Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 7 / 71

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Gerdy, goed om te horen dat je de moed nog niet hebt opgegeven, je bent goed bezig met informatie verzamelen dus dat komt wel goed! Het kan zomaar zijn dat mijn flesjes ook gaan ontploffen, volgende keer neem ik dan ook Champagne flessen.

 

Voor de cider hebben we een leuk metertje, je kunt hem ook voor andere wijnen gebruiken hoor, kijk maar eens  https://www.stookwinkel.nl/product/mad-millie-cider-hydrometer/

 

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

leuk jan dat er een metertje bestaat maar ik zal nog een beetje moeten wachten . want ik lag gisteren al terug aan een investering van 141€ . dus die zal ik eerst een beetje moeten terug hebben.maar lukt het niet om cider te meten met de vino meter mss? ik weet wel dat de vino meter niet 100 procent betrouwbaar is. maar je krijgt er toch een idee van. 

mvg gerdy

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat kan natuurlijk wel, je kunt dan meten hoeveel alcohol er ongeveer in zit. Met de vinometer kun je niet zien of er nog restsuikers inzitten.  Ik meet zelf ook vrijwel nooit het soortelijk gewicht hoor. Ik doe alles op gevoel. Maar het kan natuurlijk wel een handig hulpmiddel zijn.

Beantwoorden
Berichten: 31
(@ludolph)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vraag mij af hoever jullie de flessen vullen. Lucht is nog samen te persen wanneer de druk oploopt. Heb eens in een boekje zitten kijken van lang geleden. Ik wist het niet maar Sorbitol is een zoetstof die niet vergist. Mogelijk een oplossing wanneer je de cider wat zoeter wilt hebben. Kijk op Google voor meer info. Ook wordt er wel honing gebruikt voor de nagisting op de fles. Gisting is dan sneller op gang. Nadeel de smaak wordt wat anders door de honing (kan goed uitpakken). Ze hebben het hier over 3 kleine theelepels op een halve liter en dezelfde theelepels maar 2 voor de suiker. Nog even een plaatje. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ze hebben het hier over 3 kleine theelepels op een halve liter en dezelfde theelepels maar 2 voor de suiker.

 Ludolph, ik vermoed dat dan de flessen met appelcider exploderen.

7 á 8 gram suiker p/liter appelcider of een equivalent van honing is genoeg.

Ik vul een gistvat van 25 liter incl. 2 kg suiker precies tot aan het streepje van 25 ltr. met appelsap van de Aldi (zonder conserveermiddelen) en gooi er dan de gist bij. Waterslot erop en niet meer aankomen totdat alles is uitgegist.

Bij méér suiker wordt de appelcider niet zoeter maar zal de fles exploderen.

Beantwoorden
Berichten: 31
(@ludolph)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar hoeveel ruimte lucht laat je onder de "dop", ik denk dat dit veel kan uitmaken. Ik heb al eens knallende kurken gehad bij jawel "koffiewijn" maar dan vliegt de kurk er af en zal de fles niet exploderen. Ga je met beugelflessen werken dan heb je mogelijk wel een probleem wanneer de druk te hoog wordt. Die dop blijft wel zitten neem ik aan. Over het drinken lees ik dat het eigenlijk niet lang houdbaar is en niet ouder moet worden dan een jaar. Heeft dan niet meer die frisheid maar wordt wat muf. Zelf geen ervaring mee maar zou jammer zijn wanneer je de boel laat liggen en het niet meer te drinken is.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je maakt geen appelcider om het langer dan een jaar te laten liggen.

In je gistvat staan streepjes. Dus gewoon het vat vullen (incl. suiker) tot aan het streepje 25, dan heeft de gist voldoende zuurstof om zich te vermeerderen.

Daarna deksel en waterslot erop en niet meer aankomen totdat alles is uitgegist.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Water vullen met de douchekop zorgt ervoor dat er lekker veel zuurstof in het water zit om een goede start te krijgen van de vergisting. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het gaat hier over appelcider, daar wordt géén water bijgevuld

Beantwoorden
Berichten: 31
(@ludolph)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je maakt geen appelcider om het langer dan een jaar te laten liggen.

In je gistvat staan streepjes. Dus gewoon het vat vullen (incl. suiker) tot aan het streepje 25, dan heeft de gist voldoende zuurstof om zich te vermeerderen.

Daarna deksel en waterslot erop en niet meer aankomen totdat alles is uitgegist.

Ehm ik heb het niet over het gistingsvat maar de flesjes.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De hoeveelheid zuurstof is alleen van belang bij het vermeerderen van de gistcellen in het vergistingsvat.

Bij flesjes appelcider gaat het om CO2, dus koolzuur in het flesje te verkrijgen en die ontstaat als de gistcellen de toegevoegde suiker omzetten in alcohol en CO2. Dus zal het percentage alcohol ook een fractie toenemen.

M.a.w. is er nog niets aan de hand als het flesje helemaal vol is getapt.

???

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

21 Liter appelsap van de Lidl samen met 1 zakje Cidergist en1 zakje gistvoeding (bedankt voor de snelle levering Jan!) zitten in het vat.

De Tilt dobbert erin en nu maar wachten tot we kunnen gaan bottelen 🙂

Start SG 1.052

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, vrij lage begin SG. Misschien 2 kg suiker erbij?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Cider is juist zo lekker fris met een laag alcoholpercentage. De mijne is 8% zonder toevoeging van suiker. De ciders in de winkel zoals jillz en apple bandit zitten rond de 5%. Het is een drankje dat je bij dit weer lekker kunt drinken zonder dronken te worden.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rob, als alle suiker vergist komt hij op circa 7% uit, dat is volgens mij perfect. Het is wat Jan zegt, een lekkere frisse doordrinker.

 

Jan heb jij start en eind SG ook met een refractometer gemeten of heb je enkel op het eind met een vinometer gemeten?

 

En heb jij nog geen plofflessen Jan? 

 

Ik denk dat de gistvoeding overbodig is maar dat is een gevalletje "baat het niet dan schaadt het niet" 

Beantwoorden
Pagina 7 / 71
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?