Alireza Ik snap het niet waarom volgens het meeste recepten kan met grainfather twee keer maisschema zien. ik heb een recept gekozen 67 =90 min en 75=15 min als ik met pan doen meestal 4 keer vavaf 62,68,75,78 is dat genoeg met grainfather
Alireza, het ligt er even aan wat je wilt gaan maken met de Grainfather. Bier of Whisky?
Bier
Ik ben iets minder bekend met bier, maar veel van de bier recepten gaan uit van twee stappen inderdaad.
Alfa-amylase is vanaf 65 graden al actief, op dit ogenblik is ook beta-amylase actief waardoor deze samenwerken om zetmeel om te zetten in glucose, de interactie op die temperatuur levert het gros van de omzettingen op waardoor die temperatuur vaak lang gehanteerd wordt. 78 graden is een overweging om de enzymatische activiteit stop te zetten, sommigen redeneren dat wanneer je toch gaat koken deze stap overgeslagen kan worden.
Voor sommige biersoorten worden extra stappen aangeraden, bijvoorbeeld 45 graden voor ferulinezuur afgifte die bijdraagt aan een kruidnagel smaak die gewenst is bij sommige bierstijlen. Een kortere eiwitrust bij 52 a 55 graden kan ook, in die lagere regionen is beta-glucanase actief waardoor de zetmeelwanden eerder oplossen wat ook kan bijdragen aan een hogere omzettingsgraad.
Ik zou ook niet kijken naar één universeel maischschema voor verschillende soorten bier eerlijk gezegd.
Bedankt maar als ik met pan ga een blond bier brouwen. 4 keer moet ik voor alfa en beta maischschema hebben maar het zelfde recept (belgische blond) heb ik twee keer maischschema. ik snap het niet zelfde recept met zo grote verschil.
Je kunt in pannen en Grainfather hetzelfde maisch-schema aanhouden, geen probleem.
Het is goed mogelijk dat je twee recepten hebt voor een blond bier, niet iedere (hobby)brouwer houdt hetzelfde schema aan voor een blond bier. De ingrediënten kunnen anders zijn, de gist, eventueel de vergistingstemperatuur, de gewenste eindsmaak.
Met grainfather komt veel bostel in vergistingfles
Klopt, er zijn tientallen recepten voor blond bier die allemaal weer anders zijn. Ook de ingrediënten zullen niet allemaal hetzelfde zijn.
Op 25 liter wort komt er bij mij meestal een 3 a 5 kafjes in het vergistingsvat terecht. Welke ingrediënten gebruik je en hoe fijn schroot je ze?
Ik heb 7 liter gebroud en hand schroot apparaat
Kijk naar ingredienten
Je hebt 7 liter gebrouwen in een Grainfather?
Dan ga ik ervan uit dat je de filter niet gebruikt hebt, zelfs met de set om minder te brouwen is dat weinig. Als je het binnenwerk niet gebruikt met de filter kun je inderdaad veel problemen krijgen ja.