Meldingen
Alles wissen

Vergisting snel gestopt


Berichten: 14
Topic starter
(@rumolist)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goedenavond forumleden,

 

Toch met even om hulp vragen bij mijn eerste batch rum.

Begonnen met 5l melasse en de turbo rumgist van stookwinkel, nu lees ik achteraf dat ik beter gewoon bakkersgist had kunnen gebruiken, maar al doende leert men.

De melasse opgelost in heet water, daarna afgevuld tot 25l van 32 graden en af laten koelen naar 27 graden alvorens de gist toe te voegen. (Gist gemengd in een maatbeker en daarna toegevoegd)

Nu is na een paar dagen de activiteit al zo goed als gestopt. Daarop heb ik een starter gemaakt met de mash en 20gr bakkersgist. Hierop ook nog een halve kilo rietsuiker toegevoegd. (Daarna kwam hij wel weer opgang maar dat ging ook snel weer achteruit)

Op aanraden van dit forum ook maar een iSpindle gehaald, die moet ik echter nog even leren gebruiken net als het SG berekenen etc. Deze zit nu in het gistvat om eens te kijken of de activiteit echt is gestopt.

  1. Ik ga na deze vergisting eens proberen om een andere aanpak te doen, zijn hier nog tips en trucks om zeker een goede batch te krijgen? (Dus een goed basis recept met benodigdheden)
Beantwoorden
42 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumolist heb je getest en gecontroleerd of vergisting voorbij is of gestopt ?  Of ga je uit van het sprookje dat het waterslot iets aangeeft beterft voortgang vergisting ? 

Gebubbel in waterslot is een bijkomstigheid van het stankafsluitertje wat het is. 

Het is geen indicator ! 

Co2 zoekt de makkelijkste weg bij veel co2 ontwikkeling in beging drult jet wel door het water  maar zodra er ook maar een minescuul gaatje is metminder tegendruk zal co2 daarlangs gaan en waterslot niet meer borrelen. 

Je hebt de melasse aangevult met water maar wat was het sg / brix?   Te hoge waarde belemmert vergisting of kan deze stoppen . Wat is de waarde nu ? 

Ook ph waarde kan invloed hebben op vergisting.

Turbo gist is niet zaligmakend inderdaad maar je kunt ook niet alle soorten gisten door elkaar gebruiken . Er zijn stammen die kunnen samen werken maar ook vele die elkaar omzeep helpen .

 

Beantwoorden
(@rumolist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 14

@robbert zie de waarden van de iSpindle. Hier zit nog maar weinig leven in lijkt het. Dus niet alleen het waterslot bekeken.

 

Met brix/SG ben ik nog niet helemaal van op de hoogte hoe dat nou precies zit, vandaar dat ik me ook heb aangemeld op het forum om zo de nodige kennis op te doen 

1658047858-Screenshot_20220717-104822_BrewSpy.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1829

@rumolist, voor een rum recept kan je de zoekopdracht gebruiken van dit forum. Er zijn een paar topics over rum(1 hele lange) er daar staat ook een basis recept in.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik wikkel altijd huishoud folie om mijn vaten heen, om het dicht te houden. Ik dacht de eerste keren ook dat de vergisting was gestopt maar dat bleek gewoon een net helemaal afgesloten vat te zijn.

 

Dus wat Robbert zegt, vooral niet afgaan op het waterslot. 

 

Beantwoorden
2 Reacties
(@rumolist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 14

@stephan ik heb van de week een iSpindle aangeschaft om zo de vergisting bij te houden maar daarop lijkt het ook niet echt verder te gaan. Nu moet ik zeggen dat het al sinds 5 juli staat, echter heb ik niet super veel activiteit waargenomen, op de eerste dag na.

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@rumolist turbo gist zou na 12 dagen wel klaar moeten zijn toch? Waarschijnlijk is hij gewoon uitgegist hoor.

 

Ik zou hem gewoon stoken, kijken wat de opbrengst is.

 

Heb de je iSpindel wel gekalibreerd? 

