Meldingen
Alles wissen

Witte wijn maken van witte druiven


Berichten: 120
Topic starter
(@likeurtje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Iemand kennis van wijn maken met witte druiven? 

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

http://druivenwijnmaken.nl/proces/  Mss, zelf geen ervaring

Beantwoorden
Berichten: 120
Topic starter
(@likeurtje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank u johndoe voor de site of uitleg!!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt voor die link John! Daar is al veel informatie uit te halen!

 

Alle wijn die echt wijn mag heten is uitsluitend gemaakt van druiven en gist. Overal waar wijn gemaakt wordt zijn wetten over hoe de wijn gemaakt mag worden om de naam van het land, gebied en zelfs wijnhuis te mogen dragen. In de meeste wijngebieden mag een wijnstok (druivenplant) geen water krijgen van de boer, een droge zomer zorgt dus vaak voor een lage opbrengst. In gebieden waar het altijd heel erg droog is is irrigatie wel toegestaan. Dan heb ik het over zuid spanje bijvoorbeeld.

 

Wil je echt wijn maken zoals het hoort, dat kan niet. Want zoals gezegd heeft ieder gebied zijn eigen regeltjes. Er is dus niet 1 beste manier. Ook heeft iedere wijnsoort zijn eigen druivenrassen, of familie van een bepaald druivenras. Een Chardonay druif ligt bijvoorbeeld niet bij Albert Heijn of Colruyt in een plastick bakje voor consumptie.

 

Een wijn druif beschikt over het algemeen over een hoger suiker en sap gehalte dan een supermarktdruif. En vooral het suikergehalte is erg belangrijk. Want waar de meeste wijngebieden het met elkaar over eens zijn is dat er geen suiker aan het sap (most) mag worden toegvoegd. Je vergist uitsluitend de suikers die in de druif aanwezig zijn. Een Chardonay, een souvignon, pinot blanc etc beschikken over voldoende suikers om een wijn te laten vergisten tot wel 13% acohol. Als je dus druiven uit de supermarkt krijgt of van een kennis waar je ze gratis mag komen plukken dan moet je dus even weten of er veel suikers inzitten. Een druifje proeven zegt vaak al genoeg, maar een refractometer zou erg handig zijn. Je knijpt een druif tussen duim en wijsvinger uit boven je refractometer en je leest het suikergehalte.

 

Goed, een hele lap tekst over druiven. Je zegt dat je witte druiven krijgt dus laten we het bij witte wijn houden (van blauwe druiven kun je ook witte wijn maken, andersom natuurlijk niet) 

 

Als ik wijn maak ga ik niet met mijn voeten in een emmer dansen om te persen. Ook heb ik geen fruitpers. Nadat ik ze ontdaan heb van de steeltjes was ik mijn armen goed en knijp alle druiven plat (het kneuzen) zorg dat je geen druif mist want anders krijg je daar geen sap uit. alle schilletjes laat je er lekker bij zitten. Je gooit alles in een kunststof gistemmer met waterslot en doet je gist erbij. Hervoor zijn verschillende wijngisten te koop. Ik gebruik champagnegist omdat ik dat zelf heb liggen maar er zijn ook speciale Chardonay, Chablis, Souvignon gisten en dergelijke te koop. Gebruik liever geen bakkersgist. Het werkt wel maar zorgt voor een enorme gistlaag op de bodem.

 

Je krijgt dezelfde dag nog een wilde gisting die net als bij stookwijn enkele dagen zal aanhouden. Na 1 tot 2 weken is het waterslot vrijwel stilgevallen of je hebt nog maximaal 1 bubbeltje per minuut. Nu ga je uit het vat je sap overhevelen. Je kunt het beste zorgen dat je een mooie heldere gistingsfles hebt waar je het in laat lopen. Zo kun je het klaringsproces goed in de gaten houden. Bij het overhevelen zorg je dat er niets van de bodem meekomt in je hevelslang. Alles dat op de bodem ligt wil je niet langer hebben. Dat zijn de dode gistcellen maar ook de schilletjes en pitjes van de druif. De grote wijnproducenten persen de laag op de bodem nog uit. Ik doe dat niet, dat kleine beetje extra opbrengst is veel extra werk en je hebt kans op gistsmaak aan je wijn. Dat gaat meestal bij het klaren wel weer weg maar ik kies er voor dat niet te doen.

 

Nu laat je de fles een week of 2 op een koele plaats staan (als je dat niet hebt zoals ik dan laat je hem gewoon op de vloer staan in de woonkamer) Een graad of 18 is prima. Je zal nu zien dat er langzaam aan weer een laag bezinksel op de bodem aan het onstaan is. Hevel opnieuw over naar een schone gistingsfles en zorg dat er weer geen bezinksel meekomt. Na een maandje doe je dat nog een keer. Net zo lang tot je gaat merken dat de wijn echt helder aan het worden is. Ik schijn met de zaklamp van mijn telefoon aan de achterkant van de fles. In het begin zal het licht er helemaal niet doorheen komen, later krijg je een zwak schijnsel en na nog een tijd is alles volledig helder geworden. Zodra het helder is kun je overhevelen in flessen.

 

Deze methode is voor thuis prima geschikt. als je verder vragen hebt hoor ik het wel 🙂

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

P.s. ik herinerde mij  dit fimpje dat ik ooit eens gemaakt had. Ik had hierbij geen gist toegevoegd. De aanwezige gistcelletjes op de schil hebben zelf voor een gisting gezorgd. Dit is overigens niet aan te raden. Als er geen natuurlijke gistcellen aanwezig zijn zou het sap ook kunnen bederven. De methode hierboven beschreven is beter, maar in het filmpje kun je wel zien over wat voor gistingsfles ik het heb.

 

Beantwoorden
Berichten: 120
Topic starter
(@likeurtje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Stookforum al zeker een dank u wel voor de informatie,zo kan ik al zeker verder thanx!

Beantwoorden
Berichten: 120
Topic starter
(@likeurtje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt mensen voor wijntip die jullie aan mij gegeven hebben,het is goed gelukt en is heel goed van smaak,kan er niet afblijven ?? heb zo een 60 flessen kunnen maken dus ik kan een tijdje voort he!!Nu nog wat jenever maken want is op grtj aan de mede stokers??

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?