Dat rijpen, doe ik dat in afgesloten potten/flessen? Of moet het luchten in een fles met watten als dop?
Die vraag geldt eigenlijk niet alleen voor rum, maar ook voor bijvoorbeeld de suikerwash.
Na het stoken 1 a2 dagen in een open pot, daarna in een gesloten pot, maar wel regelmatig beluchten
Ik gebruik voor rum uitsluitend zelfgemaakt gist .
Gewoon omdat het op de rum basis is gemaakt en er dus een is .
En geen "extra " smaakje geeft .
De vergisting duurt bij mij 18 tot 20 dagen dan.
Rum moet oxideren kunnen dus op vat opslaan of in kruik de eerste paar weken met een katoenen prop afgesloten .
Ik heb ze nu in 5 ltr flessen staan met een koffiefilter als dop. Kan wasemen en de fruitvliegjes kunnen er niet bij.
Zo laat ik hem 2 wkn staan.
Ik had ook nog 10kg van dat NAF Melasse. Daarvan heb ik 4,5 kilo van in een ton gedaan, 2,5 kg suiker erbij en ook de Coobra Rum gist.
Maar na 1,5 dag nog niet 1 belletje erin ^o) .... Kan ik die als verloren beschouwen?
Hoeveel liter water?
In totaal aangevuld tot 25l.
Apart. Heb je ook bakkerst? Dat erbij doen en kijken wat er gebeurd. Idem natriumbicarbonaat.
Gewoon bakkersgist heb ik wel ja, mijn vrouw valt ons brood zelf, dus gist zat.
Moet ik dat eerst in een pot doen of gewoon erbij gooien en roeren?
Gewoon erbij gooien. Check ook eerst of er toch vergisting plaatsvind door een lucifer boven de stookwijn te houden; dooft ie dan is er wel iets gaande, maar is er misschien een lek rondom deksel of waterslot.
Ga ik doen. Heb je enig idee hoeveel gist ik erbij moet doen?
En moet ik wel roeren?
Pas op met natrium bicarbonaat .
Het haalt ook smaak weg
2 eetlepels, rondstrooien, laten intrekken, na een poos effe roeren.
Natrium bicarbonaat is toch gewoon baksoda?
Dat hebben we wel staan, maar ik ga het dan eerst met gewone bakkersgist proberen ?.
Let ook oo ph !!!
Natrium bicarbonaat doet het omhoog schieten.