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hey daar ik ben ook een beginnende rum stoker, ik hou ong. 24 graden Celsius aan wat de gist prettig vind om in te werken , ook deed ik turbogist ongeveer 15 min voor mengen in een maatbeker wat goed werkte, later las ik dat dit met turbogist werd afgeraden omdat de extra toegevoegde actieve stoffen de gist te wild kan maken en zelfs doden, maar heb ik gelukkig  geen last van gehad zonder sg waardes te meten ging ik na 14 dagen telkens stoken wat voor mij goed werkte was de vlammen test. Nu ben ik overgestapt op bakkersgist omdat dit een zachtere smaak geeft en stukken goedkoper is maar moest zeker 3 weken wachten en nog bleef het vlammetje branden! Maar ik gebruikte voor het eerst de sg waardes als leidraad.  O en de gist had ik verkruimeld over de smash en doorgeroerd, samen met wat gekookte eierschalen op advies van Robbert 👍 hoop dat je er wat mee kunt

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@rumolist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 14

@brandt-r thanks! Ik ga de volgende keer ook maar bakkersgist gebruiken want die turbo yeast doet niet echt wat het moet doen

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Maar dat is toch ook de bedoeling van een turbo gist ?

een paar dagen tot een week en klaar!Dan staat het ook niet hele week als een Las Vegas fontijn te spuiten .een dag of 3 misschien 4 en wat na bubbels 

turbo=turbo

Beantwoorden
Berichten: 367
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb ik nou ook. Een FFW vat van 200 liter is gestopt op een SG van 1030 omdat de pH gezakt is naar 3,5

Heb nog calciumsulfaat liggen, is dat aangewezen om de pH terug op te krikken naar 5,5 ?

Beantwoorden
19 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1829

@odevie nee, dan wordt de ph nog lager, gebruik iets als kalk of baksoda om de ph omhoog te brengen. Maar of dat de rede is waarom de gisting is gestopt 🤔

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@odevie wat was hette vergisten product ?

 

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@robbert Fast Fermenting Vodka, is vooral suiker. 

Op 23L water:

4kg Sugar
250g wheat bran
1 Multivitamin tablet
Pinch Epsom salts
½ tsp DAP
Citric acid
50g bakers yeast

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@stookje wanneer je suiker vergist gebruik je water , ( invert )suiker , citroenzuur , gist en gistvoeding .  Bij suiker zal een start ph en eind ph max 1.4 punt gezakt zijn als gisting goed verlopen is.  Belangrijk is een goede start waarbij zosnel mogelijk de gist anearobe is .  Zolang het earobe heb he knop vorming en vernederen van cellen hierbij komen veel vervuilingen voor. Dus is een goede pitch van belang .door voldoende gist te gebruiken heb je dis sneller anearbe toestand dus alcohol vorming en minder vervuilen en dus ook minder p.h. daling . Gist sterft snel af dus stoppen van vergisting als er te weinig levende cellen over zijn. .

50 gr bakkersgist is erg krap om mee te starten ! 

Je kunt iets toevoegen aan gistvoeding maar overdrijf niet dat geeft ook giststress. .

Vitamine tabletten en epsom zout ?  bij een simpele suiker vergisting??  . 

Vitamine tablet  met voldoende mineralen gebruik je voornamelijk voor voeding voor enzym en coenzymen . Bij suiker  heb je uitsluitend voor gist de gistvoeding nodig.

 

Waarom epsomzout in meeste vitamine tableten zitten magnesium sulfaat .

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@robbert Niet mijn recept 😀 ik leg je alleen uit wat @odevie bedoelde met FFW.

Ik heb 'm wel een aantal keer met succes gemaakt, vind 'm een lekkere neutraal geven. Volgens mij heeft Ted de zemelen en alle andere toevoegingen bedacht om de gist zo relaxt mogelijk zijn ding te laten doen, de details moet je 'm zelf vragen. 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@robbert klopt zoals stookje reageerde, alleen opgeschaald naar 200 liter. Heb ik reeds meermaals gedaan, alleen dit keer de pH strikt naar 5,5 gebracht. Intussen is die gezakt naar 3,5 en is de vergisting stilgevallen. SG is momenteel 1030 waar het normaal 990 zou moeten zijn.

