Meldingen
Alles wissen

We zijn begonnen.

Pagina 4 / 4

Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De kleur is een EBU 47, dus een goede donkere bock, alcohol heb ik niet gemeten, omdat dit totaal geen belang heeft voor de eerste keer, en dat kost extra bier. 😉 😉 😉 .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ga je alles van de gist afhalen en een paar dagen lageren Willam? Niet te snel denken dat de vergisting is gestopt, drie dagen hetzelfde SG dan kun je met een gerust hart bottelen anders kun je bommetjes verwachten.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Laat het gewoon een week op het gist staan, en om de 2 dagen meet ik. Vat blijft met waterslot verder gesloten. Moet nog kraantjes bestellen , bedenk ik me net.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik doe het anders,lege kratten in de auto temp op 21,2 min naar Aldie

Niks tegen Munckerik zeggen hoor... boord temp 23,5graden 2x 6 km + 5 minuten in de Aldi.

Maaskantje bier binnen 45 minuten. Toen thuis bierpakket van Munckerik "unboxen", filmpje volgt in topic Bio-Brouwmaat. Prettig weekeinde alvast iedereen en cheers! 😉

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nim, vandaag kwam ik een filmpje van jou tegen uit 2012 waar jij bier ging maken van extract uit een blik. Erg leuk dat je het nu op de echte manier gaat doen met een  pakket van Bio-brouwmaat

 

Door dat filmpje bedacht ik me dat ik dat in 2015 ook eens gedaan heb, ik heb gewoon nog een doos staan met 32 flesjes! Ik dacht dat het bedorven zou zijn, maar na eerst de enorme vette stoflaag er af te hebben gehaald 1 geopend. Met een enorme klap de beugel open (want veel te veel suiker bij het bottelen gebruikt)

 

Heel rustig uitgeschonken en het is erg lekker, absoluut niet over tijd. Het is een Triple Tykes Export Ale van Bull Dog. Schuimen doet het flink, maar als je rustig schenkt is het te doen. Nu een paar koud gezet, dat scheelt ook weer schuim bij het inschenken. Hij is wel veel donkerder uitgevallen dan op het plaatje.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag geplaagd persoon geweest, heel de dag de smaak van mijn proeven van gisteren in de mond, samen met de geur. De fantoom smaak en geur waren een last om te dragen. De engelen hebben me vandaag zwaar op de proef gesteld. Even voor de taalpuristen.  https://onzetaal.nl/taaladvies/verschraald-bier-verschaald-bier/  

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Weer een belangrijke les geleerd, als de temperatuurverschillen zo groot zijn, moet je betere watersloten hebben. Het vat met de S-189 is weer savonds druk gaan opbouwen ondanks een SG van 1020. Doordat het deksel tussen 6°C en 18 °C werkt, is vermoedelijk de stop van het waterslot losgewrongen.

Om de halve minuut activiteit in waterslot, is dus niet uit gegist, en dit was vannacht om 2 uur. We wachten dus nog even af. (Geduld is een schone zaak, maar niet makkelijk)

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De ondergisters kunnen lang doorgaan hoor. 

Sterk schommelende temperaturen daar houdt gist niet zo van. Maar wat je met temperatuurschommelingen ook kunt krijgen is dat het waterslot de verkeerde kant op gaat dus krijg je zuurstof in je vat. (Dit kan ook gebeuren als je met een conical fermenter, een fermentasaurus of dergelijke gist aflaat). Om terugstromen te voorkomen heb ik een terugslagventiel geplaatst voor het waterslot. De CO2 kan er wel uit maar de lucht kan er niet in. Je hebt ze in verschillende vormen, de afbeelding is slechts ter illustratie. Ander voordeel is wanneer je met warme dagen te maken krijgt met een drooggevallen waterslot.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik heb gewoon nog een doos staan met 32 flesjes!

Ik niet eentje meer. Weet wel dat de laatste vorig jaar opgedronken is tijdens kerst door mijn overbuurman die meteen een abonnement wilde. (gast, dit biertje is duizenden keren gezien en bekeken op youtube en jij drinkt hem nu op!) ...Tijd voor iets beters dus JA! Zeker leuk om zelf ECHT bier te brouwen, ook al is de quick fix oplossing die we hebben gefixed ook tot resultaat hebbende... een prima biertje gebleken te zijn... geworden..geweest..
Hou in elk geval1 biertje ervan achter voor mij,voor de aankomende BBQ. Is al een item om naar uit te kijken.Jan man, have fun op die beurs en verras ons met nieuwe shitjes, we zijn er dol op!

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

heel erg mooi dat bierbrouwen,jammer dat ik weinig tijd er voor heb,anders zou ik het zeker proberen,maar wie weet,in de toekomst? Ik doe nu al zoveel dingen,stoken roken inmaken,jam maken kaas,paddenstoelen zoeken,werken,Adriana bij houden,etc wil deze week ook nog wat wijn maken,hangen nog mooie roden aan de struik.denk 20-25 kg.en wil nog mais stoken,en kijken voor een paar honderd kilo fruit.op de tv was deze week dat eigenlijk iedereen een noodpaket in huis moet hebben,ik weet zeker dat er weinig mensen zijn die zo’n groot nood paket in huis hebben.??

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het Sg van beide vaten S-189 en de W 34/70 zijn onder de 1020 uitgekomen. Mannen wat ruikt en smaakt dat nu al zááááálig. Nu rust tot 27/11 zodat er zeker geen vergisting meer is. (vandaag 13/11)        

Op 27/11 bottelen met 1 carbonation drop per fles (volgens gebruiksaanwijzing).

De vaten staan nu zonder isolatie, in de frisse lucht, in een partytent. Het vat met graan, ook even in geneusd , en dit ruikt al heerlijk. Maar pruttelt nog steeds, maar dat wordt morgen dus  weer de hele dag die smaak en het fantoomgeur pallet erbij. Wat is het leven zwaar. 😉

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als het nu al zalig smaakt en ruikt dan beloofd dat wat voor na de rijping.

Hoe ver ben je onder de 1.020 uitgekomen?

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

SG van ongeveer 1016 in beide vaten, heb het eerst naar een 20 graden moeten laten opwarmen, maar zat net iets boven de helft tussen 1010 en 1020. Smaak mag dus nog iets zoeter, maar zeker niet te veel. En wat de geur van het graanvat, in een woord "heerlijk", heb dit niet geproefd, omdat er nog steeds graan bovenop drijft, maar die geur. 

Beantwoorden
Pagina 4 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?