Meldingen
Alles wissen

Zwarte bessen (stook) wijn


Berichten: 100
Topic starter
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aangezien het een zonnig jaar is had ik dit jaar veel zwarte bessen. Had al jam en sap gemaakt. Maar had nog meer te hangen en heb dus maar besloten om zwarte bessenwijn te maken, eerste keer wijn. Een recept van internet geplukt en aan de slag gegaan.

  • Plukken, wassen en ontstelen 
  • Met de staafmixer Puree gemaakt nog een paar kg frambozen meegemixt
  • Kokend water toegevoegd en wat suiker toegevoegd, (een derde van wat was voorgeschreven) totale most ong 20ltr in een vat gedaan
  • Na afkoelen giststarter van een fles appelsap toegevoegd en natte theedoek over gebonden en na 4dgn deksel + waterslot er op.
  • Na 5 wkn (gisteren) alles geperst in perszak met de hand. Ik heb nog paarse klauwen... Totaal 17 ltr wijn. Volgens recept 2 a 3 jaar laten rijpen ??? sadisten

Nog wat vragen

Net met vinometer alcohol persentage gemeten na filteren door koffiefilter alcohol persentage van 16,5 procent. Dit heb ik 4x(!) herhaald met 2 verschillende meters. Met de alcoholdobber had ik maar 7%? Wat zeggen deze waardes? Als ik proef (het glas is nog niet leeg) is het zeker boven de 10 % als ik over mijn longen slurp voel ik het behoorlijk prikkelen. Maar kan 16 / 17% met bakkersgist?

Heb nog 3kg pulp in de koelkast staan, kan ik hier nog een goede bestemming voor vinden? Voor mijn kippen lijkt me geen goed idee. En als echte ollander vind ik het zonde om weg te gooien, er zit een heerlijke geur aan.

Nu ik zo zit te drinken is het erg zware wijn als ik zou verstoken, houd ik dan nog wat van de smaak over?

Beantwoorden
8 reacties
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Pulp aanlengen met (zwarte) bessensap ,suiker erbij (indien nodig), en vergisten die handel.

 

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb mijn pulp bij odins roggebrood gedaan.

 

Beantwoorden
Berichten: 100
Topic starter
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kun je dit toelichten? Goede iedeen zijn altijd welkom ook voor de toekomst.

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Niks ingewikkelds hoor.Ik heb mijn zwarte bessen met een kaasdoek gezeeft voor het gisten. en deze pulp toen in de ton met het welbekende odins roggebrood wiskey gedaan. Weet niet of het echt iets gaat doe voor de smaak. had 4 liter bessen sap en 50l roggebrood wash. 

 

Beantwoorden
Berichten: 40
(@freek1976)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zwarte bessen wijn is bij mij ook altijd zwaarder Daan verwacht. 16% alc is heel goed mogenlijk

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Meten met de alcoholdobber is niet mogelijk, dus daar hoef je niet meer naar te kijken.

Beantwoorden
Berichten: 40
(@freek1976)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee klopt. Vino meter werkt het beste

Beantwoorden
Berichten: 100
Topic starter
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gemeten met vinometer. Gisteren toevallig een deel verstookt het resultaat proef ik wel binnenkort, moet nog op sterkte begracht worden. Er zit duidelijk verschil in smaak tussen de appels die ik van de week verstookt heb, qua geur en smaakt. 10 ltr heb ik gebotteld als wijn, is erg uitgesproken zwarte bes, ik vind het bijna likeur alleen niet zo zoet.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?