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@odevie Zou het kunnen dat in de warme periode de door het door het grote (200L) ontstane volume ontstane warmte de gist teveel is geworden?

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@stookje de temperatuur in het vat meet ik met de sonde van een STC 1000 in een buis via het deksel wat halfweg het vat hangt. Het vat staat in een schuur en zowel de ruimte als de inhoud is mooi constant gebleven. In het vat is het nooit boven de 25 gr uitgekomen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@odevie de ph van 5,5 is een ph waarde voor het enzym werking bij  voornamelijk graan / mout beslag. .

In enkel suiker is deze waarde niet een richtgetal . 

Bakkersgist zelf zal bij 3,5 nog werken . Stoppen van vergisting zal eerder leggen aan b.v. onvoldoende pitch , niet juiste voedings verhouding , temperatuur schommelen. Is de suiker deels geïnverteerd , of gewoon zo uit het pak ?  

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@robbert Ik heb het recept reeds meerdere malen uitgevoerd, alleen deze keer de pH bij het begin met citroenzuur naar 5,5 gebracht.

Net als de vorige keren heb ik de suiker niet geinverteerd (heb zelfs iets minder suiker gebruikt), zelfde hoeveelheden DAP, multivitamines en zelfde pitch bakkergist (500 gram).

De temperatuur is nooit boven de 25 gr uitgekomen en blijft zelfs mooi stabiel rond de 22 gr.

Het enige verschil met de vorige keren is dus de begin pH.

Normaal zit ik na een dag of 10 rond de 990 qua SG en nu na 22 dagen op 1030. Er is nog activiteit maar tergend langzaam.

Daarom dacht ik dat het goed was om de pH wat op te trekken

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@odevie ik zou eerder wat vers water erin bij gieten ( op de zelfde temperatuur ) en wat gistvoeding zout . 

Leg stuk blank papier op oppervlakte en giet hier het water op zodat je het beslag zo weinig mogelijk in beroering brengt

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

vraagje:waarom zou je dat doen?

vraag uit nieuwsgierigheid niet om bijdehand te zijn

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926
@haak om gist was schoon werkruimte en voeding te geven.  Wanneer je op papier of doek iets bijgiet krijg je minder beroering van het beslag. 
Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert dat vermoeden had ik al

nog een vraagje :Gisten wij(de meesten) niet te kort.Gisten is toch niet alleen suiker omzetten maar ook toevoegen van smaken 

vorig jaar heb ik pruimen 3 a 4 maanden gegist,geen tijd vergeten.Toen gestookt voor pure alchohol.Werd de beste slivovitsj,al zeg ik het zelf😇

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@haak als je zuip alcohol wil voor feestjes waarbij kwaliteit net genoeg is om niet over je nek te gaan gist je suiker zonder te onverteren met turbo gist pf alcotec in een week En dat stook je in 1 x af met een bijv.een ketel als  T500.

Wil je een goede drank of alcohol gebruik je een goede gist. , Eventueel Suiker vooraf inverteren en gist je 21 tot 28 dagen en stook je af zodra gisting voorbij is. . nooit na gisten iets langer dan pasr dagen laten staan . En stoken met een voor de drank ingerichte ketel .   

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

ho hi Robbert niet blijven hangen in anti turbo woede….. je blijft er nog eens in

geld dat ook voor fruit.?Fruit lijkt me juist baat te hebben bij langer gist tijd met betrekking tot smaak overdracht 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@haak een langere gisting geeft zeker kans tot meer estervorming en maar laat het niet onbeheerd zijn gang gaan omdat het ook om kan slaan .

 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@robbert zo gedaan, ook wat bicarbonaat bijgedaan om de pH wat op te krikken. Eind vorige week nog wat gist en DAP bijgevoegd. Vandaag een monster genomen om pH en SG te meten; pH = 4,5 en SG gestrand op 1012.

