Meldingen
Alles wissen

Eerste sugarwash, gist?


Berichten: 16
Topic starter
(@presto)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hey! Ik zou graag beginnen met deze hobby. Heb me al wat ingelezen enzo, maar er is nog zooooo veel ruimte om foutjes te maken en te ontdekken. Ik heb mijn eerste spullen gekocht, een 3l alambiek keteltje & twee gistvaten van 25l (een met en een zonder waterslot). Ik heb ook een zakje turbogist.

Nu mijn concrete vraag: ik zou voor de eerste keer gewoon gekochte wijn willen verstoken, maar terwijl ook een sugarwash maken. Ik vind gewoonweg nergens een simpel recept. Iedereen spreekt elkaar een beetje tegen. Hoeveel gram turbogist moet ik gebruiken? Ik neem aan dat mijn hele kamer onderschuimt als ik het hele gistzakje erin doe? Graag een duidelijk antwoord 😉 alvast heel fel bedankt!!

Grtz

Beantwoorden
5 reacties
MennoD
Berichten: 21
(@mennod)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi Presto,

Op het zakje turbogist staat keurig 2 recepten. Als je je hier aan houd dan kan et bijna niet mis gaan. verders werk hygiënisch!

Succes en deel je ervaringen hier gerust

Beantwoorden
Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Recept van robert wel met gist c70  is geen voorstander van turbo gist ik ook zo niet .

Gist 50- 70 gr op 5,5 kilo suiker ,  8 gr citroenzuur , en 14 gr diammonium fosfaat.
Inverteer eerst suiker alvorens te vergistingen .

dan heb je ook geen actieve kool en clear middel nodig .

Alles een beetje natuurlijk natuurlijk opbrengst is iets minder dan bij turo gist.

Je gaat voor kwaliteit of kwantiteit.

 

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

onderstaande is een prima recept, je kunt ook gewone suiker gebruiken.Dan gebruik je nooit meer een turbogist.

  • 6 kilogram dextrose suiker
  • voedingszout hoeveelheid wat op de verpakking staat
  • 25 gram Fermentis C70
  • 5 liter heet water daarin de suiker oplossen
  • Aanvullen tot 25 liter wachten tot temp ongeveer 25 graden dan gist erbij en voedingszout
  • Citroenzuur een theelepel of twee erbij
Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er zijn mensen die geen voorstander zijn van turbo gist (ik ook niet), maar een heleboel andere wel. En dat is omdat het makkelijk en snel gaat. Dus probeer het gewoon eens een paar keer en trek dan je eigen conclusie. Doe gewoon wat er op een zakje turbo gist staat, 8kg suiker in 25 liter water en het zakje er bij (dit is meestal gist en voeding afgepast voor 25 l). Dit is het aller simpelste recept waar een helle hoop stokers mee begonnen zijn en een aantal nog steeds tevreden over is.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Weet dat deze met alambiek stookt, dan is turbo goed voor ontsmettings alc, brandspiritus, of gewoon riool, no offence. Met alambiek kan je daar niets drinkbaars uit stoken. Zelfs een t500 krijgt een turbo niet neutraal bij eerste stook.
Beslag is de sleutel naar succes, zeker bij alambiek achtigen die veel smaken overbrengen. Zorg dus dat je stookwijn goede smaken ontwikkeld en dan is alambiek top en zo goed als onevenaardbaar.
Suikerwash (geen turbo maar bv fermentis C70) kan in alambiek met een (eventueel reflux-) kolom ertussen.
Beter is uit granen, bv met Fermentis C70 of bakkersgist, dit krijg je met alambiek vrij neutraal na een keer of 3 stoken (wel verdunnen vóór de 2e en 3de stook naar 40%).

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?