Meldingen
Alles wissen

We zijn begonnen.

Pagina 3 / 4

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

William, de ideale temperatuur voor de W 34/70 is 12ºC. Zou je hem vandaag dmv de zon niet tot een graad of 15 (of iets warmer) kunnen krijgen, dan moet hij wel wel aanslaan. Daarna mag hij wel weer zakken maar onder de 9ºC krijgt hij het toch echt wel moeilijk.

Ik weet niet wat de invloed is geweest van de pitch temperatuur, een ondergister kun je best bij 18ºC pitchen en dan verder koelen. 

Beantwoorden
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

6 uur in de ochtend, omgevingstemperatuur 5°C, en 3 vaten die zeer zachtjes pruttelen, en de lucht vanuit het vat naar buiten. Dat gaat goed komen, (deed het al , we zijn aan het proberen) de komende nachten komt de buitentemperatuur voor een week, volgens de voorspellingen, niet onder de 6°C ,alleen op donderdag, en de rest tot de 13e nov. niet onder de 8°C.

Pruttelen alle 3 met een tempo van meer dan een bel , per halve minuut.

Het vat van de 37/70 stond gisteren wel onder druk, maar geen bellen, als het deksel onder druk stond, kon er lucht ontsnappen. De stop gaf dan een ietsje ruimte. Nu pruttelt hij wel. traag maar constant, is er dus in 3 vaten activiteit, ook bij de Bruggeman korrelgist, terwijl die vaak hogere temperaturen prefereert.

Beantwoorden
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Even ter aanvulling , hoeveel bakkersgist op vat 3, een scheut, genoeg omdat het kan, en om de overlevingskans, met grote temperatuurverschillen te overleven. (ongeveer 3x zoveel als uit de gewone Saflager zakjes.) Er zit 25 liter in het vat.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

20-25 gram natte bakkersgist.ik gooi op 100ltr 150-200 gram natte.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Eindelijk wat 34/70 activiteit en dat met die lage temperaturen, ik sta er van te kijken. 

Beantwoorden
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na een nacht van redelijke warmte, staan er 3 vaten rustig naar elkaar te pruttelen, omdat het nu een graad of 8 als omgevingstemperatuur is, pruttelen ze aan een stuk door.

En omdat het vandaag tot 18 graden stijgt, wordt het een groot feest.

En wat betreft de lage temperaturen, blijkbaar heeft de isolatie, zijn best gedaan.

Ook de 34/70 blijkt dus sterk genoeg, om zich er niet te veel aan te storen.

groeten Wiliam.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

William, jij bent met heel iets interessants bezig geloof ik. Helaas nog geen tijd gehad om alles door te lezen maar ben wel extreem geïnteresseerd om op lage temperaturen te vergisten. Het is een gevoel maar volgens mij is koud vergisten beter dan warm.

 

Mijn appeltjes  staan ook lekker te loeien op 16 graden snachts en dat zal vandaag overdag wel wat oplopen naar 20/21 graden want het wordt warm heb ik begrepen. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dit is inderdaad erg interessant. Koud vergisten levert hele "cleane" resultaten op. Bovengistende bieren zoals b.v. een tripel maken weer gebruik van de typische esters die gevormd worden, in pils wil je ze juist weer niet hebben. Zelf probeer ik altijd aan de ondergrens van het gist te vergisten. Momenteel staat er bij mij een pilsner te vergisten op 11ºC. 

Probeer vandaag de temperatuur niet te ver op te laten lopen William. Wanneer 50% van de vergisting erop zit kun je de temperatuur wel geleidelijk op laten lopen tot 15ºC. De esters worden vooral aan het begin van de vergisting geproduceerd. 

Beantwoorden
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn proef gaat er gewoon om, om met zo simpel mogelijke isolatietechnieken, toch tot een goed resultaat te komen.

Mijn houtsnipper isolatie had beter gekund, als ik het droog opgeslagen had. De isolatie die ik nu heb, zorgt ook dat het niet te warm wordt.

