Meldingen
Alles wissen

Vergisting snel gestopt


Rumolist
Berichten: 12
Topic starter
(@rumolist)
Active Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

Goedenavond forumleden,

 

Toch met even om hulp vragen bij mijn eerste batch rum.

Begonnen met 5l melasse en de turbo rumgist van stookwinkel, nu lees ik achteraf dat ik beter gewoon bakkersgist had kunnen gebruiken, maar al doende leert men.

De melasse opgelost in heet water, daarna afgevuld tot 25l van 32 graden en af laten koelen naar 27 graden alvorens de gist toe te voegen. (Gist gemengd in een maatbeker en daarna toegevoegd)

Nu is na een paar dagen de activiteit al zo goed als gestopt. Daarop heb ik een starter gemaakt met de mash en 20gr bakkersgist. Hierop ook nog een halve kilo rietsuiker toegevoegd. (Daarna kwam hij wel weer opgang maar dat ging ook snel weer achteruit)

Op aanraden van dit forum ook maar een iSpindle gehaald, die moet ik echter nog even leren gebruiken net als het SG berekenen etc. Deze zit nu in het gistvat om eens te kijken of de activiteit echt is gestopt.

  1. Ik ga na deze vergisting eens proberen om een andere aanpak te doen, zijn hier nog tips en trucks om zeker een goede batch te krijgen? (Dus een goed basis recept met benodigdheden)
Beantwoorden
42 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@rumolist heb je getest en gecontroleerd of vergisting voorbij is of gestopt ?  Of ga je uit van het sprookje dat het waterslot iets aangeeft beterft voortgang vergisting ? 

Gebubbel in waterslot is een bijkomstigheid van het stankafsluitertje wat het is. 

Het is geen indicator ! 

Co2 zoekt de makkelijkste weg bij veel co2 ontwikkeling in beging drult jet wel door het water  maar zodra er ook maar een minescuul gaatje is metminder tegendruk zal co2 daarlangs gaan en waterslot niet meer borrelen. 

Je hebt de melasse aangevult met water maar wat was het sg / brix?   Te hoge waarde belemmert vergisting of kan deze stoppen . Wat is de waarde nu ? 

Ook ph waarde kan invloed hebben op vergisting.

Turbo gist is niet zaligmakend inderdaad maar je kunt ook niet alle soorten gisten door elkaar gebruiken . Er zijn stammen die kunnen samen werken maar ook vele die elkaar omzeep helpen .

 

Beantwoorden
Rumolist
(@rumolist)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert zie de waarden van de iSpindle. Hier zit nog maar weinig leven in lijkt het. Dus niet alleen het waterslot bekeken.

 

Met brix/SG ben ik nog niet helemaal van op de hoogte hoe dat nou precies zit, vandaar dat ik me ook heb aangemeld op het forum om zo de nodige kennis op te doen 

1658047858-Screenshot_20220717-104822_BrewSpy.jpg
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1448

@rumolist, voor een rum recept kan je de zoekopdracht gebruiken van dit forum. Er zijn een paar topics over rum(1 hele lange) er daar staat ook een basis recept in.

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 448
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Ik wikkel altijd huishoud folie om mijn vaten heen, om het dicht te houden. Ik dacht de eerste keren ook dat de vergisting was gestopt maar dat bleek gewoon een net helemaal afgesloten vat te zijn.

 

Dus wat Robbert zegt, vooral niet afgaan op het waterslot. 

 

Beantwoorden
2 Reacties
Rumolist
(@rumolist)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Active Member
Berichten: 12

@stephan ik heb van de week een iSpindle aangeschaft om zo de vergisting bij te houden maar daarop lijkt het ook niet echt verder te gaan. Nu moet ik zeggen dat het al sinds 5 juli staat, echter heb ik niet super veel activiteit waargenomen, op de eerste dag na.

Beantwoorden
Stephan
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 448

@rumolist turbo gist zou na 12 dagen wel klaar moeten zijn toch? Waarschijnlijk is hij gewoon uitgegist hoor.

 

Ik zou hem gewoon stoken, kijken wat de opbrengst is.

