beste medestokers
inmiddels al paar keer goed gegaan met de airstill stoken.
nu heb ik gisteren weer een zelfde emmer aangemaakt 21 l water jack gist van jan en voeding gist van jan en ipv 6 nu 7 kilo suiker geprobeerd
nu wil hij niet gisten normaal had er al een schuimkraag erop gestaan dag erna maar nu niet.
komt dat door dat het te warm is of door die ene pak suiker meer?
zal hij nog gaan gisten als het van de week afkoelt?
heb trouwens mijn ozon apparaatje binnen en werkt goed ,geur is nu neutraal maar nog niet geproefd
heb een kastje gemaakt met een mini afzuigkap erin die de lucht naar buiten blaast
groeten fred
Suiker vinden ze alleen maar lekker!
Temp kan een rol spelen maar zelf heb ik met dit weer nog geen problemen ondervonden
Uiteraard als het koeler is zal het beter gaan.
Kan ook zijn dat het te zuur is of juist niet , dan zijn daar ook truckjes voor om het op gang te helpen (bijvoorbeeld citroen zuur om de zuurgraadomhoog te halen en ik geloof dat ook tomaten puree op een bepaalde manier kan helpen ) forum leden : help! ?
Tomatenpuree is een waardeloze gistvoeding die meer kwaad doet dan goed.
Hoort thuis in de Italiaanse keuken, niet in een gistvat.
Check of je een betere vergisting krijgt in een koelere ruimte.
Doorgaans gaat de vergisting met hoge temp. als een trein, vooral de Turbogisten doen het geweldig in dit klimaat.
Doe eens een SG meting. Meer suiker toevoegen laat je de gist harder werken.
Je kunt beter voor een kilo minder kiezen. Erg? Nee hoor, het duurt hooguit iets langer voordat het vergist is.
Ik zou met suiker niet overdrijven: ik vind 6 kg in 25 liter wijn wel het maximum.
Ben ook altijd in de war met koken en stoken ??
Staan hier op forum wel een paar dingen over volgens mij maar zelf ben ik er ook geen fan van
het zijn de zelfde dingen die ik bij jan gekocht heb alleen 1 pak suiker meer denk word alcohol percentage wat hoger en de temperatuur is hoger
is nu moeilijk een koeler plaats te vinden 10 dagen geleden geopereerd aan miniscus en had al moeite met de emmer verzetten haha
citroenzuur niet bij de hand kan je niet bij appie kopen zeker?
suiker geeft 262 aan dat is die meter die je bij de airstill pakket kreeg
De meeste gewone natuurlijke gisten kunnen slecht tegen hoge temperaturen . Dan is 28 graden al een bovengrens en bij 30 graden sterft al een deel af .
Gistcellen gaan eerst snel produceren kunnen sowieso minder reproduceren al omdan er geen zuurstof is en werken zich letterlijk in de stress en dood .
De moderne chemische gemanipulerde gisten kunnen beter tegen hoge temperaturen masr ook de werksnelheid gaat eerst omhoog en zullen ook daarbij grotere hoeveelheden voedsel gebruiken ( suiker is geen voeding van het gist ) en ook meer bij product gaan produceren dus nadelig voor kwaliteit .
Veel suiker betekent hoog sg .
Hoog sg is minder ruimte voor gisten . Gaan hun eerder uitgestoten vuil dus weer binnen krijgen waardoor ook nog meer afval en verstikking .
SG boven 1090 -1100 is daarom nooit verstandig .
Mensen zijn vaak te hebberig en willen veel met zo weinig mogelijk .
Maar het werkt tegen in kwaliteit eindproduct .
7 kilo op 25 liter geeft erg hoge viscositeit wat zwaarder maakt in Overleven van organisme .
jammer dan zal ik moeten wachten tot het weer terug afkoelt
en de 6 pakken suiker weer doen
jammer van de gist en voeding maar heb nog voor 2 keer
om een paar liter eruit te halen en zelfde weer terug gieten helpt ook niet zeker?
dan verdun je als ware de suikergehalte weer
omdat het toch meschien niks werd heb ik ongveer 3 liter water erdoor gemend en 1 zakje lidl gist en naar paar minuten begon het gisten al te werken
hopelijk morgen ook nog,ik laat het nog weten
het is een 30 litervat van jan dus dacht kan er nog bij en we zien wel
nu hebben de bacteries wat meer ruimte
Het verdunnen is zeer verstandig maar als je water aan een product toevoegt wat al meer dan 48 u heeft gegist kook dan altijd even het water rn laat het afkoelen zodat de zuurstof er grotendeels uit is .
( Dit voorkomt giststress )
oke bedankt we gaan het een weekje aankijken wat het doet
Er zijn speciale gisten voor gebruik bij hogere temperaturen, ik weet zo niet of Jan die (nog) heeft. Voor bier heb je bijvoorbeeld Kveik, die voelt zich erg prettig bij temperaturen tussen de 30º en 40ºC.
Temperatuur gecontroleerd vergisten heeft altijd de voorkeur en geeft de beste resultaten.
Maar je keuze van gist is niet keuze op kan het de temperatuur aan maar is het gist geschikt voor hetgeen er is te vergisten .
Deels mee eens Robbert. Als je temperatuur gecontroleerd kan vergisten eens maar in de (sub)tropen zul je soms (noodgedwongen) andere keuzes moeten maken. Hier gaan de temperaturen ook steeds vaker die richting op.