Ga hem straks coldcrashen en morgen mee brouwen
Dat is de gist van de Westmalle flesjes?
ja van 5 flesjes ga ik eerst een tripel mee brouwen daarna een westmalle extra
Goed hoor!
Kun/wil je eens opschrijven hoe je het precies hebt gedaan met het opkweken van de gist?
Voor deze gist starter in supermarkt gekeken naar de jongste flesjes van Westmalle deze 2 dagen in koelkast gezet zodat het gist kan bezinken.Als ik fles pakte met starsan opener en een nieuwe dopje ontsmetten.Flesje niet helemaal leeg gooien maar een cm laten zitten nieuwe dop erop dit met andere flesjes ook gedaan .Je kan een gist starter maken met moutextract 100 gr per liter.Of van wort dat een sg heeft van 1040 voeg hier extra gistvoeding aan toe.Nou dat spul in een erlenmyer gooien met roervlo waterslot erop en op de roerplaat zetten en wachten op actie dat kan even duren (paar dagen ).Als de vergisting heftig begint voor dag of 2 in koelkast zetten zodat het gist bezinkt .We hebben nu nog te weinig gist daarom maken we een nieuwe starter van 2 liter met 200 gr moutextract met gistvoeding deze ook op het heftige punt in de koelkast zetten.Nu is het klaar voor de brouwdag gooi het bier uit de giststarter proef deze gelijk .Zorg dat je het gist niet mee gooit je kan ook heel de starter in je nieuwe brouwsel gooien
hoop dat het beetje duidelijk is kan helaas niet met ieder bier brouwer filter vaak gist eruit en doet er bottle gist bij voor co2
Helemaal duidelijk! Er zijn inderdaad steeds meer brouwerijen die met een bottelgist werken en dan heb je er inderdaad niets meer aan om er een starter van te maken. La Trappe gist is ook nog goed te gebruiken voor een starter. Van vroeger weet ik nog dat de Duvel altijd een gist-depot onder in het flesje had, tegenwoordig zit dat er ook niet meer in.
Van vroeger weet ik nog dat de Duvel altijd een gist-depot onder in het flesje had, tegenwoordig zit dat er ook niet meer in.
Is dat zo? De ratten. Niet meer opgelet en drink toch regelmatig Duvel.
Ik ga het zeker ook proberen maar begrijp 100 gram mout niet? Gooi je gewoon mout bij? Wort gebruiken snap ik wel maar dan weet ik niet wat voor gistvoeding je erbij moet gooien. Zouden jullie dat kunnen verhelderen? En met pils kan je zeker niks toch of wel?
Ik had laatst een flesje Duvel en kon het helemaal leegschenken zonder gist.
100 Gram mout is moutextract in poedervorm. Gietvoeding is nodig wanneer je een starter maakt. Wanneer je pils maakt en je werkt met korrelgist hoef je geen starter te maken.
Het pils wordt zo goed gefilterd, daar zit geen residu gist meer in.
Vandaag trippel gebrouwen wil ik 2e fermenter op de chiller aansluiten zit de verkeerde kabel erbij heb 2 kabels die geschikt zijn voor een pompje dus met aftakking daar reageerd de chiller niet op Grrrrrrr
Hoi Marco,
Jij hebt 2 keer een pompje ontvangen, dus dat je 2 kabels hebt liggen klopt. Maar bij iedere fermenter is het juiste kabeltje meegeleverd. Hij moet er zijn!
Je heb helemaal gelijk met schaamrode wangen kabeltje gevonden
Geeft niks, anders was je niet op zoek gegaan en had je nog zitten balen! Weer een probleem opgelost ??
Jac heeft inmiddels een geweldige nederlandstalige handleiding geschreven voor het gebruik van de Conical Fermenter en de Glycol Chiller. Dit zal nieuwe gebruikers snel op weg helpen. Problemen waar anderen al snel tegenaan liepen kunnen zo eenvoudig voorkomen worden.
Jac, heel erg bedankt en ook Erik en Lummel voor het meedenken en het doorlezen!
Ik zal de link later ook bij de producten zetten, en op het forum een plekje vinden waar hij eenvoudig terug te vinden is.
Hier kun je de handleiding downloaden en bekijken en eventueel ook uitprinten.
Jan kom op, noem mij niet in deze. Alle credits naar jullie 3 en Marco overigens ik volg het allemaal wel. Ik heb zelf de handleiding nodig hahaha, want ik wacht nog op iets. Maar dat mag ik weer niet zeggen. Pfff.