whiskey als bier 5-5,7
P.s. tijdens gisten verloopt P.H . in waarde .
Ok.. dan af en toe eens meten? Dan lijkt me die Rogge ph wat laag? Even zo laten ?
Je meet eigenlijk altijd bij bereiding .
Tijdens vergisten zal pH wijzigen .
maar als de begin waarde goed is dan is dat tijdens gisting een normaal verloop.
Ik weet niet wat jou begin pH was van die roggebrood drank naar als die al even bezig is zou rond 4 normaal kunnen zijn naar beginwaarde van zeg b.v. 5
naast vergisten kan PH ook invloed hebben op enzym werking bij omzetten van zetmeel naar suikers
Tussendoor controle en aanpassen kan voor sommige vergissingen helpen .
Eerst maar is op vakantie ? ben benieuwd als ik terug kom. Bedankt Robbert ?
Fijne vakantie ,?H???
In de trent gisting gestopt.
Ik heb 2 kilo mout door de schrootmolen gehaald en in de mash gelaten, totaal een 6 liter water op temperatuur aan toegevoegd. (kleine batch dus)
Nu is met die hete dagen mijn waterslot gaan staan.
Meerdere dagen geen leven meer in, geschroot mout eruit gehaald en 2 dagen laten klaren.
SG waarde blijkt nog steeds op een 1.015 te zitten.
Gewoon weer gist aan toevoegen en lekker laten staan tot een 990?
Rick, wat me te binnen schiet: Is je gist nog op THT datum?
Ik heb ook ooit een lek zakje gist gehad en was ook geen succes.
In jouw geval zou ik sowieso (dezelfde) gist toevoegen.
Aansteker testje van Chris kan nooit kwaad.
Hoe lang heeft het gegist voor het stopte ?
wat was sg in het begin ?
Heb was er nog zetmeel aanwezig bij beging gisting ?
Het kan zijn dat de suikers nu op zijn en nog zetmeel over .
Daardoor zou het kunnen wezen dat de SG meting afwijkt .
nu nog Gist in dat geval toevoegen zou dan niet zinvol zijn
@ Nimrax, het was prestige gist wat ik een week of 2 ervoor binnen heb gekregen. Niet naar de datum gekeken maar verwacht dat het hier niet weg komt omdat het de weel ervoor stevig aan het gisten was.
@ Robbert, 3 weken heeft het gestaan, nadat het 2 weken onderweg was is het binnen rond de 32 graden geworden.
Sg waarde helaas niet genoteerd omdat ik helaas onvoorzien weg moest die dag dus durf ik niet met zekerheid meer te zeggen, derhalve ook geen jodiumtest gedaan, de dag later dacht ik hier pas weer aan toen het al onder het waterslot zat..
Ik weet nog dat het lekker zoet was aan het eind en nu proef ik geen suikers meer maar eerder proeft het als een tripelbier met iets een zuur smaakje
Dan denk ik dat je het kunt stoken,doe even de aansteker test,blijft het vlammetje mooi branden,dan zou ik hem stoken.zeker om dat hij niet meer zoet maar zuur smaakt.
Hoe heb je gemaischt?
@Rick , Als het zoveel tijd heeft gehad op gist zou ik in dat geval kookstenen in ketel doen en afstoken .
Ik vermoed dat Sg afwijkt door andere aanwezige stoffen nog maar suikers dan zo goed als op zijn .
Rick schrijft ook: het heeft warm gestaan. Dan ging het gewoon als een straaljager.
Maar als je niet maischt dan wordt er geen zetmeel omgezet in suiker