De bedoeling is met zo min mogelijk extra verwarming of koeling, buiten in de schuur te kunnen vergisten. In de middeleeuwen brouwde moeder de vrouw al thuis, zonder extra truckjes, en ik wil dus uiteindelijk een isolatietechniek uitdokteren , die zomer en winter werkt. En een die geen stroom verbruikt. De Grainfather is een topapparaat, maar daarna mag de natuur zijn werk doen, en die heeft meer veerkracht, dan je zult verwachten. Bakkersgist bij minder dan 10°C werkt ook, het gaat langzaam, maar we hebben de tijd. En de bier gisten blijken ook sterker dan verwacht, het zijn geen snelle jongens, maar ze doen hun werk. Iedereen wil op zijn eigen manier een goed resultaat verkrijgen, en ik wil het zo proberen, en ik weet, naar een aantal keren wordt het steeds beter. En ondertussen kan ik op het werk weer verdere ideeën uitdokteren.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik vind het heel leuk en leerzaam om te volgen. Zeker de resultaten van de gisten vind ik verbazingwekkend. 

Beantwoorden
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik weet ,de isolatie kan en moet beter, aangezien het nu nog met "afval" bubbeltjes plastic is, en dat moet dus zonder kunnen, tocht kan ook nog minder, nu is die op de vloer nog te goed voelbaar. Toch gaat het niet slecht. Om half 5 vanavond gingen de vaten niet harder als deze ochtend om 6 uur, dus ik ga er vanuit , dat de isolatie 2 kanten op werkt.

De bedoeling wordt ,om een soort weerstation te kopen die omgeving temperatuur geeft, zodat het geheel duidelijker te volgen is. Hoogste en laagste temperatuur.

De volgende keer moet de SG bekend zijn, de temperatuur wanneer het gist geënt wordt, en de temperatuur van het vat zou interessant zijn. dus een thermometer met voeler. Deze gegevens worden dan alleen gemeten om het proces te documenteren, er mag niet met electronica ingegrepen worden. Dat is de uitdaging. Ik heb het gevoel dat zonder allerlei hulpmiddelen, er toch een goed resultaat mogelijk moet zijn. Ik verwacht nog geen top bier, maar goed drinkbaar zal volgens mij zeker moeten lukken. En anders  "nieuwe ronde , nieuwe kansen", en een weerstation, wil ik al jaren, dus dat is een goede smoes, om er meteen 2 te kopen, een voor in de schuur en een voor buiten. 😉 En uiteraard zelf aflezen, noteren en niets met app(ie happie) gedoe. Het houd de mens van de straat.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

 

.... en de temperatuur van het vat zou interessant zijn. dus een thermometer met voeler.

.... Ik verwacht nog geen top bier, maar goed drinkbaar zal volgens mij zeker moeten lukken. 

Voor de temperatuur van het vat zou je een thermowell kunnen overwegen. Je boort een gat in de fermenter en draait de thermowell erin. Dan kun je de voeler van de Grainfather gebruiker en op de controller de temperatuur aflezen. Je meet dan echt de temperatuur van de vergistende wort.

 

Ik denk dat je bier beter wordt dan je zou denken.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Eindelijk de tijd gevonden om bij te lezen. Geweldig topic. Ik ben heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Vandaag heb ik de 2e fermenter binnen gekregen dus binnenkort waag ik me ook aan het bier lijkt me echt kicken als je zo de temp kunt regelen maar op de ouderwetse manier is natuurlijk nog leuker alleen kan ik miet tegen teleurstellingen hahaha, dus doe het maar met de nieuwste technieken. Maar eerst de appels. Ze staan nu bijna 5 dagen te gisten en het waterslot loopt nog als een gek zag ik net met een kamertemperatuur van 16 graden. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik vergist altijd gewoon buiten,heb de druiven ook gewoon buiten laten staan ,mooi vergist zonder suiker of gist,alleen in de winter zet ik het in mijn aanbouw,en daar is het s’nachts ook niet echt warm.ongeveer 350 kg verstookt opbrengst 72 ltr.die nog op drinksterkte gemaakt moet worden.

Beantwoorden
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De Saflager S-189 is er mee gestopt, na 7 dagen een sg van 1022, Nu een week zonder    isolatie laten staan, de W 34/70 zit er tegenaan om te stoppen, vat 3 met graan en suiker gaat gewoon rustig verder. Het wort van de S-189 smaakt naar schraal bier, dus in mijn ogen niet slecht. Aangezien er nog wat Carbonation Drops bij gaan , tijdens het bottelen, proef ik al een stukje engel op de tong.

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?