 

Heb de je iSpindel wel gekalibreerd? 

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 22
(@brandt-r)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Hey daar ik ben ook een beginnende rum stoker, ik hou ong. 24 graden Celsius aan wat de gist prettig vind om in te werken , ook deed ik turbogist ongeveer 15 min voor mengen in een maatbeker wat goed werkte, later las ik dat dit met turbogist werd afgeraden omdat de extra toegevoegde actieve stoffen de gist te wild kan maken en zelfs doden, maar heb ik gelukkig  geen last van gehad zonder sg waardes te meten ging ik na 14 dagen telkens stoken wat voor mij goed werkte was de vlammen test. Nu ben ik overgestapt op bakkersgist omdat dit een zachtere smaak geeft en stukken goedkoper is maar moest zeker 3 weken wachten en nog bleef het vlammetje branden! Maar ik gebruikte voor het eerst de sg waardes als leidraad.  O en de gist had ik verkruimeld over de smash en doorgeroerd, samen met wat gekookte eierschalen op advies van Robbert 👍 hoop dat je er wat mee kunt

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Rumolist
(@rumolist)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Active Member
Berichten: 12

@brandt-r thanks! Ik ga de volgende keer ook maar bakkersgist gebruiken want die turbo yeast doet niet echt wat het moet doen

Beantwoorden
Haak
Berichten: 448
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Maar dat is toch ook de bedoeling van een turbo gist ?

een paar dagen tot een week en klaar!Dan staat het ook niet hele week als een Las Vegas fontijn te spuiten .een dag of 3 misschien 4 en wat na bubbels 

turbo=turbo

Beantwoorden
Odevie
Berichten: 288
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Heb ik nou ook. Een FFW vat van 200 liter is gestopt op een SG van 1030 omdat de pH gezakt is naar 3,5

Heb nog calciumsulfaat liggen, is dat aangewezen om de pH terug op te krikken naar 5,5 ?

Beantwoorden
19 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1448

@odevie nee, dan wordt de ph nog lager, gebruik iets als kalk of baksoda om de ph omhoog te brengen. Maar of dat de rede is waarom de gisting is gestopt 🤔

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@odevie wat was hette vergisten product ?

 

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 99

@robbert Fast Fermenting Vodka, is vooral suiker. 

Op 23L water:

4kg Sugar
250g wheat bran
1 Multivitamin tablet
Pinch Epsom salts
½ tsp DAP
Citric acid
50g bakers yeast

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@stookje wanneer je suiker vergist gebruik je water , ( invert )suiker , citroenzuur , gist en gistvoeding .  Bij suiker zal een start ph en eind ph max 1.4 punt gezakt zijn als gisting goed verlopen is.  Belangrijk is een goede start waarbij zosnel mogelijk de gist anearobe is .  Zolang het earobe heb he knop vorming en vernederen van cellen hierbij komen veel vervuilingen voor. Dus is een goede pitch van belang .door voldoende gist te gebruiken heb je dis sneller anearbe toestand dus alcohol vorming en minder vervuilen en dus ook minder p.h. daling . Gist sterft snel af dus stoppen van vergisting als er te weinig levende cellen over zijn. .

50 gr bakkersgist is erg krap om mee te starten ! 

Je kunt iets toevoegen aan gistvoeding maar overdrijf niet dat geeft ook giststress. .

Vitamine tabletten en epsom zout ?  bij een simpele suiker vergisting??  . 

Vitamine tablet  met voldoende mineralen gebruik je voornamelijk voor voeding voor enzym en coenzymen . Bij suiker  heb je uitsluitend voor gist de gistvoeding nodig.

 

Waarom epsomzout in meeste vitamine tableten zitten magnesium sulfaat .

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 99

@robbert Niet mijn recept 😀 ik leg je alleen uit wat @odevie bedoelde met FFW.

Ik heb 'm wel een aantal keer met succes gemaakt, vind 'm een lekkere neutraal geven. Volgens mij heeft Ted de zemelen en alle andere toevoegingen bedacht om de gist zo relaxt mogelijk zijn ding te laten doen, de details moet je 'm zelf vragen. 

