Meldingen
Alles wissen

Maischschema?


Berichten: 56
Topic starter
(@alireza)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Alireza Ik snap het niet waarom volgens het meeste recepten kan met grainfather twee keer maisschema zien. ik heb een recept gekozen 67 =90 min en 75=15 min als ik met pan doen meestal 4 keer vavaf 62,68,75,78 is dat genoeg met grainfather

Beantwoorden
13 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Alireza, het ligt er even aan wat je wilt gaan maken met de Grainfather. Bier of Whisky?

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@alireza)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bier

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben iets minder bekend met bier, maar veel van de bier recepten gaan uit van twee stappen inderdaad.

Alfa-amylase is vanaf 65 graden al actief, op dit ogenblik is ook beta-amylase actief waardoor deze samenwerken om zetmeel om te zetten in glucose, de interactie op die temperatuur levert het gros van de omzettingen op waardoor die temperatuur vaak lang gehanteerd wordt. 78 graden is een overweging om de enzymatische activiteit stop te zetten, sommigen redeneren dat wanneer je toch gaat koken deze stap overgeslagen kan worden.

Voor sommige biersoorten worden extra stappen aangeraden, bijvoorbeeld 45 graden voor ferulinezuur afgifte die bijdraagt aan een kruidnagel smaak die gewenst is bij sommige bierstijlen. Een kortere eiwitrust bij 52 a 55 graden kan ook, in die lagere regionen is beta-glucanase actief waardoor de zetmeelwanden eerder oplossen wat ook kan bijdragen aan een hogere omzettingsgraad. 

Ik zou ook niet kijken naar één universeel maischschema voor verschillende soorten bier eerlijk gezegd.

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@alireza)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt maar als ik met pan ga een blond bier brouwen. 4 keer moet ik voor alfa en beta maischschema hebben maar het zelfde recept (belgische blond) heb ik twee keer maischschema. ik snap het niet zelfde recept met zo grote verschil.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt in pannen en Grainfather hetzelfde maisch-schema aanhouden, geen probleem.

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is goed mogelijk dat je twee recepten hebt voor een blond bier, niet iedere (hobby)brouwer houdt hetzelfde schema aan voor een blond bier. De ingrediënten kunnen anders zijn, de gist, eventueel de vergistingstemperatuur, de gewenste eindsmaak.

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@alireza)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Met grainfather komt veel bostel in vergistingfles

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, er zijn tientallen recepten voor blond bier die allemaal weer anders zijn. Ook de ingrediënten zullen niet allemaal hetzelfde zijn.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Op 25 liter wort komt er bij mij meestal een 3 a 5 kafjes in het vergistingsvat terecht. Welke ingrediënten gebruik je en hoe fijn schroot je ze?

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@alireza)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb 7 liter gebroud en hand schroot apparaat

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@alireza)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@alireza)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kijk naar ingredienten

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je hebt 7 liter gebrouwen in een Grainfather?

Dan ga ik ervan uit dat je de filter niet gebruikt hebt, zelfs met de set om minder te brouwen is dat weinig. Als je het binnenwerk niet gebruikt met de filter kun je inderdaad veel problemen krijgen ja.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?