Grappige uitkomst, die kerel van Still It op youtube heeft bij een van z'n filmpjes ook de conclusie getrokken dat een combinatie van hout een goed resultaat geeft. Voor 6 dagen rijpen toch al flink wat kleur, normaal doe je dit gedurende weken.
Mooie rapportage!
Maar nu de hamvraag voor de Whisky makers met peat, welke denk je dat daar goed bij aansluit?
Ik ook absoluut niet hoor, maar ik weet wel wat ik lekker vind. Dus ik blijf met proeven tussen de samples heen en weer gaan. Proef je steeds meer. Wel tusentijds water erbij drinken anders blijft de smaak van get vorige gedronken erg hangen
6 dagen rijpen waarvan elke dag 1 tot 1.5 uur au bain marie op 40 a 50°C dus dit versneld het ook enorm.
Zelf hou ik wel van de stevige highland whisky.
Zal naar mijn persoonlijke voorkeur uit gaan naar eiken.
Kastanje meer voor de speyside whisky.
En toch zou ik heel geïnteresseerd zijn in een peated whisky 2/3 op eiken en 1/3 op kastanje
Zelf iets in de maak van Whisky? De mijne gaan even dezelfde houtbehandeling volgen om de resultaten wat duidelijker te houden voor mezelf.
Op dit moment heb ik even niks in de maak. Ga van de week als ik tijd heb een 25L mash maken van het hard mocha whisky bio brouwmaat recept.
En ik heb nog een kilo of 8 aan verschillende moutsoorten liggen. Maar die moet ik nog schroten.
Wat ik trouwens wel doe is een 200ml van de blanke spirit apart houden. Hiermee kun je je gerijpte whisky vergelijken en zien wat het echt heeft gedaan.
Als ik de drank buiten in de zon zet,zeker met die hitte van de laatste tijd is hij in drie- vier dagen op kleur.met de snippers van Jan.ik weeg wel nooit iets af,ik werk altijd op gevoel.
Helemaal mee eens chris! Maar dan wil ik wel thuis zijn... om eventueel de dop los te kunnen maken tegen overdruk en ik ben overdag niet veel thuis helaas.
Rick, geweldige resultaten! Heel verrassend. Ik let nu extra goed op als er een boom wordt gekapt ?Zoals Chris het deed heb ik eerder ook gedaan en het klopt dat de drank op die manier sneller op smaak komt. (Google madeira wijn of Amrut whisky) Nu zet ik het in de kast boven de oven die wekelijks wordt gebruikt. Ik geloof dat dat voor port niet geldt. Die begint ook bij mij steeds vlakker te worden bovenin die kast.( en dan drink ik hem nog vlot weg) Port rijpt voor een groot deel op 'seasoned' casks (lees: meermaals gebruikt) om daarna in opslag te gaan op een mega houten vat van honderden liters. Dan wordt er gebotteld waarin de drank verder rijpt. Er is gewoon weinig te vinden over port, in tegenstelling tot wijn. Deze heb ik voor jullie:
https://www.compoundchem.com/2019/07/31/port-chemistry/
Aangezien dit topic erg veel over de invloed van hout gaat ( guilty as charged) heb ik nog even wat links voor de liefhebbers. Een ding is zeker waar. Omdat thuisstokers geen geduld hebben houden ze daar met de scheidingen in het stoken al rekening mee. Dit levert natuurlijk nooit hetzelfde op als het rijpen op een fatsoenlijk vat onder de juiste omstandigheden. Veel van de gevonden info gaat over deze juiste omstandigheden. Desalniettemin interessant.
https://hydewhiskey.ie/the-wood/ (prachtige website, mooie uiteenzetting van de invloed van hout)
http://whiskyscience.blogspot.com/2011/02/oaky-flavours.html (leuke blog met veel info voor de whisky fanaat)
https://www.bostonapothecary.com/barrel-aging-rhetoric-information-design/ ( Unieke website voor de gevorderde gifmenger)
http://aussiedistiller.com.au/books/stig/Whisky%20by%20Inge%20Russell.pdf vanaf pagina 206 (Voor als je nog genoeg tijd over hebt en klaar bent met Stieg Larsson romannetjes)
groeten Catnip
Rick,je kunt de dop er af laten en er een plastic zakje op doen met een elastiekje,dan kan de overdruk ook weg.
Of
Maar als het toevallig gaat regenen,en met een zakje geen risico met vuil of ongedierte,en met watten verdampt er veel alc.zeker als het buiten in de volle zon staat.met een zakje heb je er geen omkijken naar.werk perfect.
Klopt het is een oplossing voor binnen.
Ik mis toch ook de walnoten doppen .
Je kunt ook rijpen op walnoot dopen .
Geeft ook een mooie goud kleur en apart aroma .
@ Catnip, in de kast boven de oven is ook nog een goed idee voor in de koudere tijden. Dat ga ik zeker onthouden! Je hebt er weer leuk wat leesvoer neer gezet. Ga ik van de week eens op mijn gemak door lezen.
@ Chris, met een plastic zakje kan natuurlijk altijd ja! Bedankt ? ik ben bang als ik watten gebruik ik er met de neus boven blijf hangen en niet naar men werk kom haha
@ Robbert, ik zou verwachten dat walnoot doppen juist bittere smaak afgeven. Nog even wachten totdat ik ze kan plukken en dat dan ook maar eens proberen.
Thuis zeurt er 1 dat ik ook eens beuk en berk moet proberen hahaha
Trouwens, ik heb aan kastanjehout genoeg. (10 tal korte stammen van rond 10 tot 15 cm.) Ze komen uit eigen tuin en ong. 8 maand geleden gekapt. Voor wie wil kan ik hockeypucks afzagen van een 2 cm dik ofzo