Goedenavond forumleden,
Toch met even om hulp vragen bij mijn eerste batch rum.
Begonnen met 5l melasse en de turbo rumgist van stookwinkel, nu lees ik achteraf dat ik beter gewoon bakkersgist had kunnen gebruiken, maar al doende leert men.
De melasse opgelost in heet water, daarna afgevuld tot 25l van 32 graden en af laten koelen naar 27 graden alvorens de gist toe te voegen. (Gist gemengd in een maatbeker en daarna toegevoegd)
Nu is na een paar dagen de activiteit al zo goed als gestopt. Daarop heb ik een starter gemaakt met de mash en 20gr bakkersgist. Hierop ook nog een halve kilo rietsuiker toegevoegd. (Daarna kwam hij wel weer opgang maar dat ging ook snel weer achteruit)
Op aanraden van dit forum ook maar een iSpindle gehaald, die moet ik echter nog even leren gebruiken net als het SG berekenen etc. Deze zit nu in het gistvat om eens te kijken of de activiteit echt is gestopt.
- Ik ga na deze vergisting eens proberen om een andere aanpak te doen, zijn hier nog tips en trucks om zeker een goede batch te krijgen? (Dus een goed basis recept met benodigdheden)
Ik wikkel altijd huishoud folie om mijn vaten heen, om het dicht te houden. Ik dacht de eerste keren ook dat de vergisting was gestopt maar dat bleek gewoon een net helemaal afgesloten vat te zijn.
Dus wat Robbert zegt, vooral niet afgaan op het waterslot.
Hey daar ik ben ook een beginnende rum stoker, ik hou ong. 24 graden Celsius aan wat de gist prettig vind om in te werken , ook deed ik turbogist ongeveer 15 min voor mengen in een maatbeker wat goed werkte, later las ik dat dit met turbogist werd afgeraden omdat de extra toegevoegde actieve stoffen de gist te wild kan maken en zelfs doden, maar heb ik gelukkig geen last van gehad zonder sg waardes te meten ging ik na 14 dagen telkens stoken wat voor mij goed werkte was de vlammen test. Nu ben ik overgestapt op bakkersgist omdat dit een zachtere smaak geeft en stukken goedkoper is maar moest zeker 3 weken wachten en nog bleef het vlammetje branden! Maar ik gebruikte voor het eerst de sg waardes als leidraad. O en de gist had ik verkruimeld over de smash en doorgeroerd, samen met wat gekookte eierschalen op advies van Robbert 👍 hoop dat je er wat mee kunt
Maar dat is toch ook de bedoeling van een turbo gist ?
een paar dagen tot een week en klaar!Dan staat het ook niet hele week als een Las Vegas fontijn te spuiten .een dag of 3 misschien 4 en wat na bubbels
turbo=turbo
Heb ik nou ook. Een FFW vat van 200 liter is gestopt op een SG van 1030 omdat de pH gezakt is naar 3,5
Heb nog calciumsulfaat liggen, is dat aangewezen om de pH terug op te krikken naar 5,5 ?
Beste mensen,
Ik heb een rumwash gemaakt volgens het recept, elders op dit forum. Allemaal goed gegaan en heeft twee dagen staan blazen door het waterslot. Na twee dagen de heftige gisting over en nu geeft het iedere minuut één blub op het waterslot. Kan mij niet voorstellen dat de suikers nagenoeg allemaal vergist zijn na twee dagen.
Omdat ik precies volgens recept werkte heb ik geen PH meting gedaan voordat ik gist toevoegde. Gebruikte gist is overigens rumgist, 1 zakje op 25 liter. ook volgens recept.
Ik heb de tijd, dus kan het nog wel een week of wat aankijken, ben alleen benieuwd naar de ervaringen bij het gebruik van rietsuikermelasse en het rumrecept van dit forum.
Voorstellen moet ik nog doen, ben daar wat slordig in omdat ik meer een lezer dan schrijver ben. Zal proberen dit in het weekend netjes in het juiste topic te doen.
Daar ben ik weer. Na een tijdje weg te zijn geweest vandaag begonnen met stoken. Nu heb ik de mash een tijdje laten rusten in het vergistingsvat, echter heb ik nu na zo'n 5u stoken op 80 graden bijna een liter alcohol wat ook nog eens wat bruin is uitgeslagen.
Kan je de mash ook te lang laten staan? Het staat nu sinds 3 juli, dus een dikke 4 week.