Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 6 / 71

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Ik heb gaan kijken in mijn gistdoosje, het was gist van vinoferm Bioferm killer, voor wijnen met weinig restsuiker en hoog alkoholgehalte tot 16 % Inhibeert wilde gist cellen staat op de verpakking.

Grts.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gerdy, je schreef: "en licht kunnen de oorzaak zijn".

Volgens mij heeft licht er niets mee te maken.

Ik koop (hier in Duitsland) 13 pakken van 2 liter zonder conserveermiddelen.

Deze zijn regelmatig in de aanbieding en een pak van 2 liter kost Euro 0,86.

Ik gooi daar 25 liter van in het gistvat en hou 1 liter over voor consumptie.

Ik gooi daar nog 2 kg suiker bij + 1 zakje appelsapgist.

Deze laat ik op kamertemperatuur vergisten tot ik geen bubbeltjes meer kan waarnemen. Ik zet het vat op een tafel en plaats een ander gistvat op de grond en hevel alles met het kraantje + slangetje (voor het spetteren) over.

Daarna bottel ik alles in halveliter flessen met 4 gram suiker per halve liter.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Rob, waarom gooi je er nog 2 kilo suiker bij? Is dat om meer alcohol te krijgen? en beïnvloed dat de smaak niet?

Wat is een zakje appelsapgist?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, de vorige keer had ik 10 pakken appelsap van 2 liter gekocht en deze vergist met verse gist. De hele droge smaak viel mij tegen.

Om die reden wilde ik het eens proberen met hier verkrijgbare apfelweinhefe voor 25 liter appelsap en extra 2 kg suiker

Ik moet zeggen dat ze beter van smaak is, heel fris en niet zoet en gekoeld uit de koelkast nog lekkerder. Ik heb het sg niet gemeten, maar ik denk dat ik het de volgende keer weer zo doe.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klinkt goed. Alleen die apfelweynhefe is hier niet te krijgen dus ga ik met de champagnegist aan de slag. 

 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik lees al een tijdje mee hier, echt een leuk topic.

Ik wil dit zeker ook eens gaan proberen. 

Mischien is ie minder droog als je de vergisting vlak voor de 1.000 SG stopt.

Ik heb begrepen dat volledig alle suikers vergisten resulteert in een droge wijn. 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@ Jan, krijg je eigenlijk nog wel koolzuur in je cider nadat je eerst klaringsmiddel hebt gebruikt?

Ik dacht dat deel A van de klaring de gist stopte. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Deel a bindt de eiwitten en deel b neemt ze mee naar de bodem. Hergisting op de fles gaat uitstekend. Er blijven altijd wel wat gistsporen achter die ineens weer te eten krijgen. Tip, vul 1 plastic flesje, zo,n half liter flesje Spa, sina of cola, dan kun je voelen of de fles steeds harder wordt. Dan merk je na een paar dagen al dat er koolzuur innje drankje komt. Het werkt echt heel goed.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat kunnen we met een Tilt goed in de gaten houden 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goeie tip, ga ik ook proberen

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een zoete wijn met een laag percentage maken is niet zo makkelijk. Je moet dan werken met een giststopper. Maar wil je bubbels dan lukt dat niet als je de gist bewust dood maakt. Ik weet niet wat er gebeurt als je dan weer bottelgist gaat toevoegen, eet die gist dan alsnog de resterende suikers allemaal op?

 

De tilt zit er voorlopig nog niet in in nederland. Het bedrijf is nog te klein om echt winkels te gaan voorzien maar de deur staat niet dicht, we moeten alleen nog even geduld hebben. Ze zijn bezig met nog een paar producten maar wat dat is vertellen ze pas als de patenten veilig gesteld zijn en dat is begrijpelijk.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik bedacht me vanmiddag ook dat het eerder stoppen met de vergisting en daarna gaan bottelen met bottelsuiker geen goed idee zal zijn. De resterende suiker plus de bottelsuiker zullen dan op fles vergisten en dan wordt de druk wellicht te groot en uiteindelijk zal eea toch droog worden ipv zoet.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Top, weet ik dat ook weer Jan.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

 

Ik bedacht me vanmiddag ook dat het eerder stoppen met de vergisting en daarna gaan bottelen met bottelsuiker geen goed idee zal zijn.

 Ik heb ergens gelezen dat je kunt een zoetere wijn krijgen zonder sulfiet toe te voegen om de gist te doden, maar dan moet je onvergistbare zoetmiddelen toevoegen zoals sorbitol, Ik heb het wel nog niet geprobeerd.  Misschien werkt dat bij cider ook

Stevia en die suiker voor diabetici is dat vergistbaar of niet, heeft hier iemand ervaring mee want naar het schijnt is sorbitol geen natuur product, ik denk dat dat hier in het forum al ergens geschreven staat.

groetjes

 

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

gisteren ben ik druk in de weer geweest, maar heel veel dingen bij geleerd aan iemand die al jaren ervaringen heeft van wijn tot bier en zo veel meer.die zegt dat het normaal is dat flessen knappen. gebeurt ook met champagne,maar heel zeker met bierflessen waar men nog 4 gram suiker in doet het zijn gewoon bommen. en idd er zijn nu al 8 flesjes van de 30 ontploft. verder heb ik het advies gekregen om ze onmiddellijk in de frigo te steken en rap te nuttigen. en als verder advies heb ik champagne flessen moeten gebruiken van 750 cl . omdat deze ervoor gebouwd zijn. maar ik heb zeker de moed niet op geven want ik heb terug deze ochtend een emmer gemaakt met appelsap en een 20 tal appels in kleine stukken. we drinken wel graag de cider,geeft de smaakt van tuborg en calsberg. en dit biertje drinkt mijn vrouw wel graag,dus niet op geven. 

ik wel veel bij geleerd uit dit topic en van de andere personen dat ik gisteren heb ontmoet. zoals donkere flessen gebruik je tegen oxidatie,flessen gebruiken waarvoor ze gebouwd zijn. de gemakkelijke weg doe je met sap,of je huurt een shredder en een pers voor een kleine prijs.(maar dit doe je dan voor een 200 kilo appels) het is wel mss beter als de suiker waarde kan meten. en een beetje voorzichtig zijn met suikers toevoegen.

en bedankt voor de reacties,als ik tijd heb post ik nog een goed recept.

mvg gerdy

Beantwoorden
Pagina 6 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?