Ja, maar dat is bij rum zo lastig te meten. Meestal stokt de vergistiing in mijn ervaring door te veel zurigheid, vandaar baking soda
Hoe dan ook, rum is soms lastig en onvoorspelbaar qua vergisting.
PH en SG zijn met melasse vergistingen inderdaad nogal wisselend in begin .
Veelal ook wil men nogal Sg nogal opkrikken met suikers .
Dat geeft bij aantal gisten al problemen .
Ph is inderdaad lastig te meten met een ouderwets papiertje is het te doen .
Beetje calcium is bij rum aan te bevelen .
Natrium bicarbonaat vaak te heftig
Hm, dit gebeurt er nu in het vat. Maar het waterslot geeft geen enkel bubbeltje...
Zou het dan toch een lekje in het vat of het slotje kunnen zijn?
Jazeker, dit gaat goed!
Sla de randen van de emmer met een (rubber) hamer rondom rustig aan. Dan klemt hij goed. Dit schuim is een veel betrouwbaardere indicatie dan een waterslot 🙂
Nou, dan laat ik hem nog maar even staan ??...
Teflontape rond de rand wikkelen.
Keukenfolie kan ook dus de kleef niet aluminiumfolie
Mijn vatje staat momenteel ook te vergisten. Dag 1 's morgens de gist toegevoegd, tegen de avond was het goed aan het borrelen. Dag twee heeft het de hele dag goed tekeer gegaan. Nu op dag 3 is het borrelen van het waterslot wat minder. (Nog ongeveer een bubbel elke 10 seconden).
Een vraag die ik nog heb, moet ik de gist goed naar de bodem laten zakken voor ik het ga stoken? En kan ik de mash dan best via het kraantje van het vat in de stookketel laten lopen of eerder er gewoon ingieten (dus eerder decanteren om zo weinig mogelijk gist mee in de ketel te krijgen)?
Ik zou hem nog zeker 1 tot 2 weken laten staan. Op de achtergrond gist hij nog lekker door. Ook al zie je dat niet de hele tijd aan het waterslot.
Melasse geeft vrij veel residu op de bodem en het kraantje zit vrij laag. Je kunt het beste een hevelslangetje gebruiken om zo min mogelijk rommel mee je ketel in te krijgen. Bij gieten gaat het toch snel mengen met de rest van de stookwijn.
Ok, bedankt voor de informatie. Het was wel het plan om dit nog even door te laten gisten. Heb nu eerst wat goedkope witte wijn gekocht om een beetje te oefenen met de ketel, voor ik aan de rum ga beginnen.
Hou Robbert zijn standaard aan, hij heeft het gemeten en komt uit op een gemiddelde gisttijd van 18-20 dagen. Ik snap dat het jeukt! Maar als je het de tijd gunt krijg je er veel voor terug. Moet immers nog verouderen daarna he...
Je kunt ook een plankje onder de bodem schuiven bij de kraan om het schuin te laten bezinken, zo kun je het kraantje alsnog gebruiken.
Ik doe dit bij wijnen nogal eens, stookwijnen decanteer ik meestal, blijf ong 2 a 3L op de bodem liggen...gaat iets sneller, en hb nooit voordeel gemerkt boven gebruik v kraantje
Dat residu op de bodem, is dat was ze 'trub' noemen en soms koken om als gistvoeding te gebruiken?
Doet iemand dat wel eens?
Ik heb het wel eens gelezen op bierbrouwfora, echter zelf niet geprobeerd. Ik gebruik bij m'n niet Whisky vergistingen diammoniumfosfaat en dat werkt prima, dat gezegd hebbende zal op de lange termijn een toevoeging komen waarschijnlijk ook voor m'n Whiskies, anorganisch pigment.
@stevan klopt dat er mensen zijn die het inkoken en als gistvoeding of ook ongekookt bij de mash gooien .
Het heeft invloed op smaakvorming en vergeet niet er zitten veel diverse zuren in en afval producten dus het kan zeer snel ook foute smaken en acetaten vormen .
Je krijgt ook nooit een continue product .
Er zijn vele mogelijke gist voeding die zeer goedkoop zijn en voorhanden waarmee je zeker bent van goed resultaat en minder kans op verknallen van de stookwijn .
Daarnaast ook een herhaalbaar producten krijgt