Ik ben jaloers 🙂
helaas nog niet ! om 21:00 pas de toevoeging van voeding kunnen doen.
helaas had ik de lamp die als verwarming bij de set staat uit gezet dus de temp van het vat is onder de 20 graden.
het zal dus wel ff duren voor het start ...?
ik weet eigenlijk niet of ik ook water moet toevoegen ivm zuurstof ( het had immers al gegist) Â
je heb net gist en voeding toegevoegd . Een liter water erbij zou kunnen voor de opstart .
48 u dan zou het moeten werken weer mits je de warmte goed houd .
anders is er toch iets anders fout .
ik heb alleen voeding toe gevoegd ! ik dacht dat de gist die er al in was gegaan dan weer zou opstarten.....Â
Â
ik zal de extra gist weer toevoegen!
Â
En weet je het SG inmiddels al? Niet onbelangrijk ?
Ik weet voor 99% zeker dat wanneer je suiker toevoegt het in no time gigantisch tot leven komt. Roer maar eens een pondje doorheen, meer kan altijd nog. Maar dan zal je beleven wat er gebeurd.
Echt waar. Gistvoeding is bij dit mengsel niet nodig. Maak het jezelf nou niet te moeilijk met al die analyses. En meet voortaan je SG. Maakt de hobby veel eenvoudiger ? succes!
Ik meende dat je opnieuw op had gestart met gist Als gist niet meer werk / dood is en er is voldoende suikers en voeding zou met nieuw gist weer moeten opstarten .
Maar gooi niet zo het gist erin ! maak een giststarter zoals ik eerder hierboven had beschreven .
Ik vermoed dat er geen vergistbare suikers meer aanwdzig zijn of de gist is er bijgegaan toen het mengsel te heet was. Het mengsel staat bol van voeding. Als het na toevoegen van gist nog niet op gang komt heb je geen vergistbare suikers meer en is de eerste dag dat hij het wel deed gewoon heel erg hard gegaan. Ruik je ook geen alcohol?
Het SG van melasse meten is mij nog niet goed gelukt, en meer mensen schijnen problemen te hebben om een nauwkeurige en betrouwbare meeting te verrichten. In mijn recept gebuik ik 5 liter melasse(7 a 8 kg), 2.5 kg rietsuiker en 1 kg Diastatische mout. Het SG zal daardoor aanzienlijk hoger liggen dan in jouw recept(met alleen 6.4 kg melasse). Ook gebruik ik diammoniumfosfaat en marmite. Als ik een deel van het water vervang door de dunder voeg ik ook kalk toe. Deze toevoegingen gebruik ik ook omdat ik mijn eigen rietsuiker gist gebruik. Ook belucht ik de giststarter en de stookwijn in het begin intensief. De vergisting verloop snel. 2 dagen echt hard, 2 dagen normaal en 2 dagen rustig, dan nog een week af en toe een bubbeltje. Na de striprun reken ik het alcohol percentage van de stookwijn terug, en kom meestal op ruim 11 procent effectieve alcohol opbrengst uit. Ik vind een percentage van 10 a 12 procent ideaal. Net als het gist vind jij het toch ook niet leuk om in je eigen uitwerpselen te zwemmen( een plasje in het zwembad daar gelaten).
Dit zijn misschien geen antwoorden op jouw vragen, maar zie het als vergelijkingsmateriaal. En melasse is ook niet de makkelijkste(en goedkoopste) grondstof om je stook carrière mee te starten.
updateÂ
na het toevoegen van de gist en gistvoeding en het weer op temperatuur brengen was het nog steeds stil in het waterslot!
eigenlijk had ik de moet al opgegeven en wilde vanmiddag 16:00 alles door de gootsteen spoelen...
mmmm opgeven kan ik niet zo goed mijn laatste gedachte was wat als er nu niet genoeg om te zetten suikers in de molasse zitten of mogelijk is de gist (rum turbo prestige) niet zo goed voor deze molasse is...?
Dus even een kilo suiker warm gemaakt in 2 liter water en toegevoegd...... twee uur later stond het te pruttelen!Â
eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat er nu is gebeurt en wat ik verder moet doen .
suiker toe blijven voegen ? tot er niets meer gebeurt ?
Â
Â
Zei ik toch ?
Hoeveel suiker je toevoegt is aan je zelf, hoe meer suiker hoe meer alcohol maar hoe lager de kwaliteit. Lees voor vergelijkende recepten het topic rum van melasse even door. Dan zie je een beetje hoeveel anderen hebben gebruikt.
Succes!
Misschien dat toch in eerste gisting alle suikers op waren .
SG meting konden antwoord geven .
uit laten gisten en afstoken .
Hallo rumo,
erg fijn je vergelijk te lezen. zeer interessant.
wanneer ik deze sessie heb verstookt wil ik graag iets meer weten over het zelf gist maken 😉 Â
Â
deze had ik dus nog niet gelezen hahaha maar zoals je had gelezen wel uit gevoerd .
sg was 1030 tussen tijds
wat is daar uit moet concluderen vind ik lastig misschien kan je daar wat over uitleggen of mij door verwijzen naar een ander topic ?
 rum van melasse daar vond ik dat niet terug maar dat topic is ook wel erg lag en moet bekennen dat ik wat ongeduldig ben 😉
Ja dat denk ik ook robert!  de sg was toen 1030
maar ik had ook ergen gelezen dat sg meten met melasse niet heel betrouwbaar zou zijn