Wiliam dat zelfgemaakt bier beter is ben ik met je eens,maar ik heb daar geen tijd voor,we doen al zoveel dingen zelf dat we een keuze moeten maken,en hier komt zoveel bezoek en die drinken in een weekeinde makkelijk twee kraten leeg,en die maakt het niet uit wat die drinken,dus weggegooide moeite.mischien in de toekomst.als ik meer tijd heb,morgen 400 kg.van mij en 100 van Balkencrosser wegstoken,weekeinde voorbij.maar zelfgemaakt bier komt nog wel.
Chris ik heb hem! Je gaat die luie fl&*kers even aan het werk zetten. Effe met die Roemeense reten van de bank af. Laat ze lekker een zootje bier maken... en dat doe je met elk bezoek. Zo hebben zij altijd bier, terwijl jij stiekem steeds effe snel naar de Aldi gaat voor maaskantje biertjes. Ze moeten niet alles weten.
Zure wort bij bierbrouwen heb ik nog nooit meegemaakt. Altijd zoet/bitter.
Heeft iemand daar een verklaring voor?
Het enige wat ik kan bedenken is dat wanneer je spoelt met water van laten we zeggen pH 7,8 je uiteindelijke pH hoger uitvalt dan wanneer je niet spoelt. Maar of dit hout snijdt.... geen idee. Verder weet ik niet wat de invloed van tomatensaus op het wort is. Wellicht dat dat e.e.a. zuurder maakt?
Is een idee,maar die worden al moe als ze mij zien werken,dus zuip ik het bier op voor ze thuis komen ,en zet mijn onschuldig domme gezicht op,en roep gvd.is er geen bier in huis,ik zorg er voor dat ik in de pyama zit,en wat moonshine gedronken heb dan mag ik niet rijden.?dus zij moeten naar de Aldi???
Even iets duidelijk maken , bij mijn wort zit tomatensaus, in mijn bier niet.
De 3e ton is wort, niet gespoeld, aangevuld met water en wat tomatensaus en 1KG suiker.
Via de Grainfather met helm,(of au bain Marietje) wordt dat dus géén bier.
Huidige stand, wort gaat als een raket, saflager S-189 bescheiden , saflager W 34/70 weinig reactie.
De 34/70 is vaak wat trager heb ik op het brouwforum gelezen.
Maar 2 gaan oké en de derde is even afwachten.
Wat versta je onder wort William? Ik versta er bier in wording onder.
Ik bedoel het niet gespoelde graan , dus de draft of bierbostel . (net opgezocht 😉 )
Hierin zitten nog een flinke hoeveelheid niet uitgespoelde suikers.
De bedoeling was 18 liter bier, en dan de draft gewoon dus vergisten.
Bitter of zuur, het had een scherpe smaak, maar zoals vermeld de S-189 is al aan het pruttelen, dus niet zuur, maar bitter.
Ahhh nu snap ik wat je gedaan hebt. Ben wel benieuwd naar wat er uit de 3 vaten gaat komen.
Update W-34/70 nog geen activiteit, de S-189 bij 3°c omgevingstemperatuur
nog steeds actief, en het vat met droge Bruggemans gist, blijft rustig door stuiteren.
Dus emmer in plastic cementbak, houtsnippers er rond gestrooid.
en dan met bubbeltjes plastic (van oud verpakkingsmateriaal), bovenlaag afgedekt.
Het waterslot uiteraard vrij houden.
Voorkomen van optrekkende kou.
Cementbak staat van de grond op houten latten, zodat de onderkant weer snel opwarmt,
als de temperatuur stijgt.
Buiten is er vorst op klomphoogte.
3ºC Is wel behoorlijk koud, dat de S-189 dan nog doorgaat. Maar waarom de W-34/70 nog niet is begonnen is wel vreemd, de ideale vergistingstemperatuur is 12ºC. Hopelijk komt hij met wat meer warmte op gang.
De isolatie is blijkbaar voldoende om de 3°c niet in het vat te krijgen.
Isolatie via houtsnipper, en oud verpakkings noppenfolie blijkt genoeg.
Gaat de w 34/70 het niet halen, gooi ik er gewoon bakkersgist op en kijk dan wat het wordt.
Tot maandag ochtend krijgt hij de kans.
Ik snap dat de temperatuur een uitdaging is, vanaf maandag s'nachts
meer dan 5°c..
De uitdaging is Bio zonder verspilling aan warmtebronnen,moderne rommel , aankoop
van isolatiematerialen etc.
Om Lummel zijn tekst te lenen,
"klimaatkast? Ech nie!
Temperatuur Cave 25 graden? ech nie slechts 17,5! ( now tussen 17° en 3°)
Staat het gisten? Ech wel!
Jongens ze konden het in de middeleeuwen al zonder klimaatkast."
Ben al aan het brainstormen voor andere isolatie mogelijkheden.
(Now = Note of Wiliam)
Vandaag gestart met het stoken van mijn druiven die wild vergist zijn en zonder suiker.resultaat 75 liter incl.de pulp de ketel in,opbrengst 12 ltr.van 70% naar 20%.ruikt naar cognac en mooie kleur.90 ltr zelfde druiven zonder suiker met gist,zelfde tijd gestaan en vergist,opbrengst,van 70% naar 25% 12 ltr,mooie kleur maar ruikt niet echt naar cognac,dus mijn expiriment is geslaagd,ik prefereer een goeie drank,dat is op mijn manier gelukt.morgen start ik met de rest 320 ltr.als die net zo goed word dan vergist ik alleen nog wild.was echt verast.dat is pas moonshine.mijn kosten gaan om laag en mijn drank gaat er op vooruit.koeling regenwater gas lpg druiven 400kg €80. Kosten per fles €1.00 -€120. Opbrengst ongeveer 80-100 flessen.?
Jullie met moeilijke formules en veel kosten,met klimaatkasten etc.jullie zijn drankstokers geen moonshiners.sorry dat ik dat zeg maar het is zo.als ik dat zo lees gooien jullie zoveel rotzooi en techno.in jullie drank,om iets drinksbaars te maken dan huiver ik.laats heb ik een grote lading wijn gekregen om te verstoken,ik heb die verstookt,helaas heeft die wijn maker er ook zo veel hulpmiddelen in gebruikt.ik heb daar van geleerd dat ik nog alleen stook wat ik van het begin tot het einde zelf in de hand heb.ik werk volgens een manier die ze per ongeluk uit gevonden hebben,ik ga terug naar die holbewoner die ons het genoegen heeft gegeven om zo iets te maken.maar ik heb ook nog een dinusaurus als huisdier.