Munckerik, ben nog relatief jong hier op het forum maar als ik het goed heb is bio-brouwmaat van jou toch?
Klopt Rick
Zat ik toch goed gelukkig, Dan heb je onlangs mijn kleine bestelling langs zien komen haha.
Ik heb een collega zover en hij wil beginnen met bier brouwen binnenkort.
Uiteraard doorverwezen naar jou, maar een andere mout leverancier hanteert een smaakwiel om smaken en tonen aan te geven.
De mouten van Weyermann bedoel ik bij deze.
Dit maakt het een heel stuk makkelijker keuzes te maken en mouten te combineren voor beginners.
Is dut misschien een idee voor jou? Of ben ik nu aan het vloeken in de kerk?
Bedankt voor je bestelling 🙂
Het is onderweg naar jou, morgen kun je het afhalen (als PostNl mee wil werken).
Ik heb geen mouten van Weyermann, maar zal het eens bekijken. Zal nog wel een klus worden om e.e.a. in de shop te implementeren. Weyermann mouten wijken niet zo gek veel af van de mouten van andere leveranciers. Als hij zijn keuze heeft gemaakt mag hij het altijd aan mij voorleggen om te kijken wat de varianten zijn.
Ik ben heel benieuwd naar de bestelling! De smaken wat er uit voort schijnen te moeten volgens de tekst lijkt me prachtig.
Nee, ik zag dat je niks van Weyermann hebt in het assortiment, Maar dat smaakwiel is wel mooi.
Misschien een eigen bio-brouwmaat smaakwiel? ?
Ik heb er een screenshot afbeelding van wat ik kan laten zien als voorbeeld?
Ik ken het Aroma Wheel maar dat is nog best lastig om zelf te gaan maken. En dan is smaak erg moeilijk om daar een algemene beschrijving van te geven. Iedereen interpreteert het weer anders.
Ik zit ook in een wijnclub en wij hebben een geurkoffer om geuren in wijnen beter te kunnen determineren...... dat is altijd een discussie. Gelukkig hebben we dan nog de wijn die de discussie veraangenaamt 🙂
Ja, ging ik al wel vanuit dat hij jou bekend was.
Lijkt me ook ontzettend lastig zo'n aroma wheel samen te stellen, proeven met een paar man en ieder proeft wat anders ja.
Bij het proeven van de smaken zou de whisky of bieren de discussie moeten verzachten. Ik verwacht dat hier vast wel vrijwilligers te vinden zijn voor een smaken test team samen te stellen hahaha
Zelf een wiel samenstellen hoeft niet echt. Dat hebben al veel mensen ons voorgedaan. Veel is te raadplegen op het net. Onder andere op deze sites:
https://www.academia.edu/12015570/The_Beer_Aroma_Wheel
http://whiskymag.com/story/tasting-wheel
Een beetje kauwen op wat mout en ruiken daar leer je ook veel van. Het ene mout kan de smaak van de andere weer helemaal teniet doen of hem juist versterken.
Ben ook benieuwd welke tonen jou op gaan vallen in de whisky.
Ik ken het Aroma Wheel maar dat is nog best lastig om zelf te gaan maken. En dan is smaak erg moeilijk om daar een algemene beschrijving van te geven. Iedereen interpreteert het weer anders.
Ik zit ook in een wijnclub en wij hebben een geurkoffer om geuren in wijnen beter te kunnen determineren...... dat is altijd een discussie. Gelukkig hebben we dan nog de wijn die de discussie veraangenaamt 🙂
Hier het zelfde! Ik lach me soms helemaal kapot over hoe ze in onze club elkaar bestrijden over wie er nu gelijk heeft. Kostelijk vermaak.
Gewoon gaan testen voor de juiste smaken. En Rick, gaat het goed vertel het ons, gaat het fout vertel het ons ook. We leren vooral van testen, of we ze nu zelf uitvoeren, of een ander ze beschrijft, het is hier vooral een leerproces voor ons allen. Overigens maken we hier nooit fouten, we hebben leermomenten. HOEWEL: Bedenk ineens, 0.0%, van "vooraanstaande personen", zonder doktersvoorschrift , dat is een Vout. En dan ook nog het lef om het hier ,zonder te blozen, te vertellen, dat is vout met DT. (vanaf hoewel zal het wel weer opgeschoond worden.)
Klopt uiteraard, zelf een keertje mout proeven en je weet meer welke smaak je ongeveer kunt verwachten. Maarja, als je een mix wil maken van jou totaal stort kan het lastig worden te kiezen of je moet alles voor je hebben liggen om te proeven en dan pas je keuze maken om te bestellen. Als beginner is het wheel een makkelijk hulpmiddel om je mout kiezen.
Munckerik, ik laat het je zeker weten!
Ik ga hem ook voor zetten bij een vriend, hij houdt whisky proeverijen in combinatie met BBQ gerechten.
William, ik probeer zo minmogelijk leermomenten te hebben maar laatst mijzelf laten haasten tijdens het maischen en nog zetmeel aanwezig wat Munckerik en Robbert meteen al aangaven. Hahaha 100% gelijk.
Dus leermoment voor mezelf, ook maischen rustig tijd voor nemen anderen komen later wel. Skål ?
Mouterijen geven vaak hun eigen naam aan een mout en dat kan zeker ik het begin verwarrend zijn. Carafa Special 1 is nagenoeg hetzelfde als Roasted Chocolat Bio. Kleine nuance verschillen daargelaten. Maar ook per batch kunnen smaakverschillen optreden.
CaraHell is dan weer Cara Mout Blond Bio. Abbey malt..... zelfde naam als bij mij 🙂
Het enige is dat in de biologische varianten iets minder keuze is maar zelfs dan kun je bijna alle kanten nog op.