Meldingen
Alles wissen

Gisting duurd erg lang


Berichten: 50
Topic starter
(@gerardo)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Vraagje 

Heb een suikerwash staan die nu al 30 dagen nog steeds aan het vergisten is.

Vlammetje van aansteker gaat nog steeds uit boven wash.

Kan het kwaad dat het zolang duurd.?

Beantwoorden
17 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@gerardo wat is het SG ?

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert 

Ik heb meter maar ik lees af waarde 30 en 78 zitten meerdere schaal erdelingen op.

Ik zou foto kunnen plaatsen maar weet niet hoe dit moet

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gisten kan afhankelijk van soort gist , product en temperatuur tussen 3 en 48 dagen duren . Als temperatuur laag is en gisting duurt lang is er meestal niets aan de hand als gistings temperatuur en beslag goed is en het duurt lang kan het omslaan naar azijnzuur vorming.  Maar ook kan er autolyse ontstaan.

Heb je het suiker te voren geïnverteerd?

Beantwoorden
9 Reacties
(@gerardo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert 

Heb de suiker met water en schepje citroenzuur 10 minuten zachtjes laten koken.

Temperatuur ruimte ligt ongeveer 20  21 graden

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@gerardo 10 min is veel te kort bijna zinloos je zal zowiezo minimaal 40 min  het moeten laten pruttelen. Ook al zal niet lukken om alle suiker om te zetten het grote deel is dan omgezet .

Maar wat is nu het SG 

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert 

Volgens mij 1030

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

1030 na 4 weken klopt niet. Dan is er duidelijk wat mis.  

Wat was begin SG.

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert 

Bedankt

Opnieuw beginnen dan maar

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@gerardo hoe heb je de stookwijn gemaakt? water, suiker, citroenzuur en gist is niet genoeg(informatie voor ons). Bijvoorbeeld  welke gist en gistvoeding heb je gebruikt. Zoek eens op het forum bij recepten voor neutrale alcohol daar is heel veel over te vinden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@gerardo ik weet niet of op nieuw beginnen nodig is . 

Misschien kun je de temperatuur wat verhogen en een 2e pitch doen .

Als je begin SG te hoog was kan ook een te groot deel van de gist daarop zijn afgestorven en nu nog een te kleine hoeveelheid levende cellen aanwezig zijn . 

 

 

Beantwoorden
(@gerardo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50
  • @robbert 
  • Als ik terug kijk bedenk ik nu dat gistemmer al vrij snel overstroomde
  • Is het mogelijk dat er veel gist verloren is gegaan?
  • Kan ik opnieuw gist toevoegen? 
  • Of beter weggooien en opnieuw?
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@gerardo nee zal niet verloren zijn gegaan maar eerder te weinig gebruikt of te hoog begin sg geweest.  

Je kunt opnieuw met zelfde gist nog eens pitchen. Of een gist uit zelfde stam. .

Beantwoorden
Berichten: 26
(@jagdhornblaser)
Eminent Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hallo Gerardo en alle anderen die aan deze topic deelnemen,

ik heb ongeveer het zelfde probleem het SG is als ik het goed aflees rond de 800+- heb een stookwijn gemaak volgens het recept van de Stookwinkel om als eerste daar maar eens mee te beginnen met de bijbehorende super gist. Had vandaag willen beginnen met de eerste strip, de stookwijn heeft nu drie weken gestaan en het waterslot borrelt niet meer  en dus dacht ik na drie weken dat het rijp was. Emmer geopend aansteker er boven en deze gaat uit, geroken en ruikt naar azijn (je neusharen branden weg) geproefd en smaakt naar een zure droge wijn maar niet branderig op de tong. De stookwijn staat nu drie weken te garen.

Mijn vraag is graag goede raad en moet ik de stookwijn langer laten staan ? Dank allen alvast 👍, Gr Tom.

1722760857-IMG_0965.jpeg
Beantwoorden
3 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 279

@jagdhornblaser beste Tom,

Zoals ik jouw foto aflees, zit je al onder de 990 hetgeen betekent dat jouw stookwijn uitgegist is. Normaliter leest jouw meter bij uitgegiste stookwijn ergens rond de 1.000 af, waarbij schoon (kraan)water meestal 990 afleest. Volgens mij kun je gaan stoken hoor!

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@jagdhornblaser ik weet niet precies hoe je de stookwijn heb gemaakt maar na 3 weken zijn dat soort receptjes wel klaar. De CO2 zal als een deken over je stookwijn hangen maar als die weg is en er wordt geen nieuwe CO2 aangemaakt dan gaat je vlammetje uit. En ja, stookwijn die uit gegist is ruikt en smaakt zuur alle suikers zijn immers omgezet in alcohol als het goed is. De stookwijn zal ook niet branden op je tong (bij mij dan) want 10 a 15 % is niet zo veel.

Ik zou zegen stoken dat spul.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@jagdhornblaser wanneer de ouderwetse dobber op 995 of lager staat kun je meteen destilleren. 

Controleer ook altijd op SG / brix of wr geen bellen meer opkomen in het beslag  met een co2 meter of de vlam test. 

 

Beantwoorden
Berichten: 26
(@jagdhornblaser)
Eminent Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Dank allen voor de goede raad en advies, ik heb de stookwijn volgens het recept van de stookwinkel opgevolgd 8 kg suiker in 10 ltr al kokend opgelost aangevuld naar 25 ltr met koud water en onder de 30 graden Celsius de turbo gist toegevoegd. Op jullie goede raad en advies de eerste 10 ltr aan het distilleren, de smaak is scherp, het ruikt naar kauwgomballen dat mijn bijen spontaan naar de schuur vliegen maar het valt me niet tegen voor überhaupt de eerste keer, ketel is met brander makkelijk te regelen 120 ltr en een hoge kolom.

vraag ? Nu alles kompleet nog een keer overhalen en cults gaan maken ?

1722791857-IMG_0967.jpeg
Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?