We zijn nu bijna 6 weken verder en de vergisting blijft maar aanslepen.

Toch maar beginnen stoken of nog ff laten doorgaan?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@odevie op 1012 zou ik inderdaad niet langer wachten .  Kans op omslaan naar acetaten komt dichter en dichter bij. 

 

Beantwoorden
GlenEddy
Berichten: 8
(@gleneddy)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste mensen,

Ik heb een rumwash gemaakt volgens het recept, elders op dit forum. Allemaal goed gegaan en heeft twee dagen staan blazen door het waterslot. Na twee dagen de heftige gisting over en nu geeft het iedere minuut één blub op het waterslot. Kan mij niet voorstellen dat de suikers nagenoeg allemaal vergist zijn na twee dagen.
Omdat ik precies volgens recept werkte heb ik geen PH meting gedaan voordat ik gist toevoegde. Gebruikte gist is overigens rumgist, 1 zakje op 25 liter. ook volgens recept.

Ik heb de tijd, dus kan het nog wel een week of wat aankijken, ben alleen benieuwd naar de ervaringen bij het gebruik van rietsuikermelasse en het rumrecept van dit forum.

Voorstellen moet ik nog doen, ben daar wat slordig in omdat ik meer een lezer dan schrijver ben. Zal proberen dit in het weekend netjes in het juiste topic te doen.

Beantwoorden
7 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@gleneddy 

heb je de aansteker test al gedaan ?

deksel open doen ,ff 10 seconden laten luchten ,misschien ff wapperen,dan aansteker bij de vergisting te houden .Gaat de aansteker uit nog steeds vergisting,CO2 aanmaak.Blijft de aansteker aan dan kun je stoken….

waterslot wordt in hoge noorden ook wel plastic stankafsluiter genoemd …geloof ik

Beantwoorden
GlenEddy
(@gleneddy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@haak dank voor je reactie. Trucje ken ik en is nog niet gedaan. Ik kan mij alleen niet voorstellen dat na 2 dagen alle suiker is vergist. De terugval van blazen tot een enkele blub in het waterslot leek mij zo bizar groot binnen 2 dagen.
Ik kijk het nog even aan, zoals ik al schreef heb ik geen haast.

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@gleneddy 

het is nu ook warm dus gist het ook makkelijker zeker de  start

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1829

@gleneddy dat is wel gebruikelijk bij melasse. In het begin gaat het flink te keer en na een paar dagen wordt het rustig, maar is er ook maar een enkel bubbeltje dan gist het nog en moet je nog wachten om te stoken. Meestal minimaal 3 weken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@gleneddy ga nooit uit van het waterslot betreft vooruitgang gisting.  Waterslot is net als de zwanenhals onder de gootsteen in jou keuken kastje niets anders dan een stankafsluiter en houd wat invallend rommel en insecten buiten   . GEEN INDICATOR !  Controleer altijd op andere manier waar je staat in de gisting. . 

Gas kiest de weg van minste weerstand dus elk ander minimaal kiertje ,gaatje of scheurtje zal bij lagere gasdruk een uitweg zijn .

Zelf die goedkope plastic dingen hebben gietrandjes langs de buis die al kunnen zorgen dat er geen goede afdichting is .

Gisting start altijd heftig en zakt na enige dagen iets af .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1829

@robbert het kan dan wel zo zijn dat als er geen bubbels in het waterslot zijn, dat er misschien nog wel gisting is. Maar hier waren er nog wel bubbels en ook al is dat maar 1 bubbel per minuut er is dan iets van gisting aan de gang. Dus geduld en wachten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumo dat er maar1 bubbel per minuut uit waterslot komt zegt niets. Ik begrijp nog steeds niet dat dat waterslotje  aangedragen wordt of aangeleerd wordt als gistings verloop indicator. Dat gebubbel is bijzaak . 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@rumolist)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Daar ben ik weer. Na een tijdje weg te zijn geweest vandaag begonnen met stoken. Nu heb ik de mash een tijdje laten rusten in het vergistingsvat, echter heb ik nu na zo'n 5u stoken op 80 graden bijna een liter alcohol wat ook nog eens wat bruin is uitgeslagen. 

