Meldingen
Alles wissen

Meeldauw

Pagina 1 / 3

Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste mede stokers,

Ik ben in het bezit van een druivelaar, staat er al ruim 30 jaar. Het zijn blauwe tafeldruifjes (met pitten) met een Brix-waarde rond de 18, waarvan de rode wijn per definitie niet drinkbaar is, en de witte (het geperste sap) nog wel eens goed uitpakt, maar geen zekerheid geeft. Al met al géén echte wijndruif.

De laatste jaren vergist ik de druif in z'n geheel zo'n 25L in n vat van 30L, stook ik het in een potstil keteltje van 12L waarvan ik de kolom af laat, om zo toch een serieus aangename brandy te maken. Flessen die ik enkel van de wijn stook, zijn vaak zelfs zo lekker, dat ik ze blank laat. Hint fruit, met vanille achtige toets...
De mosthoed met overige wijn (met zo min mogelijk gistdrap en pitjes) is meestal iets ruiger, deze knal ik daarom een jaar in een eiken vaatje om van het ruige randje af te komen, en vind hem vaak lekkerder dan gekochte grappa, al zal ik nog eens naar de slijter moeten voor vergelijkings materiaal :p

Al met al gaat het succesvol. Maar, ik heb 1 probleem dat elk jaar terugkeert. Hierdoor loop ik best wat oogst mis, en dat doet pijn natuurlijk hahaha. Het probleem is meeldauw. Een schimmelsoort die behoorlijk wat schade aan kan richten. Om de schade te beperken haal ik secuur alle besmette delen weg. Maar je kent het, de mens moet werken, ik heb er dus vrij weinig tijd voor.

Ik heb al eens zitten denken hoe dit op te lossen.. maar wil dit jaar misschien gaan handelen, ik wil namelijk mijn 3L vaatje nokvol. Hebben jullie ideeën?

Ikzelf zit te denken een oplossing KDS (kalium-di-sulfiet) 0,2 gram/L en een beetje citroenzuur in een spuitflesje of onkruid sprayer te doen en hiermee de volledige plant mee te bespuiten. Kan dit kwaad?

Als niemand ervaring heeft hiermee, zal ik mijn bevindingen hier plaatsen.

Houdt 'm warm,
Pikketanus

Beantwoorden
38 reacties
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hier een foto van een "licht" besmette tros.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden
Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi, bedankt voor de snelle reactie. Leuk ook dat je met een bio middel komt, daar ben ik wel voor.
Ik heb 2 jaar geleden tevergeefs geprobeerd de meeldauw met melk en water te bestrijden, het werkt wel iets, echter is de schimmel zo niet uit te bannen, en durf ik het niet zo laat in de vruchtzetting nog melk te gebruiken ivm melkzuurbacteriën. Wijn die een malo gehad heeft is namelijk niet mijn ding.
Tip voor andere als je melk wilt gebruiken, is magere melk te gebruiken, het vetgehalte is lager waardoor je minder snel een kaaslucht aan je plant krijgt.
Ik heb al eens gefilosofeerd om azijn in te zetten om de schimmel zo de nek om te draaien, maar dit zou betekenen dat ik de bodem verzuur wanneer ik blijf spuiten. Ook heb ik al UV-straling geprobeerd, maar dit is meer om het te voorkomen dan het werkelijk te bestrijden, en kom je ook niet in de kern van de trossen.
KDS heeft een wat minder destructieve afdruk denk ik, enkel is het me nog niet bekend wat het met een levend organisme doet zoals een druivelaar.

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Microsulfo Spuitzwavel 200 gram

Microsulfo is bestemd voor de biologische bestrijding van schimmels op sier- en fruitgewassen (o.a. meeldauw op rozen, druiven, kersen, perziken en aardbeien). Bijkomend voordeel is de preventieve werking van Microsulfo tegen galmijten. 

Productkenmerken
-Te gebruiken kort voor de oogst.
-Voorkomt galmijt.
-100% natuurlijk

 

Is dit wat??

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verdunde schoonmaakazijn of gewone azijn werkt ook prima tegen meeldauw .
met plantenspuit gewoon benevelen

Beantwoorden
Berichten: 284
 Rick
(@rick)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Plant sterk genoeg houden met voeding en vocht dan heeft meeldauw eigenlijk geen kans tot aanzetten.

Vooral door droogte zwakt de plant af omdat dan alsnog bijna alle bouwstoffen naar de vrucht gaan. 

