Loop het bos in en pak een dooie tak van een eik,je ziet zelf wel als hij er lang ligt,gebruik die.kijk tevens of er mischien in de buurt een kastanje boom staat,en doe het zelfde.het heeft twee voordelen,je komt vd.bank en je weet dat het onbehandeld is.maar ik heb ook wel eens eiken uit een zagerij meegenomen,die zaagde bomen in planken.niets mis mee.
Alchemist, mijn interesse in sherry gaat ook niet verder dan de link die het heeft met whisky. Maar puur voor de goede orde, Oloroso is oxidatief verouderde sherry. Vanwege het hogere Abv vormt er zich geen Flor (drijvende gistlaag) en is er dus contact met de lucht in kopruimte van het vat. Sorry voor de offtopic info maar vervolgens zie je de link tussen Franse Limousin Eiken ,het sherrydieet van de jaren 70, waarom vooral Engelsen en Nederlanders Sherry drinken, Whisky in de jaren 80 onverkoopbaar was, de sherryverkoop onder consumenten al jaren op zijn gat ligt maar dat de vaten ervoor niet aan te slepen zijn. https://www.whiskynotes.be/sherry-casks-in-the-whisky-industry.pdf?pdf=sherry-casks
sorry Rick dat het niet over port gaat. Groeten Catnip
Hahaha klopt helemaal Chris, naja kastanjebomen heb/had ik genoeg staan hier.
Ik ben voorlopig voorzien van kastanje. Dus voor eiken piep ik wel langs de zagerij.
Catnip, mijn favoriete drank is whisky maar alles gerelateerd aan stoken en rijpen van drank vind ik reuze interessant!
Dus bij deze geen sorry nodig, ik lees het net zo aandachtig mee!
Ik versterk mijn pruimenwijn met een deel verstookte pruimen en wat druivenbrandewijn van Catnips Druivenstook van vorig jaar. (Fijn om wat voorraad te hebben) 70% abv. Ik zoet aan met wat geinverteerde suiker. 52 gram per liter. Het is inderdaad even wat rekenen met volumes, dichtheden en percentages maar uiteindelijk proef ik niet het procentje meer of minder. Het houtverhaal blijft me verbazen. Zie hier drie stukjes Frans Eiken? wat ik van Robbert (bedankt, dit ruikt al een stuk beter) heb gekregen. 2,5 uur toasten op 195 graden. Vreemd genoeg op het oog drie verschillende toasts gekregen. Vreemd? Welnee, het is waarschijnlijk niet uit dezelfde boom of boomdeel gekomen. Ik laat dit lekker op kleur en smaak komen nu. Daarga gaat het op fles met de overige drie stukjes getoast hout maar dan bij 20% abv en 270 gram invertsuiker.
Groeten Catnip
na een uurtje al behoorlijk op kleur.
Ziet er goed uit?
Wow, leuke foto's Catnip!
Wel een enorm verschil in houtskleur na het toasten ja! Maar het kan inderdaad anders reageren komende uit de kern of jongere ringen van het hout. Toch wel apart om het zo te zien.
Mooie om te zien hoe snel de kleur op gang komt!
Mooie foto's inderdaad. Wordt bijna tijd om gezamelijk een eikenboom te kopen zo.
Goede uiteenzetting. Hier kunnen we wat mee.
Chris,Rick,Alchemist en Murmillo; bedankt !
@Chris: Hoe staat het met je kersen in het topic 2000 CrisV Moonshine? (Gaan daar ook snippers in?)
@ Rick, heb je al proefnotities voor ons of zit het al in het 5 liter vaatje?
@ Alchemist, als je nog een mooie zomereik tegenkomt mag je mijn knetterbijl wel lenen ?
Groeten Catnip
Catnip die van de kersen wil ik zonder hout,ik hou wel een beetje stookwijn apart,en doe daar wat vd eerste stook bij,maak die 25 -30% en doe er wat suiker bij.als het lekker is maak ik er meer van anders terug in de ketel.als het lekker is heb ik ook kersenlikeur.
Hahaha, ik heb nog een 450 gram dominos liggen, kan ik nog even mee vooruit. Hout zelf behandelen staat nog op de langere planning, eerst de basis leren.
@ Catnip, komt eraan! Zal het zo posten.
@ Alchemist, haha nouja geen gek idee.
Een vriend is hobby hovenier, heeft op dit moment Amerikaans en Europese zomer eik liggen. Kan zo een deel af laten zagen voor het stookforum genootschap hahaha
Zou wel een leuke zijn om een soort van design of experiments, beide soorten roosteren op verschillende tijden en temperaturen. Dan in de smaakloze alcohol om te kijken naar de smaak en geur. Ben alleen nog niet ver genoeg met geuren en smaken te herkennen.
Misschien interessant op een later tijdstip.
De test van de Vodka gerijpt op verschillende houtsoorten voor smaak en kleur combinaties.
Hout is dus onbehandeld hout, in stukjes gehakt.
2 uur op 200°C getoast in de hete lucht oven. De geuren deden denken aan vanille cake en koekjes.
Van links naar rechts:
1. Vodka puur
2. gerijpt op kastanje
3. gerijpt op eiken
4. gerijpt op eiken en kastanje.
Wat betreft kleur is na 6 dagen niet echt heel veel kleur te zien bij kastanje, al wat meer bij het eiken maar verrassend genoeg eiken en kastanje geeft een diepere kleur af.
Kwa geur..
1. Vodka blijft vodka
2. Kastanje een beetje een fruitcake geur
3. Eiken onmiskenbaar eiken en wat vanille
4. De combie, vanille fruit cake met een vleugje eikenhout. Echt aangenaam
De smaken
1. Vodka naja, iedereen kent vodka.(smaakloos)
2. Kastanje: lichte cake smaken en dat van koekjes deeg.
3. Eiken: Zacht eiken smaak en vanille cake.
4. Combie: vanille fruit cake met lichte caramel smaak.
Ik zeg het niet graag als echt whisky liefhebber, maar de Vodka is haast whisky waardig geworden...
Tuurlijk, je mist de tonen van enige peat en toch de moutige smaken wat absoluut blijft ontbreken maar zo met deze rijping komt hij heel dicht bij! Absoluut geen vodka in terug te vinden.
Mijn conclusie, de combie aan houtsoorten is absoluut het volste van smaak en voegt heel snel het meeste aan smaak en kleur toe.
ik ga dit ook eens met whisky proberen, 1/2 op eiken, 1/2 op kastanje en dit later samenvoegen als een double barrel idee.