 

Kan je de mash ook te lang laten staan? Het staat nu sinds 3 juli, dus een dikke 4 week.

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumolist 5 uur en slechts 1 liter is zeer traag. . bruin uitgeslagen drank die overkomt is zowiezo fout. . stook je op koper kan het wellicht te zuur zijn.

Ja als een beslag is uitgegist is het het beste om zo snel mogelijk te verwerken. 

Als je langer dan een week wil laten staan moet je zowiezo van gist resten afhalen en iets als sulfiet toevoegen.

Er zijn mensen die ook wel langer laten staan wil niet zeggen dat het gelijk erg verkeerd is maar zeker na 4 weken is kwaliteit zeer veel achteruit gegaan .

( Planning is belangrijk. Vooraf Weten dat als vergisting over is dat je gelijk kunt verwerken. !

Ga je beslag maken en dan b.v. op vakantie dan ben je voor riool aan het beslag maken .)

Beantwoorden
(@rumolist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 14

@robbert thanks voor de tips! Ik had ergens gelezen dat je het best ook nog even 3 week kon laten staan. Voortaan maar gewoon gelijk na het vergisten destilleren. Ik heb hem snachts aan laten staan om te kijken wat ik er nog uit kon krijgen, maar dat is maximaal eens een litertje of 2.5 geweest. Van de week maar eens kijken wat er over blijft na de 2e destillatie.

1659601519-20220804_072741.jpg
Beantwoorden
(@rumolist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 14

@robbert hier op t forum las ik dat;

@profiteur, ik zelf gebruik 8 liter dunder voor 27 liter stookwijn(mee vergisting). Ik stook een keer of 4 achter elkaar en dan vernieuw ik de dunder iedere keer. De dunder wordt dus keer op keer mee genomen. Na het stoken maak ik binnen 2 weken een nieuwe stookwijn klaar. Na deze RumRun gooi ik de dunder weg, maar de volgende keer zal ik dat niet doen. Volgens een recept is het juist aanbevolen om de dunder te bewaren en dat kan makkelijk(of moet juist) een paar maanden. Je zet de emmer dan afgedekt met alleen een doek op een rustige plek. Maar of de smaak beter wordt zal nog wel even duren voor dat ik daar achter ben, ik heb namelijk mijn laatste dunder weg gegooid. En de RumRun 21 laat nog even op zich wachten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@rumolist ja er staat vaak van allem en ach er is ook veel geschreeuw en er zijn veel onzin en spookverhalen op forums en internet over dunder.

Geblaat over stinkende muck en dunderpits en de een nog rottender dan de ander. En bewering dat er een goed product uitkomt . Het is ongecontroleerd en mocht er iets moois uitkomen niet herhaalbaar . Niet echt verstandig en ook geen teken van kundigheid. Maar ach voor een schuurfeest of een alcoholist smaakt elke drank goed. 

En alleen melasse en rottende troep uit een emmer maakt geen goede rum.

En vergeet niet je kunt ook in rottende materialen ziektes creëeren . 

Muck en dunderpits zijn achterhaald en uit de tijd . Al heel lang is bekend welke onderdelen de smaken en esters creëeren. Gedoseerd en met goede receptuur kun je zo dus een echt goede drank creëeren . mensen met goede smaak ontwikkeling zullen dat zeker beamen .

Iets wat al eerder is gepost.;

Dunder werd vroeger burned ale genoemd . later door diverse vormen van gebruik kreeg het de naam dunder.

De naam Burned ale zegt het eigenlijk al .

Het restant van de vergiste masch dat de warmte van de distillatie heeft gehad .

