Hoi, Ik heb 4,5 liter van de melasse en 2kg rietsuiker vermengd met een zakje Coobra rumgist. De PH had ik op 5.2, en de temperatuur in de kamer vrij constant op rond de 22 graden. De eerste dagen pruttelde het enorm, daarna stokte het. Ik heb er een pondje rietsuiker bij gedaan, maar dat hielp niet echt. Ik ben het papiertje kwijt waar het SG op stond toen ik begon, maar nu staat het rond de 1030, en de vinometer geeft iets van 6% aan. Kan ik hier nog iets mee? Of is dit een verloren wash?
De SG meting in melasse is lastig vanwege de hoge viscositeit. Ik denk dat je alle suikers goed vergist hebt hoor. Nog even rustig laten bezinken en dan gewoon stoken ?
Kan de vinometer dan ook een rare waarde aangeven?
Ja, melasse meten is best moeilijk. Gun het nog een paar dagen,
ik heb hetzelfde ondervonden met Pino melasse. 2 dagen bubbelt het zaakje geweldig en dan valt het ineens stil. Ik heb toen suiker erbij gegooid en dat was dom, de halve ton leeg vanwege de eruptie (suikerklontje in de cola effect).
Geef het de tijd, niet roeren en na 5/7 dagen stoken die handel! 😉
Thanx, we gaan het zien 🙂 !
Onthou ook:
Verse rum is niet lekker, dat wordt ie pas na verouderen.
Elke maand even checken.
Wil je met een Airstill of smartstill stoken: Hou er dan rekening mee dat je de kop van je ketel nooit meer goed schoon krijgt. Ik had een aparte smartstill voor melasse stook. 🙂
Hoe lang heeft het staan gisten , war voor gist?
Even in een klein kolfje een proef destilaat doen.
Met hoeveel liter water heb je het aangelengd?
Ik heb de 4,5 liter melasse en 2kg rietsuiker aangelengd tot 25 liter gist. En daarna nog een halve kilo bijgevoegd na een dag of vier, toen het stopte met gisten.
De Coobra rum gist is geen turbo gist, dus hij zou in principe niet binnen een paar dagen uitgegist moeten zijn dacht ik :-).
Ik heb een alambiek ketel Nimrax, dus ik hoop dat ik die nog wel schoon ga krijgen ?.
Nee een paar dagen is wel erg kort .
Maar waarom ook nog weer suiker toevoegen ?
Heb je om geroerd ?
een vergisting die opgang is gewoon met rust laten is aller beste elke inbreuk kan de gist stressen en zelfs stoppen .
Het vergisten kan echt heel snel gaan hoor. De melasse is puur voeding, de gist voelt zich heerlijk thuis en gaat als een bezetene aan de slag. Het kan overigens zijn dat het waterslot niet meer bubbelt maar dat de fermentatie op de achtergrond nog steeds wel een beetje bezig is hoor. Laat hem nog maar even tot rust komen alcvorens t stoken. Volgend weekend zou mooi zijn ?
Ik denk het wel hoor Stephan, ik heb daarover nog niet eerder klachten voorbij zien komen. Smartstill/airstills hebben een rondlopende luchtkoelbuis waar je eigenlijk niet fatsoenlijk in kan komen om te reinigen. Alambiek is een heel ander systeem met dikkere buizen, waar je beter bij kan.
En dat klopt ook wel Jan, melasse vergisting zit dan ook maar op zo'n 8% Abv.
Dit is echt een andere vergisting dan een turbogist op suiker.
Dus dat gezegd hebbende nog maar even een filmpje wat ik gemaakt heb in 2015.
Hoe de industrie het maakt en hoe ze dat in de caribean doen.
En om alvast in de stemming te komen.
Rum is raar. Soms een week vergisten , soms wel 2 a 3 weken. Ik laat het zelf altijd 2 a 3 weken staan en gebruik droge bakkersgist. 1 keer distilleren en het smaakt vers uit de ketel direct goed, maar een paar weken laten rijpen ( ev. op hout), maakt het beter.