Meldingen
Alles wissen

Vlierbes port maken.

Pagina 3 / 5

Berichten: 284
 Rick
Topic starter
(@rick)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nee sorry, ik ga eerst eens op kleine schaal nu.

Mocht hier een combi uit komen dat me bevalt ga ik dit eens op grotere schaal proberen om zo te kijken welke hoeveelheid zou kunnen werken.

Beantwoorden
Berichten: 284
 Rick
Topic starter
(@rick)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja ik was bang dat als ik het op water zou doen het hout anders reageert met smaken afgeven. Het idee om er een essence van te maken is ook wel slim ja. Op die manier zul je niet snel je hele batch verknoeien, mocht het toch niet goed smaken voeg je het niet toe.

De port van de winkel is leuk maar leuker iets aparts te zien te maken wat jezelf beter aan staat ja.

Beantwoorden
Berichten: 284
 Rick
Topic starter
(@rick)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Verhouding kwa hout per liter heb ik dus niet omdat het op te kleine schaal is en ik het niet kan meten/wegen helaas. Per fles even veel inhoud vodka en nagenoeg gelijk volume hout.

Bovenste is kastanje, onderste is eiken.
Kastanje geeft weining geur af na 2 uur op 200°C Eiken ruikt toch iets zoet maar combi van de twee blijf ik toch cake ruiken uit de oven.

 

 

Het glad geschaafde eiken lijkt kristallen te hebben gevormd in het zachte hout.
Als je inzoomt op het hout misschien iets beter zichtbaar.

 

kastanje alleen geeft weinig kleur.
Eiken alleen al iets meer.
Maar verrassend eiken en kastanje het meest
(Middelste flesje)
Morgen au bain marie op 40°C brengen en een tijd zo houden. Van het weekend in gelijke shotglaasjes en dan eens goed kijken.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Is dat eiken parket?
Daar zit toch lijm in?
Mooie foto's.

Beantwoorden
Berichten: 284
 Rick
Topic starter
(@rick)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Parket is inderdaad gelijmd en vaak geolied of anders behandeld.
Dit is een geschaafde lat (als het goed is Frans eiken) eiken van een houtzagerij. Met de bijl kleine stukjes van gemaakt om te kunnen gebruiken.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Tsja, ik zou een beetje argwanend zijn om dit zelf te gebruiken als ik eerlijk ben. Hout voor vaten, of chips / dominos etc is altijd onbehandeld hout (voor het roosteren etc.).

Ik weet niet welke lijm erin zit en wat die doet qua smaak of giftigheid, die lijm is waarschijnlijk nooit getest voor inname via de mond. Aan parket lekken of het opeten staat ook zo raar. De olie weet ik ook niet wat het is, meestal is dit een lijnzaad of tungolie, weet ook niet of die lekker wordt / niet zo goed voor de gezondheid is.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Daar komt waarschijnlijk ook die kristalvorming vandaag die je beschreef.

Beantwoorden
Berichten: 284
 Rick
Topic starter
(@rick)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nee, dit is een gezaagde en geschaafde lat wat ik heb van de houtzagerij.

Niet een reststuk van een parketvloer omdat deze inderdaad behandeld zijn.

Dit van mij is zeker weten onbehandeld.

Lijnzaad olie is goor.. werkt mooi maar omzettend goor. mocht je fanatiek met de kwast bezig zijn en een spetter binnen krijgen.. spuug uit ? kleine tip uit ervaring ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dan blijft alleen de opmerking over de lijm staan, ik heb geen idee wat gebruikt wordt om die lagen te verlijmen. Vanwege het roosteren in je oven lijkt er iets gebeurd te zijn waardoor die kristallen zich gevormd hebben. 

Lijnzaad olie heb ik vroeger nog mee gewerkt tijdens een stage, is een ouderwetse methode om het specifiek oppervlak van gemalen stoffen mee te bepalen. Heb een zelfde ervaring opgedaan 😉 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Catnip, geen strikvraag.

Ik ben niet heel erg bekend met Sherry in het algemeen, blijft voor mij nog in de regio van kookalcohol eerlijk gezegd. De reden dat ik specifiek Olorosso noemde is omdat deze vaker gebruik worden bij Whisky lagering, Olorosso (o.a. Bunnahabhain) en Pedro Ximenez (Laphroaig) die me nog bijstaan van de rondleidingen op Islay.

Volgens de website zou dat wel een Olorosso Sherry moeten zijn, vond het plaatje wel handig met de doorkijk deksel. Ik heb een tijdje gezocht naar wat opties omtrent hout behandelen met alcohol voor een "cask finish" te kunnen krijgen. Staat op de lange termijnplanning voorlopig en ben nog niet overtuigd dat het zo 1,2,3 zal werken. Namelijk zou dat dan de uiteindelijke Sherry worden die blootstelling geeft aan het hout ipv de vloeistof die nog aan het rijpen is.

Beantwoorden
Berichten: 284
 Rick
Topic starter
(@rick)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dit is ook niet gelijmd hoor, is uit één massief stuk eiken gehaald.

Maar nu ik de foto terug kijken zie ik waar je waarschijnlijk op doelt.
Op het uiteinde lijkt het inderdaad alsof het lagen op elkaar zijn en dan door gebroken.
Maar ik wil geen rare ziektes oplopen... gewoon uit 1 stuk, stroken van gekapt en met de hand doorgebroken.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Okay, het leek voor mij inderdaad lamelparket te zijn. Als het massief is en onbehandeld dan prima. Ik zal vanavond als ik tijd heb eens gaan zoeken op het internet of ik iets vind over die kristallen wat je op de foto laat zien, heeft m'n interesse wel gewekt.

Beantwoorden
Berichten: 284
 Rick
Topic starter
(@rick)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je wat hebt gevonden moet je me maar op de hoogte houden als je wil! Ik heb nog geen onderzoek gedaan waar het vandaan zou kunnen komen. Had vandaag willen kijken met een microscoop maar ben het hout thuis vergeten haha.

Gelijktijdig heb ik in de oven van het zelfde eiken een groter stuk van 15 cm lang bij ong. 1x1 cm mee verwarmt. Deze heeft het ook, ook op de niet geschaafde flanken. Tegen de harde houtvezels lijken zich kristallen te hebben gevormd vanuit de zachte houtvezels.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Uiteraard, we zijn hier om van elkaar te leren. Morgen is nog een dag voor de microscoop.

Weet je toevallig ook iets van hoe lang het hout heeft gedroogd of was het vers hout?

Beantwoorden
Berichten: 284
 Rick
Topic starter
(@rick)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Top, ja ik gooi het vanmiddag gelijk in de auto om niet te vergeten.

Het was geen vers hout in elk geval, ik heb het nu ruim 10 maand thuis liggen omdat ik vaak stukken eraf haal om vlees mee te roken.

Beantwoorden
Pagina 3 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?