inmiddels zitten er wel twee zakjes gist in... moet ik er niet voor zorgen dat die laatste gist uit kan werken ?
Kun je het niet filteren door een paar lagen keukenrol papier en met een vinometer testen ?
dat gaat vast lukken ff uit laten gisten en dat filteren met kaas doek
ga ik ff kopen.
Overtollige gist is niet erg. Ik denk alleen dat er echt heel erg weinig vergistbare suiker in de melasse zat en dat je nu op je hele emmer maar 1 kilo suiker hebt toegevoegd zorgt voor een heel laag percentage alcohol. Wat Gompie zegt, een beetje filteren door een stukje keukenrol en dan met de vinometer kijken. Je hebt maar een theelepel vloeistof nodig. Het meet niet precies maar geeft wel een indicatie.
dat gaat vast lukken ff uit laten gisten en dat filteren met kaas doek
ga ik ff kopen.
Dat hoeft niet joh, de troep zakt vanzelf naar de bodem en dan hevelen. Alleen filteren voor de meting omdat anders de meter verstopt.
Nu gewoon uit laten gisten . met hevel naar ketel en afstoken.
Bij volgende project gewoon vooraf aan vergisten meten wat SG is .
Al doende leert men ?
Zelf gist maken passend bij hetgeen je wil vergisten zorgt dat het gist makkelijker vergist omdat het meer " eigen " is aan product . dus ook geen bijsmaak maar valt binnen smaak palet .
zeker bij Rum , Whiskey's en bourbon merk je dat vers gemaakt gist de zakjes fabrieks hobbygisten overtreffen .