Meldingen
Alles wissen

Melasse vragen en antwoorden

Pagina 2 / 7

Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dat rijpen, doe ik dat in afgesloten potten/flessen? Of moet het luchten in een fles met watten als dop?

Die vraag geldt eigenlijk niet alleen voor rum, maar ook voor bijvoorbeeld de suikerwash.

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na het stoken 1 a2 dagen in een open pot, daarna in een gesloten pot, maar wel regelmatig beluchten

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9973
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik voor rum uitsluitend zelfgemaakt gist .
Gewoon omdat het op de rum basis is gemaakt en er dus een is .
En geen "extra " smaakje geeft .
De vergisting duurt bij mij 18 tot 20 dagen dan.
Rum moet oxideren kunnen dus op vat opslaan of in kruik de eerste paar weken met een katoenen prop afgesloten .

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb ze nu in 5 ltr flessen staan met een koffiefilter als dop. Kan wasemen en de fruitvliegjes kunnen er niet bij.
Zo laat ik hem 2 wkn staan.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik had ook nog 10kg van dat NAF Melasse. Daarvan heb ik 4,5 kilo van in een ton gedaan, 2,5 kg suiker erbij en ook de Coobra Rum gist. 

Maar na 1,5 dag nog niet 1 belletje erin ^o)  .... Kan ik die als verloren beschouwen?

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoeveel liter water?

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

In totaal aangevuld tot 25l.

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Apart. Heb je ook bakkerst? Dat erbij doen en kijken wat er gebeurd. Idem natriumbicarbonaat.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Gewoon bakkersgist heb ik wel ja, mijn vrouw valt ons brood zelf, dus gist zat.

Moet ik dat eerst in een pot doen of gewoon erbij gooien en roeren?

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gewoon erbij gooien. Check ook eerst of er toch vergisting plaatsvind door een lucifer boven de stookwijn te houden; dooft ie dan is er wel iets gaande, maar is er misschien een lek rondom deksel of waterslot.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ga ik doen. Heb je enig idee hoeveel gist ik erbij moet doen?

En moet ik wel roeren?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9973
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Pas op met natrium bicarbonaat .
Het haalt ook smaak weg

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

2 eetlepels, rondstrooien, laten intrekken, na een poos effe roeren.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Natrium bicarbonaat is toch gewoon baksoda?

Dat hebben we wel staan, maar ik ga het dan eerst met gewone bakkersgist proberen ?.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9973
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Let ook oo ph !!!
Natrium bicarbonaat doet het omhoog schieten.

Beantwoorden
Pagina 2 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?