Hierdoor pleegt hij roofbouw op zichzelf en kunnen ziektes als meeldauw en valse meeldauw toeslaan.

 

Juiste voeding erbij en voldoende vocht kunnen ze zelf de schimmel 9 van de 10 keer al weren.

 

Druiven blijven lastig omdat ze zo hard groeien en dus ook zoveel voedingstoffen kunnen blijven verwerken.

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Galmijt hebben we ook wel wat last van, mede door het verzwakken v d plant door de meeldauw. Denk zeker dat dit wat is! Maar vraag; aangezien ik toch een kilo aan KDS (kalium-di-sulfiet) heb staan voor de wijnmakerij, kan ik hier niet gewoon een oplossing van maken? Denk niet dat het veel verschilt. Toont in ieder geval aan dat (op z'n minst één vorm van) sulfiet niet perse de plant schaadt, dus top info, bedankt!

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi, hier heb ik ook al eens aan gedacht, enkel ben ik bang de bodem te verzuren door de hoge ph van azijn. Dit zou weer nadelig voor de hortensia's kunnen zijn, die volgens mij voor hun kleur afhankelijk zijn van de zuurtegraad. Bijkomend nadeel vind ik de azijnlucht. Niet dat zwavel geweldig ruikt, maar is niet zo penetrant als azijn. Wellicht dat ik dit later probeer, maar dan in de achtertuin (andere druivelaar) omdat hier geen ph gevoelige planten onder staan en zodat we geen gasten met azijnlucht hoeven te verwelkomen (betreffende druivelaar hangt namelijk over de poort heen).

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Aan de gezondheid van de plant is niet veel mis, op de meeldauw (geen valse btw) na uiteraard, er wordt voldoende en niet te veel bemest. De rappe groei wordt al gedempt door regelmatig snoeien. Bij droogte gaat er ook de tuinslang bij, al kan een druivelaar van ruim 35 jaar met haar wortels wel tot het grondwater. De bladeren staan altijd mooi naar boven gericht, wat bij water overschot/tekort niet het geval is. Het is voornamelijk de genetica waardoor ze gevoelig is voor meeldauw, zo heb ik er met 2 witte druivelaars (op andere plek in de tuin) geen last van...

Wat roofbouw betreft is het denk ik net omgekeerd... vanwege de schimmelschade heeft de plant meer bouwstoffen nodig omdat ze ervan wilt herstellen. Wordt tevens gecompenseerd door bladeren te lezen en zo voedingsbehoefte te bepalen. Omdat ze eigenlijk nooit echt iets is tekort gekomen.

Ik denk dus dat het puur aan de genetica ligt, waardoor voorkomen eigenlijk al uitgesloten is.

Hoewel je reactie zeer toepasselijk is voor mensen die wel over een sterk ras beschikken, is dit bij mij (helaas) niet het geval.

 

Bedankt voor het meedenken in ieder geval.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Oude grond afvoeren en verse geven, kan het probleem oplossen, en anders spuiten zoals vermeld. Helpt dat ook niet dan...…… Helaas afvoeren.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ga een geheim vertellen en als je het verder vertel moet ik je vermoorden. Het komt uit de wietwereld en daar bestrijden ze meeldauw met Uv  licht. Koop een lamp bij Ali. UV C meen ik, Een keer per dag er langs, paar seconden en het is dood. De plant krijgt eigenlijk een boost zonlicht en daar kan meeldauw niet tegen. Daarom heet het meeldauw 

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb daar ook vele jaren last van gehad , en spuiten hielp niet zo veel bij mij.

Dan wat informatie vergaard van een druiven kweker , en ik moest al beginnen bestrijden voordat hij begint te groeien , door william al gezegd hier boven grond afvoeren want daar overwinterd  de schimmel , ook in de oude takken .

Als de bladeren komen en je ziet dat er meeldauw ontstaat , de bladeren en aangetaste takken verwijderen .

Zo kon ik ieder jaar mijn druiven behouden , soms ziet het er echt niet uit een druivelaar zonder blad maar die groeien rap terug en zo kon ik de druiven sparen

Maar heb ze nu door een sterker ras vervangen die meer bestand is voor  (valse) meeldauw.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als deze tip werkt is dat echt geniaal ?

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

UCV gebruik ik in de vijver om algen te bestrijden dit zijn kleine microscopische plantjes (groen water)

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?