Meldingen
Alles wissen

Alcohol uit Desem starter


Berichten: 10
Topic starter
(@stokerstanley)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste mede-stokers,

ik heb momenteel 2 hobby’s door elkaar lopen, maar toch vrij erg aan elkaar geliëerd zijn.

namelijk brood bakken, onlangs ben ik begonnen aan het maken van een eigen desem starter uit lauter roggemeel en water. In dit gistingsproces ruikt dit soms naar alcohol. En rees bij mij de vraag of het mogelijk is een stook te maken uit deze giststarter.

iemand hier wellicht ervaring mee?

Beantwoorden
11 reacties
5 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@stokerstanley, ja hoor gaat prima. Kijk maar in het topic zelf gist maken:

https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gist-zelf-maken/

Het lijk heel erg op elkaar, of je nu brood maak of drank de gist is haast het zelfde.

Ik heb laatst brood gebakken met wat gist wat ik over had van de rum. Ging prima.

Beantwoorden
(@stokerstanley)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 10

@rumo thanks!😬

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@rumo Had je de gist hergebruikt of had je rumgist als broodgist gebruikt? 

@Stokerstanley, zuurdesemgist (het zit al in de naam) bestaat voornamelijk uit melkzuurbacteriën die melkzuur, boterzuur en azijnzuur aanmaken. (En nog 100 andere stofffen). Sommige stammen maken ook een beetje alcohol. Belangrijkste voor brood is ,behalve de smaak die de zuren vormen, dat er co2 wordt gevormd om het glutennetwerk op te blazen om zo een luchtig broodje te krijgen. De alcohol krijg je er gratis bij. Bakkersgist is trouwens enorm goed in CO2 te produceren. Maar geeft ook (schone) alcohol . Jouw zuurdesemgist zal erg veel zuren produceren als er geen sterke giststam aanwezig is die gevoed wordt. Dit gaat ten koste van je alcoholopbrengst. Melkzuurbacteriën zijn trager in het metaboliseren van suikers dan gisten waardoor de gisten vaak de overhand krijgen. Echter,  je krijgt de melkzuurbacteriën er niet snel uit omdat ze extremere omstandigheden overleven dan gist. Lees het topic van Robbert (nog ) eens goed door en probeer gewoon uit. Met de tips van Robbert gaat het vast lukken. Ik ben benieuwd, succes!

groeten Catnip

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@catnip, het hergebruiken van gist doe ik niet meer. Daar zit te veel vervuiling en afvalstoffen in. Je kan de gist wel eerst "wassen" maar dat is eigenlijk zonde van je tijd, want je heb zo weer gist gekweekt of opgekweekt. Ik heb ook altijd wel een paar potten met gist in de koelkast staan(rum gist, yoghurtgist of zuurdesem).

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@stokerstanley. Ben wel benieuwd naar je ervaring Stokerstanley! Hou ons op de hoogte. Gr. Sjon

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@stokerstanley)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

En als je dat nou af hebt, kan je dan een gewone suikerwash maken? En kan je gewoon gist met suiker mengen e basta? Of moet je dan gist voeding toevoegen? En wat zijn dan de hoeveelheden gist die je moet gebruiken op je beslag?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1297

@stokerstanley Dat staat nou juist in dat draadje dat je aangeraden is. Geschreven door iemand die er veel ervaring hiermee heeft.

Vraag is: is zuurdesem een goed uitgangspunt? Zuurdesem is geen gist.

Ik ben wel benieuwd naar je ervaringen.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Neem gewoon een recept met bakkersgist, daar staan er veel van hier op het forum.

Beantwoorden
3 Reacties
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@rumo. Hier sluit ik me bij aan. De alcohol is enorm goed (=schoon, geen geurtjes) en bakkersgist is niet erg kieskeurig, ook niet qua temperatuur. Heb er inmiddels goede ervaring mee, de gist is overal te verkrijgen en (zoals het een Nederlander betaamd) goedkoop 😜

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@sjonnie, ja maar dan in plaats van bakkersgist de desemstarter.

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@rumo. Zeker!! Ben benieuwd!! Ga dat zelf ook nog eens proberen, eerst wat andere experimenten.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?