Meldingen
Alles wissen

Ambachtelijk stoken met hart voor de natuur


Berichten: 6
Topic starter
(@koekiemonster)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste stookvrienden

Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met het stoken met alambiek, in mijn keuken. Ik ben daarnaast ook een ingenieur en technoloog die dagelijks bezig is met duurzaamheid. Daarom ben ik in mijn atelier ook begonnen aan het ontwikkelen van een nieuwe technologie die in staat is om energie recuperatie te doen tijdens het stookproces, om op die manier ongeveer 70 tot 80% minder energie te moeten verbruiken tijdens het stoken.

Als je optelt hoeveel liters alcohol er worden gedronken en wat de impact daarvan is op de energiebalans, dan is er hier nog wel wat impact te maken op bvb CO2 footprint of gasverbruik. Let op, ik wil het ambacht van het stoken laten primeren, maar toch zo duurzaam mogelijk inzetten dankzij innovatie.

Ik denk nu voornamelijk eens contact op te nemen met stokerijen die graag willen inzetten op duurzamer produceren. Hebben jullie ideeën of contacten waarmee ik eens even zou kunnen sparren?

alvast bedankt om even mee te willen denken!

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
8 reacties
5 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3201

@koekiemonster Een lijst van Nederlandse destilleerderijen is van internet te plukken, de vraag is denk ik eerder hoeveel impact het gaat hebben op de destilleerderij zelf qua financiële impact, productielijn plat leggen etc.

 

Als je voorstel werkt kan het nog steeds een impact hebben op de uiteindelijke smaak van het product (wat al gebeurd wanneer je wisselt van condensor type). Ik denk dat het "dilemma" waarmee je komt te zitten is dat kleine destilleerderijen flexibeler zijn qua veranderingen in het proces maar het geld vaker ontbreekt voor grotere investeringen, en bij de grotere destilleerderijen de flexibileit er minder is vanwege angst van impact op smaak van het eindproduct. Dat betekent dat voor een proof of concept op grote(re) schaal de fabrikanten van tussenproducten, zoals basisalcohol voor likeuren, waarschijnlijk de betere doelgroep zijn, ik zou zelf een beetje huiverig zijn om m'n installatie (voor bijv. whisky) grootschalig aan te passen en pas na een 3 a 5 jaar de impact te merken.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3201

@koekiemonster het was niet m'n bedoeling om de discussie te laten stranden. Ik heb zelf een achtergrond in procestechnologie en zou de bescheiden titel van ing. mogen voeren. Aangezien je recuperatie noemde ging ik uit van terugwinnen van energie uit de koeling en daar kunnen wat haken en ogen aan zitten 

 

Ik denk dat reductie van benodigde energie in welke procestak dan ook een nobel streven is, echter ben ik wel benieuwd hoe je meent te komen aan 70 a 80% reductie. Dat zonder in te boeten aan eventuele Fischer reacties, of verandering aan bepaalde zwavelcomponenten (wormtub versus shotgun condensor koeling discussie).

Beantwoorden
(@koekiemonster)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@alchemist 

bedankt voor je reactie! Ik hou wel van directheid bij het geven van ideeen. 

Ik heb eerder een destillatie reactor ontwikkeld (www.solargin.eu) die gebruikt maakt van zonnewarmte en dus voornamelijk de warmte overdracht naar de ketel duurzamer gemaakt, waardoor de contact temperatuur wordt verlaagd. Hierdoor wordt mijn eindproduct, in dit geval gin, minder geoxideerd in vergelijking met bvb stoken op gas, wat volgens kenners ook resulteert in een zachtere textuur in de smaakbeleving

Waar ik me nu op focus en daar ging het over, was om te kijken hoe we een eerste stook duurzamer zouden kunnen maken. Het gaat nog niet om de fijnstook, maar om de eerste productie van alcohol, die bvb wordt gebruikt voor likeuren of Gin van te maken, zoals jij ook aangeeft. 

ik ben een nieuw proces aan het uitwerken waarbij effectief 75 % van de restwarmte terug de ketel in gaat zonder dat het grote effecten heeft op de condensor of de smaak. 

retrofitten van een ketel gaat zeker wat geld kosten en de technologie ook, maar met de huidige gas en elektriciteitskosten denk ik dat een terugverdientijd van 18-24 maanden zeker realistisch is. 

Neem gerust even contact met me op als je nog wat van gedachten wil wisselen. 

fijne avond!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10245

@koekiemonster in de grote destilleerderijen gebruikt men meestal stoompijpen voor verwarming. 

Wanneer een goede vlam verdeling of goede passende branden kun je prima dosseren.  .met lage minimale  temperaturen kun je stoken maar je kunt daarbij stoffen  ( hogere foezels )missen waardoor arme smaak .

Oxides in de gin zullen eerder komen door een mash met een  te lage ph te stoken dan door te geconcentreerde brander hitte. of Bijvoorbeeld foute temp waardoor zuren van eventueel citroen / Citroen zuur inwerkt . 

Diverse stoffen in een drank hebben diverse damp temperaturen er zijn die bij 20 graden al vrij komen maar ook pas boven de 88 . Stoken boven 95 graden is zowiezo fout hierbij verbrand je meeste smaak stoffen .

Je moet temperatuur snel kunnen opvoeren maar ook abrupt kunnen afstoppen . Electrisch is vaak traag.  Stoom en vlam daaraantegen sneller .

Natuurlijk zijn er inovaties voor milieu te bedenken . Maar ambachtelijk ?? 

Beantwoorden
(@koekiemonster)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

Beste @robbert, dank voor je reactie.

De lage contact temperatuur gaat over het medium dat de stook opwarmt, dat kan zijn warm water door een warmtewisselaar (zoals ik gebruik) of door een vlam (zoals meestal wordt gebruikt). mijn punt ging erover dat de wandtemperatuur van de ketel en dus ook de onderzijde van een ketel bij een vlam uit een gasfles, veel warmer is dan bvb de contacttemperatuur die gebruikt wordt met warmtewisselaars, in het proces dat ik gebruik.

of je nu een vlam of een warmtewisselaar gebruikt bij beide kan je snel opvoeren en abrubt stoppen, zolang hij maar groot genoeg is. Natuurlijk is het makkelijker met gas. Het gaat er vaak over dat je met een kleine gasfles al gauw 10 kW kan leveren maar daar heb je al een serieuze elektrische krachtstroomkabel voor nodig. Met het type warmtewisselaar dat ik gebruik, wordt bij het stoppen ook effectief direct alle warmtetoevoer uitgezet.

Je laatste punt is net de uitdaging die ik probeer waar te maken, innovatie + ambacht. Ik ben er vooralsnog van overtuigd dat dit me gaat lukken 🙂 ik hou je zeker op de hoogte.

mvg

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 587
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi

 

Ik heb hier een voorbeeld van een relatief eenvoudige recuperatie gevonden maar de vraag is of het voor ons, amateurstokers, wel de moeite loont ?

 

https://www.greensanddistillery.com/blog/2018/3/2/building-a-heat-recovery-system

 

Beantwoorden
Berichten: 289
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Voor mij is het woord "duurzaam" niets meer dan een verdienmodel. Mocht je echt iets vinden wat de moeite waard is , dan lees ik t graag. Succes !

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Voor mij is ambachtelijk stoken,biomais,koelen met regenwater eiken gebruiken .en stoken op gas,ik stook met een keteltje van 100 ltr op een heel primitieve manier en dat ongeveer 18 jr als ik op vacantie ben stook ik op hout

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?