Restanten waarin nog vezels en ander organisch product is achtergebleven . deze bevatten ongeveer zo een 3% organische zuren o.a : azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat en zwavelzuur .daarnaast bevat de burned ale / Dunder diverse bacteriën en mineralen.

het opnieuw introduceren van de dunder aan de masch zal ph waardes verlagen . De bacteriën zorgt voor een sterke wilde vergisting . en veranderen van smaak.

 

In begin gebruikte men vrij kleine ketels.

De ketels in die tijd waren 1,30 hoog en ongeveer 80 cm diameter met een koperen hoed .

De inhoud was dus beperkt en daarom werd er achter elkaar door gestook . Rauwe Rum eruit Gestookt , ketel geleegd en meteen weer gevuld met nieuwe batch .

bij het legen bleef de slutch achter en algauw had men in de gaten dat deze burned ale nog stoffen bevatte die invloed had en smaak verbeterde aan de opvolgende stook .

Na een aantal opvolgende stoken 3 tot 5 werd de Slutch / burned ale / dunder weg geschept en begon proces op nieuw .

De meerdere malen gebruikte dunder gaat naar de put .

Blending van deze verschillende runs maakte unieke smaken .

Al gauw werd er gedacht aan ook deze Burned ale / vooraf al in de vergistings bekkens en tonnen toe te voegen . Omgezette stoffen en zuren in de Burned ale bleken beneficiair te zijn in vergisting en ontstond een langere nagisting .

Zo kwamen er verschillende methodes en specialisatie van het produceren van rum en manier van gebruik van burned ale dat steeds meer bekend werd als Dunder .

Ook ging men Schors , twijgen en bladeren van acacia boom , klaver , pruim en bladeren van perzik boom toevoegen aan de dunder die na fermentatie werd toegevoegd aan de nieuw te vergisten sugarcain en molasse.

Eigenlijk Kun je onderscheiden :

Dunder als restant wat na een distillatie over is achtergebleven in Distillatie ketel.(burned ale ) . Na destillatie blijft er vloeistof achter met een bezinksel op bodem ketel . Na vloeistof aftappen / legen van ketel blijft de slutch / drap achter . de Dunder . De ketel word hervult met masch op de nog aanwezige restanten / dunder en Op deze manier stookt men de volgende batch.

Dan is er vergisting van Sugarcain en molasse in gist vat, ton of bekken waaraan een deel dunder is toegevoegd . na fermentatie word deze gefilterd en gedistilleerd .

De dunderpit !

Tegenwoordig een ander begrip dan in de begin jaren .

Tegenwoordig een container met gemengde restafval uit proces van vergisten tot het burned ale.

 

De dunder put was een gat gegraven ver achter de distilleerderij waar het uiteindelijke rest afval in word gedumpt . Een soort beerput / composteer put. Daar gingen alle resten van vergisting en distillatie in. Hierin vind je ook ongedierte die ervan eten of in verdrinken en ontlasting.

Vroeger werd uit dit eind restant waar ook véél bacteriële infectie en schimmel in zat wel bakken geschept om een gestopte of slechte vergisting mee op gang te krijgen .

Het hergebruik vanuit de dunder pit is inmiddels in bij wet verboden in een aantal Rum producerende Landen i.v.m. toch gevaarlijke bacteriële infecties die naar men zegt bij aanraking o.a. gangreen / koudvuur , yarsinia , dysenterie en cholera besmetting zouden kunnen veroorzaken .

Daarnaast waren er in de oude tijden geen toiletten en was de composteer put ook de plaats waar de emmers met ontlasting werden geleegd of een balk liep waar men overheen zat en hun behoefte deden .

 

In midden vorige eeuw zijn de grote bedrijven gestopt met dunder te gebruiken .

De dunder werd ontleedt en essentiële stoffen geïsoleerd .

Nu worden additieven geproduceerd met uitsluitend de stoffen bepalend voor type rum. deze worden gebruikt i.p.v. dunder.

 

Dunder vervangers bestaan  o.a uit :

benzylbutanoaat ,ethylbutanoaat ,iso-amylbutanoaat ,Boterzuur , Diethyl ,azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat , zwavelzuur , bacteriën

DMT ( uit accasia )

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?