Eigenlijk ben ik verbaast dat er hier toch nog vrij weinig informatie is van bierbrouwen, terwijl
het bier van ome Freddie, en andere drankboeren toch nog een stuk beter kan.
Nu kun je zeggen, ga naar een brouwforum, maar dat is toch een ander soort wereld.
Ze willen ook iets beters als de "gewone" bieren, maar zijn vaak te wetenschappelijk, en niet echt
avontuurlijk.
Als het bij ons fout gaat, zetten we een stookketel aan, zij "moeten" alles weggooien.
Dus ik begin maar eens een draadje.
Eerst wilde ik een T500 maar nadat Munckerik, zich ging werpen op de Bio markt,
(Link rechtsboven naast stookwinkel)
voelde ik me ook wel aangetrokken tot de bieren met zoete smaken. EBU <30 (zuurte)
En dus de Grainfather besteld, de aparte ketels om te stoken zullen vanwege,budget even moeten wachten.
Met de Grainfather hebben we toch het betere materiaal van de twee,
minder dan 20% en meer dan 20% (met helm)
Hier dus wat boeken die ik online gevonden heb bij Project Gutenberg, en wat aangeprijst wordt
door de "kenners" ,"liefhebbers".
Had graag Pdf's gebruikt met gehele tekst, maar het onderschrift, only for private use,
wil ik respecteren.
The London and Country Brewer by Anonymous
A Treatise on the Brewing of Beer by E. Hughes
A Study of American Beers and Ales by James Garfield Riley and L. M. Tolman
En deze is volgens vele een van de betere beginnersboeken, hier bij onze eigen
stookwinkel: https://www.stookwinkel.nl/product/verander-water-in-bier-adrie-otte/
Ik heb alleen de laatste diverse malen doorgelezen... Verder wijs geworden door schade en schande... En tips van Munckerik ter harte genomen..... Inmiddels al diverse lekkere biertjes op de wereld gebracht.... Maar soms is hij perfect.... Soms ook niet.... Ik zie dit echt als hobby aangezien een biertje brouwen tot aan de fles veeeeeeele malen bewerkelijker is dan een lekker drankje stoken/likeurtje maken...
Nu kun je zeggen, ga naar een brouwforum, maar dat is toch een ander soort wereld.
Ze willen ook iets beters als de "gewone" bieren, maar zijn vaak te wetenschappelijk, en niet echt
avontuurlijk.
Niet echt avontuurlijk? Ik denk zeker niet minder avontuurlijk dan dit forum. De een probeert de raarste dingen en anderen vragen vooral om recepten om na te maken, ik zie wat dat betreft geen verschil.
Vandaag een dikke Duitser binnen gehaald. Technologie Brauer & Mälzer van Wolfgang Kunze. Zeer theoretisch boek volgens een nl bierforum voor de profesionele brouwer. (En volgens mij ook voor Nerds) Heb het geluk, dat ik makkelijker Technisch Duits kan lezen ,dan Engels in het algemeen. Zelfde boek in Duits €25 goedkoper. 1000 blz lees”werk”. Alleen al 80 blz over mout maken, veel uitleg en info over gisten en alles wat verder bij bierbrouwen te leren is. (In het groot)
Het boek "American Sour Beers", wordt door vele "zuurachtige" bierbrouwers aangeraden. Zeker als naslag en informatie boek is het zeer interessant. Vlaams rood, Bruin, Lambiek, Geuze en dergelijke komen voorbij, een "moet lezen" (muss lesen, must read) , volgens Nederlandstalige, Duitstalige en Vlaamstalige. Een aanvulling op Kunze, en een verdieping in ,bijvoorbeeld, wilde vergistingen. Zeker de moeite waard, als je met het Engels geen te grote problemen hebt, en een beetje Amerikaanse chauvinisme, je niet stoort. Via dit boek kwam ik op de blogsite van de schrijver, hier vindt je vele recepten, die schrijver zelf aanraad. Van IPA's tot American, German, Britisch, etc.
https://www.themadfermentationist.com/p/recipes-for-beer.html
Yeast, Water,Hops,Malt, 4 boeken die voor de bierbrouwer interessant zijn. Voor de Destillateur is Hop minder interessant, maar de rest nog steeds geen weggegooit geld. Hoewel sommige Hop als smaak in hun Ginbasket gooien, of het bij hun whiskie meenemen in hun beslag. Verder ben ik nog op zoek naar ander materiaal voor onder andere Lambiek en ander “zuur” bier, omdat ik dit in mijn project Vlaams Rood wens mee te nemen. A LIDDIL LAMBIC LESSON is overigens ook een PDF dat de moeite waard is om te downloaden.
Geen boek of PDF , maar wel een leuk programma. https://www.npostart.nl/leven-in-de-brouwerij/30-01-2017/AT_2070243
Voor zij die tijd hebben.