Alchemist, ik zie dat jij ook zonder uv licht werk. Probeer het volgende week nog eens dan is het zeker mooi weer.
Alle eerste proeven zijn simpel, zonnetje schijnt redelijk nu. Is om te kijken of dit aan de gang wil, kan uiteindelijk nog in de gootsteen eindigen zelfs als t wel opstart.
Meer tegen de verveling dan het nodig hebben.
En vergeet niet af en toe voorzichtig te schudden(draaien), krijgen je nieuwe vriendjes wat lucht.
Was ik inderdaad mee bezig, had de aminozuurpil er heel ingegooid dus moet af en toe zwenken zodat het oplost.
Het is mooi te zien dat mensen openstaan en ook met de boven staande Italiaanse manier willen gist maken .
Maar denk er wel om dat als je hier 6 kilo suiker bij 25 liter op stort je niet meer dan 4,5 a 5 % alcohol kan verwachten .
Je zal eerst toch moeten het cellen getal opkweken en cultuur maken .
Precies Robbert, ik begin net zoals de italiaan een klein beetje gist op te kweken. Daarna maak ik er een sterke cultuur van met water en meel, daarna een giststarter. En dan pas een stookwijn. Dan hoop ik op 10 a 12 % want dat is denk ik toch wel de ideale sterkte, maar het is ook wel eens wat minder hoor.
Maar het blijft een leuke bezigheid, ik had ook een paar van die flessen staan. En Alchemist als het niet lukt probeer het eens met yoghurt, succes verzekert.
Wat ik aan mijn stookwijn toevoeg noem ik overigens geen wilde vergisting. Het is in een gecondoleerde omgeving met gecondoleerde ingrediënten op een gecontroleerde manier uitgevoerd. Dus behoorlijk gecultiveerd.
Nog een aanbeveling voor welke yoghurt? Dat gaat later dit jaar van belang worden als ik m'n eerste poging Ierse Whiskey ga ondernemen. Het gekke is dat er weinig op het internet te vinden is over melkzuurvergisting t.b.v. alcohol. Een artikel wat ik nog geprint heb liggen hier, doet Lactobaccilus nog steeds aanwijzen voor smaken i.p.v. volledige vergisting.
Gecondoleerde ingrediënten klinkt meteen weer zo neerslachtig. De vergisting is toch een feestje?
Meestal lees ik alleen mee maar de gist is hier ook bijna op de bon.... steeds uitverkocht! vandaar dat mijn aandacht getrokken werd. Robert "het cellen getal opkweken en cultuur maken" is dit alleen een kwestie van geduld en in mijn geval mooi weer? Groet Slokje!
spelling kontrole zughtt....
Bio yoghurt
Haha prima, bedankt.
Magere yoghurt het kan bio maar ook zelfgemaakt.
Ook kefir kun je daarvoor inzetten
Magere Bio Yoghurt dus, ik heb een milde lactose allergie dus zelf maken wordt het niet. Kan er ook nog iets aan toegevoegd worden zoals jeneverbessen?
Wel raar dat er niet veel over melkzuurvergisting te vinden is, want volgens mij gebruiken bijna al provisionele stokerijen dit, en dit is vaak nog de zelfde gist ook. Gelukkig is variatie steeds meer in opkomst.
En volledige vergisting kan je ook sturen met je SG, want rond de 10% of minder vinden ze genoeg.