Meldingen
Alles wissen

Welke gist voor whisky (mout) wash


OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ben op dit moment 5 KG whisky mout aan het maischen.En ik ben aan het twijfelen wat voor gist ik ga gebruiken. Ik heb nog prestige WD liggen, eigenlijk niet nodig, want enzymen heb ik niet meer nodig na het maischen. Ik heb ook nog mangrove M41 liggen. Gist lekker ver door of zal ik toch voor bakkersgist gaan zoals hier vele doen.

Nu ben ik ook hobbybrouwer, en daar is gist van cruciaal belang betreffende de smaak. Ik zie echter bij distilleerders hier op het forum dit niet terug. Velen zeggen dat een bakkersgist prima voldoet. Als bierbrouwer kan ik dat echter slecht geloven. Als je pure alcohol wilt maken wel, maar niet voor distillaten.

Wat is het beste, en dan niet kijken naar de goedkoopste of wat wel en niet gaat. Vergisten zal het wel maar wat levert het beste resultaat. (smaak)

Beantwoorden
4 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Fermentis M1, Mangrove Jacks West Coast zijn bij mij favoriet.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een andere optie die je nog hebt is zelf de gist opkweken, https://www.stookforum.nl/thread/gist-zelf-maken/

Laatste toevoeging, tussen Whisky en Bier maken zit een verschil, gezien je grondstoffen vermoed ik dat het een Schotse stijl Whisky wordt, als je niet kookt tijdens het maischen (wat gewoonlijk is bij bier) hou je de melkzuurbacteriën nog actief die van nature voorkomen in de mout. Dat draagt bij aan complexere smaakvorming.

http://whiskyscience.blogspot.com/2011/11/fermentation-flavours.html?m=1

https://whiskyscience.blogspot.com/2012/02/lactic-acid-bacteria.html

 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ook voor distilleren is gist cruciaal, en wordt door sommige wat onderschat. Andere gisten kunnen andere esters geven uit een zelfde beslag, ander verloop hebben, warm of koeler gisten (ook invloed op smaak).
Afhankelijk van het doel kan bakkersgist (biergist) prima volstaan, maar het product moet er wel bij passen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Fermentis c70. , M1 , mangrove jack wrstcoast bakkersgist ..
, Eigen gemaakte fermentatie gist op basis eigen schap van mout

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?