Beantwoorden
Odevie
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 288

@robbert klopt zoals stookje reageerde, alleen opgeschaald naar 200 liter. Heb ik reeds meermaals gedaan, alleen dit keer de pH strikt naar 5,5 gebracht. Intussen is die gezakt naar 3,5 en is de vergisting stilgevallen. SG is momenteel 1030 waar het normaal 990 zou moeten zijn.

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 99

@odevie Zou het kunnen dat in de warme periode de door het door het grote (200L) ontstane volume ontstane warmte de gist teveel is geworden?

Beantwoorden
Odevie
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 288

@stookje de temperatuur in het vat meet ik met de sonde van een STC 1000 in een buis via het deksel wat halfweg het vat hangt. Het vat staat in een schuur en zowel de ruimte als de inhoud is mooi constant gebleven. In het vat is het nooit boven de 25 gr uitgekomen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@odevie de ph van 5,5 is een ph waarde voor het enzym werking bij  voornamelijk graan / mout beslag. .

In enkel suiker is deze waarde niet een richtgetal . 

Bakkersgist zelf zal bij 3,5 nog werken . Stoppen van vergisting zal eerder leggen aan b.v. onvoldoende pitch , niet juiste voedings verhouding , temperatuur schommelen. Is de suiker deels geïnverteerd , of gewoon zo uit het pak ?  

Beantwoorden
Odevie
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 288

@robbert Ik heb het recept reeds meerdere malen uitgevoerd, alleen deze keer de pH bij het begin met citroenzuur naar 5,5 gebracht.

Net als de vorige keren heb ik de suiker niet geinverteerd (heb zelfs iets minder suiker gebruikt), zelfde hoeveelheden DAP, multivitamines en zelfde pitch bakkergist (500 gram).

De temperatuur is nooit boven de 25 gr uitgekomen en blijft zelfs mooi stabiel rond de 22 gr.

Het enige verschil met de vorige keren is dus de begin pH.

Normaal zit ik na een dag of 10 rond de 990 qua SG en nu na 22 dagen op 1030. Er is nog activiteit maar tergend langzaam.

Daarom dacht ik dat het goed was om de pH wat op te trekken

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@odevie ik zou eerder wat vers water erin bij gieten ( op de zelfde temperatuur ) en wat gistvoeding zout . 

Leg stuk blank papier op oppervlakte en giet hier het water op zodat je het beslag zo weinig mogelijk in beroering brengt

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 448

@robbert 

vraagje:waarom zou je dat doen?

vraag uit nieuwsgierigheid niet om bijdehand te zijn

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683
@haak om gist was schoon werkruimte en voeding te geven.  Wanneer je op papier of doek iets bijgiet krijg je minder beroering van het beslag. 
Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 448

@robbert dat vermoeden had ik al

nog een vraagje :Gisten wij(de meesten) niet te kort.Gisten is toch niet alleen suiker omzetten maar ook toevoegen van smaken 

vorig jaar heb ik pruimen 3 a 4 maanden gegist,geen tijd vergeten.Toen gestookt voor pure alchohol.Werd de beste slivovitsj,al zeg ik het zelf😇

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@haak als je zuip alcohol wil voor feestjes waarbij kwaliteit net genoeg is om niet over je nek te gaan gist je suiker zonder te onverteren met turbo gist pf alcotec in een week En dat stook je in 1 x af met een bijv.een ketel als  T500.

Wil je een goede drank of alcohol gebruik je een goede gist. , Eventueel Suiker vooraf inverteren en gist je 21 tot 28 dagen en stook je af zodra gisting voorbij is. . nooit na gisten iets langer dan pasr dagen laten staan . En stoken met een voor de drank ingerichte ketel .   

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 448

@robbert 

ho hi Robbert niet blijven hangen in anti turbo woede….. je blijft er nog eens in

geld dat ook voor fruit.?Fruit lijkt me juist baat te hebben bij langer gist tijd met betrekking tot smaak overdracht 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@haak een langere gisting geeft zeker kans tot meer estervorming en maar laat het niet onbeheerd zijn gang gaan omdat het ook om kan slaan .

 

Beantwoorden
Odevie
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 288