Die prijzen vallen best mee . Brenner.
Maar sowieso ben je altijd goedkoper uit met standaard materiaal dan met Brouw of stook gadgets .
( Alles moet tegenwoordig er met display en het liefst met telefoon app .
allemaal hype !
bij blokker verkopen ze ook gadgets voor koffie .
Apparaten met lcd schermpje en Bluetooth . allemaal leuk maar onzin .
Gemalen koffie bonen en heet water meer is het niet .
en handmatig heb je controle over kwaliteit , reuk en smaak .
Sensoren doen alleen ingestelde waardes .)
Helaas is tijd een factor en handig ben ik zeker maar om nu te zeggen dat ik een complete metaal werkplaats achter mijn huis heb is ook wat overdreven , dus een all in one systeem is voor nog steeds de beste optie
Als je een grainfather wilt die kan koelen/verwarmen ga je denk ik wel over de 2000 heen met alle andere dingen erbij maar dan heb je wel een leuke set. Al moet ik zeggen dat je zonder temperatuur controle ook heerlijke bieren kunt maken.
Dit is misschien een beetje vloeken in de kerk hier, maar je kunt ook overwegen om te starten met blikbrouwen. Het enige doel hiervan is om de handelingen onder de knie te krijgen met hygiënisch werken, gisten als proces en het bottelen uiteindelijk. Je begint met een fors lagere investering waarvan het merendeels erna te gebruiken is bij de overstap richting mout brouwen. Het haalt de complexiteit voor de beginner even weg en je krijgt een aantal oefenrondes.
Ikzelf en paar kameraden van me die ooit bier gebrouwen hebben zijn er nogal eens tegenaan gelopen dat er een melkzuur infectie had opgetreden. Dat is wat extra (melk)zuur bij een hogere investering.
deel hierbij ook die mening. Ben zelf ook begonnen met extract op te proberen. Volgende stap is een pakket van mout en straks zelf steeds meer proberen. Stap voor Stap 🙂
Het enige wat je extra nodig hebt is een mout molen. Ik zou die pakketten inderdaad overslaan.
Misschien dat we hier een beetje langs elkaar denken, wat ik probeer aan te geven (en ik heb me hier zelf ook schuldig aan gemaakt) is dat voor iemand die wilt beginnen met schilderen als hobby, de sixtijnse kapel misschien iets te hoog is gegrepen als beginproject.
De reden dat ik de blikken voorstel is omdat je dan kan werken met een recept, je krijgt in principe alles behalve suiker meen ik. De basis leren is het belangrijkste, qua bier brouwen is dat voor mij;
- Hygiënisch werken (laag alcoholpercentage dus het blijft toch gevoelig).
- Gevoel krijgen voor SG metingen vooraf, tijdens en na de vergisting.
- Vullen van flessen op een propere manier, inclusief hergisting op fles.
Qua aanschafprijs zul je ergens rond de 150 euro uitkomen gok ik, na een paar rondes geoefend te hebben met leren brouwen kun je een aanschaf overwegen van een Graanvader, moutmolen, koelkast om gecontroleerd te vergisten etc. De eerste paar brouwsels hoef je nog niet reproduceerbaar te hebben, deze dienen om fouten te maken en hiervan te leren.
Is een beetje peuterbadje vs. het diepe. Ligt eraan wat je wil. Ik ben zelf ook begonnen ooit met een paar blikken en een grote emmer. Dat beviel wel. Nu hetzelfde. Oude hobby weer eens opgepakt, ooit zelf een klein keteltje gefabriceerd en nu alweer plannen voor iets a la Marca's ding.
Niks mis met een oude fiets... 🙂
Ik zou zeggen een Grainfather met alles er op en er aan. (heb ik ook). En dan brouwen zonder teveel rompslomp. https://bio-brouwmaat.nl/
Bio-recepten op maat aanklikken en uitzoeken maar. Op het moment 6 verschillende bieren, met gebruiksaanwijzing en al. En nog steeds een groeiend aantal. Wil je later zelf recepten maken, klik Contact op dezelfde site, en je krijgt het advies wat je wil.
Aan recepten geen probleem op 'tinternet ze zijn met 1000den
Maar om te beginnen zou ik 1 mout - 1 hop of 2 en 1 staps maish en een goede gist
Ik zou het niet al te moeilijk maken in het begin
Duizend ideeen en duizend meningen , heerlijk zn forum
Wat wil je eigenlijk Koen?
Moutbrouwen per se of leren brouwen? Sorry klikte op Antwoord te vroeg.
Als ik zou willen beginnen met brouwen, zou ik gewoon klein en eenvoudig beginnen. Dus bijvoorbeeld met een blik moutextract en een zakje gist. Oplossen in een pan water, laten vergisten in een grote fles en dan bottelen in bij elkaar gespaarde beugelflessen van een goed biermerk. Geen risico, weinig kosten, opbouwen van handvaardigheden en ervaring.
Zonder ervaring meteen € 2000 uitgeven aan spullen en aan de slag gaan met zelf mouten, brouwen, hoppen en gisten lijkt me vooral kapitaalvernietiging. Kan natuurlijk wel.
Ik denk dat een bos begint met een of twee bomen, en als die aanslaan kun je zien of de grond en het klimaat geschikt zijn. Ze kunnen namelijk ook gewoon dood gaan als de grond niet geschikt is. Dan moet je wat anders planten.