Beste stookvrienden
Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met het stoken met alambiek, in mijn keuken. Ik ben daarnaast ook een ingenieur en technoloog die dagelijks bezig is met duurzaamheid. Daarom ben ik in mijn atelier ook begonnen aan het ontwikkelen van een nieuwe technologie die in staat is om energie recuperatie te doen tijdens het stookproces, om op die manier ongeveer 70 tot 80% minder energie te moeten verbruiken tijdens het stoken.
Als je optelt hoeveel liters alcohol er worden gedronken en wat de impact daarvan is op de energiebalans, dan is er hier nog wel wat impact te maken op bvb CO2 footprint of gasverbruik. Let op, ik wil het ambacht van het stoken laten primeren, maar toch zo duurzaam mogelijk inzetten dankzij innovatie.
Ik denk nu voornamelijk eens contact op te nemen met stokerijen die graag willen inzetten op duurzamer produceren. Hebben jullie ideeën of contacten waarmee ik eens even zou kunnen sparren?
alvast bedankt om even mee te willen denken!
Hi
Ik heb hier een voorbeeld van een relatief eenvoudige recuperatie gevonden maar de vraag is of het voor ons, amateurstokers, wel de moeite loont ?
https://www.greensanddistillery.com/blog/2018/3/2/building-a-heat-recovery-system
Voor mij is het woord "duurzaam" niets meer dan een verdienmodel. Mocht je echt iets vinden wat de moeite waard is , dan lees ik t graag. Succes !
Voor mij is ambachtelijk stoken,biomais,koelen met regenwater eiken gebruiken .en stoken op gas,ik stook met een keteltje van 100 ltr op een heel primitieve manier en dat ongeveer 18 jr als ik op vacantie ben stook ik op hout