Meldingen
Alles wissen

Lagering van bovengistende bieren.


Berichten: 25
Topic starter
(@rallinge)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na de nagisting wordt het bier overgehevelt om te lageren (rijpen ,klaren) . Dit kan zowel koud 2°C als warmer 15° gelagerd worden . Wetende dat dit een beetje afhangt naargelang biertype en gistsoort. maar welke tijden en t° houden jullie aan ?

Bijvoorbeeld ;rekening houden met hergisting op fles  5Dagen aan 2°C en daarna naar het bottelvat of 10D aan 15°C vooraleer te bottelen .

Beantwoorden
7 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je deze nuttige informatie al gelezen?

https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/lageren.html

 

Mijn conical fermenter gaat niet lager dan 4ºC. Omdat ik tijdens het vergisten gist aftap hevel ik ook niet over, ik bottel ook vanuit mijn cct. Voor de eerste lageringsfase in de cct houd ik een ruime week aan (ook een beetje afhankelijk van het bier en hoe de vergisting is verlopen). Na het bottelen laat ik een bovengistend bier op kamertemperatuur hergisten en een ondergistend bier op dezelfde temperatuur als de hoofdvergisting. Dan laat ik het lageren om te rijpen op een graad of 4 a 5. 

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het hangt dus ontzettend af van je setup. Als je gebruikt maakt van een een standaart plastic brouw emmer zou ik je aanraden om niet over te hevelen een paar dagen te laten staan. Bedenk waarom je het laat lageren en probeer vandaar verder te gaan. Waarschijnlijk wil je er zeker van zijn dat alle diacetyl is opgenomen en het zwevende gist laten uitzakken. Vooral dit tweede is erg afhankelijk van het type gist. Zelf zou ik het vat een 2 a 3 dagen op dezelfde temperatuur laten na de hoofdgisting en dan bijvoorbeeld een week op 12 graden. Vaak is het bier dan al erg helder en klaar om te bottelen. 

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@rallinge)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja ,had deze site al doorgenomen maar was op zoek om een basisschema van tijd en T° vast te leggen voor biertype met een > Sg van 1060 en dit door verschillende informatiebronnen.bij gebrek of zonder CCT.

Gevolgde werkwijze tot nu :Daar er op verschillende recepten de toevoeging van suikers op het eind van de hoofdgisting plaatsvind (dit om enkele sg punten lager te scoren) verhoogt de activiteit van de hoofdgisting terug ,dit na overhevelen in een ander gistingsvat. Waarop het bier nog een week nagist op een paar graden hogere t°. Waarna 4D  naar 15° ,4D aan +/- 2°,bottelen en daarna 14D warme kamer en daarna terug in koele ruimte 15° voor minimum 14D.

vb van lagering Duvel Moortgat

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@rallinge)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mag ik de lagering van u  zo aannemen voor bovengistende biertypen:

Lagering : +7D aan 4° ,bottelen ,xD op kamer t° (hergisting) ,xD op +/- 4,5°.

 

xD: aantal Dagen,  kamer t° =18° a 21°C

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je mag mag me tutoyeren hoor 😉

Dat is een redelijk goede/standaard aanname. Het exacte aantal dagen komt ook niet zo nauw. Zou je voor bottelen langer lageren dan loop je de kans dat je minder/te weinig actieve gist overhoudt voor de hergisting. Hergisting duurt dan ook langer of komt zelfs niet meer op gang. In dat geval kun je een bottelgist overwegen.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik lager eigenlijk niet (of eigenlijk: op fles).

Over het algemeen is het helemaal uitgegist na een week en een week later bottel ik het. Ik heb geen voorzieningen om CO2 druk op m'n vat te zetten en met temperatuur verlagen wordt er lucht door je waterslot naar binnen gezogen (oxydatie, bij bier absoluut niet gewenst).

Als het op dezelfde temperatuur blijft staan wordt het ook helder (duurt iets langer) en heeft de gist wat meer tijd om z'n werk af te maken (is meer dan alleen de suiker omzetten in alcohol).

 

Groet,

Mick

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@rallinge)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dan mag ik aannemen ; 7D hoofdgisting xt° ,7D nagisting op zelfde xt°,bottelen ,+7D hergisting  xt°.

xt° : aantal graden C.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?