Ik kan me niet voorstellen dat ze dan ook continu goede resultaten hadden in de combinatie met besmetting en wilde gist maar toch.
Dit weekend was de appelvreter verhuurd aan een nederlandse wijnboer die voor het eerst ook iets wilde gaan doen met de appels. Zij gaven aan dat de hele machine eerst een sulfiet behandeling ondergaat voor ze de appels gingen crushen. Zelf begin ik daar niet aan. Dan kun je de appel zelf ook wel gaan ontsmetten.
Nou ja mooie bijkomstigheid is dat hij weer eens gereinigd is. 🙂
Ik denk dat de appels al aan het gisten waren toen ze ze op gingen scheppen en dat ze die wild laten vergisten.
Voor de liefhebbers, ik kreeg van deze man de tip dat het dit weekend open wijnbouwdagen zijn in nederland. Alle officiele wijnbouwers doen er aan mee. En er zijn er toch nog aardig wat 🙂
De appelvreter en sap pers zijn overigens weer beschikbaar: https://www.stookforum.nl/thread/speidel-appelvreter-en-hydropers-te-huur/
Ik heb gisteren ook 45 kg valappels besteld voor 18 euro , als er toch een plekje op mag zijn
Morgen voormiddag mag ik er om
Als iemand zo,n adres in de omgeving van Deventer weet wil ik ook wel zo,n hoeveelheid ?
Ja dit is iemand die appels en peren teelt en die hebben honderden kilo fruit die niet in de verkoop geraakt wegens te klein , te groot of er zit een plekje op en ze verkopen ze per bakje van 12 kg voor 4.5 euro
En hij is hier maar een 8 km van bij mij
En waar is dat adres stook? Ben Wel benieuwd.
Ik ga er om in Harelbeke https://www.rechtvanbijdeboer.be/fruitbedrijf-wolfcarius , streek Kortrijk
Het zijn Elstar
Dank voor de update. Dat is zowel voor jan als mijzelf te ver weg.
Mijn vorige 35 kg is uitgegist maar geraak maar aan SG 1.006 en kwam van SG 1.047
Hoe doen jullie dat voor beneden de 1000 te geraken ?
Gist voeding bij voor appels ?
De PH was 3,8 denk ik , heb nu een appel geperst en gemeten , het uitgegiste sap is 3,6
Graag jullie mening voor ik de 48 kg begin te persen
Welke gist heb je gebruikt?
champagne gist
Champagnegist start heel langzaam op, en het duurt heel lang voordat hij helemaal is uitgegist. Ik ben momenteel ook druiven aan het vergisten met champagnegist, staan al een week en het gaat echt heel langzaam. Kan zeker 4 weken duren voordat het werkelijk is uitgegist.