Meldingen
Alles wissen

Meeldauw

Pagina 3 / 3

Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Pikketanus zegt altijd; "Hoop is slechts uitgestelde teleurstelling." Misschien lijk ik toch meer op buddha dan ik dacht, op het lichaam na dan, gelukkig

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Die is mooier. Hopen is slechts een uitgestelde teleurstelling. Mooi gevonden. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb er geen last van de druiven tomaten augurkjes bonen en kruiden doen het goed,de slakken en insecten vreten wel een klein deel op,maar die moeten ook eten.spuiten is bij mij verboden,ik gebruik alleen organische mest,en regenwater.want met kraanwater maak je ook veel kapot.is vaak te koud.

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eensch, ik spuit ook liever niets en doe alles organisch (kraanwater wordt wel gebruikt, maar pas na een dag in de gieter staan ivm chloor), enkel ben ik niet één van de gelukkige die nooit last heeft van meeldauw. Vandaar dat ik ook zo'n UV-lamp heb, en ander liefst bio aanpak, zoals met (magere) melk met water te sproeien. Insecten heb ik weinig problemen mee leven en laten leven, ze hebben zeker hun nut, zijn dit jaar geen probleem, al was er vorig jaar toch wel schade aan ca 5-7 kg door wespen en hun vijand, de europese hoornaar. Plus de minimaal 10 tot 15 kg schade door meeldauw is al gauw 25-44% oogst weg (druif draagt minimaal 50 kg tot 60). Vandaar dat ik me toch genoodzaakt voel om iets te doen, en sulfiet wordt later in de vinificatie toch gebruikt, om de schimmels van de meeldauw schade te beperken. Misschien is het juist wel winst om te zwavelen (zo heet het gebruik van sulfiet) nog vóór de persing, omdat het niet mengt met de binnekant met de druif, maar de schil wel reinigt. Als hierdoor geen meeldauw meer aanwezig is, hoef ik dus ook niet sterk te zwavelen tijdens de vinificatie, en heb ik wellicht minder sulfiet in mijn most.
De druivelaar zal niet snel lijden eronder, omdat druiven van nature al kleine concentraties zwavel aanmaken.
Onze tomaten nooit, komkommer heeft ook geen last, en staat direct naast de courgette, die meer wit dan groen ziet. Als je er überhaupt nog groen in kan zien. Staan dan weer wel ontzettend ver van de druif, dus t is niet dat t een t ander aansteekt, maar wss gewoon gevoeligheid van bepaalde type planten.

Hoe dan ook, het lot wilt dat ik niet sproei lijkt wel...

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren is er wat tussen gekomen (zal vast herkenbaar zijn voor de meeste onder ons);

Had donderdag al 10 kg pruimen gefixt, en gister nog ff 12 kg op de fiets bijgehaald :') 20 kg kapot gemaakt en in vat gedaan met pecto-enzymen, warm weggezet. Waardes gemeten en zo nodig beetje aangepast. Ph was 3, en zo gelaten. Brix van 12,5% naar 18% verhoogt met geinverteerde suiker. Zo heb ik een procent of 10 in mijn uiteindelijke stookwijn, is wel mooi.

Dus niet echt meer aan toe gekomen, werd al snel donker. Ik pak vandaag m'n spuit op, vul m netjes af, alles afgemeten, gereinigt etc... stop de vloeistof in mn pomp, zet 'm op druk, en spuit godverredomme heel m'n aanrecht onder???? flacon lek als een mandje... had m'n pa gesloopt, en vervolgens gezegt dat ie 'het wel gemaakt had'.
Oké, geen paniek, wie wat bewaard heeft wat. Ik had nog ergens een flacon liggen, van de vorige pomp, waarvan de pomp het begeven had. Zo gezegt zo gedaan, snel kunnen vinden om er vervolgens op te schroeven.... denk je. Is het een andere draad! Uiteraard wat gevloek verder de handdoek maar in de ring gegooid. Heb nog een knijp flacon, 150 ml? urgh, fuck dat... m'n vader gaat maar om een nieuwe, zelf ff geen zin in nou xD
Van de week ben ik aan het werk, en heb er geen tijd/puf/kracht meer voor. Zal vrijdag op z'n vroegst zijn, al kan ik over enkele weken al gaan oogsten? of het dus nog nut heeft, weet ik niet.

En jah, sommige mensen prefereren geen spuiten, maar dus is slechts sulfiet waar het om gaat. Ik ben ontzettend fel tegen pesticiden, herbiciden & insecticiden, laten we dat vooropstellen.
Maar; dit is een forum. Mensen kunnen hier ervaringen lezen van anderen, en hun eigen ervaring vastleggen. In dit perspectief, ben ik benieuwd wat het gaat doen, zeker omdat nog niemand hier over gereport heeft.

Desalniettemin, blijf vooral kritisch, dat houdt mekaar scherp!

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden


Boven komkommer/augurk, beneden courgette

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Tegen meeldauw moet je met hoge ph spuiten water met citroenzuur of met melk en water de melk word zuur eenderde melk twee derde water.

Als je de plantjes er later niet mooi groen zijn heb ik ze bemest met epsomzout mgo3 en werden mooi gezond groen en geen last van meeldauw of botrytus. de wiet groeid bij mij in de grote blauwe schuur (buiten dus) hoef swinters niet te lopen kutten met een kweekkastje, 5kg pluim is wel genoeg kan het halve dorp van olie voorzien.

 

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Met melk krijg je melkzuurbacteriën, wat niet altijd gewenst is. Met deze druif is een malolactische fermentatie echt niet aan te raden, ik kies ervoor om het appelzuur te behouden. Volle en halfvolle melk laat ook een kaaslaagje achter wat best stinkt.
Citroenzuur zou ook kunnen, stinkt ook niet zoals azijn. Wat is een hoge Ph? 3 of 2?
Epsomzout is toch magnesiumsulfaat? Klinkt ook wel goed, wss zijn dat tekorten (magnesium) die door de schimmel ontstaan.
Echter ben ik nog steeds niet om een nieuwe sproeier geweest, misschien toch nog maar even doen, oogst tijd komt steeds dichterbij.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wijnsteenzuur kun je ook gebruiken .
Een PH van 2,5 is erg zuur een ph van 8 is basis .
Schimmels en gisten kun je ook met gallotannine remmen .
zeer sterke groene thee sproeien ..
en is bio.

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?