Vorig jaar al eens een 'eenvoudige' baijiu / soju proberen te maken.
- 3kg rijst door de schrootmolen halen
- 8 liter water van 80-90 graden bijvoegen
- Uurtje laten staan
- Met koud (en evt warm) water aanvullen tot 25 liter op plm 30 graden
- plm 0,6% van het gewicht aan Angel Yeast erbij (dus plm 18 gram)
- Gistemmer afsluiten en wachten
Had toen 3 emmers gemaakt en eerst in een ruwstook de alcohol eruit gehaald (T500 met alembiek). Deze was van een redelijk laag percentage, maar dat had ik al verwacht want geen idee hoeveel zetmeel er in de rijst zat en hoeveel alcohol er dus in de stookwijn zou zitten.
Daarna een fijnstook en op zo'n 6 liter van 43% uitgekomen, welke (na enkele weken / maanden rust) prima te drinken was, vooral gekoeld (al is koelen natuurlijk stiekem een manier om moeilijke dranken gemakkelijker te maken).
Enfin, het was een first time, en ik had verder niks gedocumenteerd omdat ik amper wist waar ik aan begon.
Momenteel zit ik midden in het volgende experiment, wat ik iets zorgvuldiger aangepakt heb (als je niet goed documenteert wat je doet kun je het ook nooit verbeteren natuurlijk...)
---
Ten eerste had ik gelezen dat rondkorrelige rijst meer zetmeel bevat (spoiler: stripping run van de eerste emmer sushi rijst) had maar een kleine opbrengst), dus daar een zak van gekocht. Maar, ik had ook nog een paar kg liggen van vorige keer, dus die ook gebruikt. Deze keer dus met 4 emmers aan het avontuur begonnen.
Hoewel ik er (zoals gezegd) nog midden in zit leek het me sowieso vast leuk om mijn bevindingen te delen en misschien ook wat tips te krijgen over wat ik beter kan doen.
De spirit run van de sushi rijst doe ik pas als ik emmers 3 en 4 door de ruwstook gehaald heb maar die staan dus nog te fermenteren.
Emmer 1
- 3kg 'gewone' rijst / 25 liter totaal
-
Stripping Run (24/11/22 - T500 Alembic): 2 liter 35% alcohol, 2 liter 19% alcohol, (0,5 liter van 10% apart gezet voor een latere smaaktest).
-
Spirit Run (1/12/22 - Air Still vanwege kleine hoeveelheid): 1,75 liter hearts op 45% - 0,75 liter heads & tails (gecombineerd) op 29%, bewaard om te kijken
Emmer 2
- 3kg sushi rijst / 25 liter totaal
-
Stripping Run (5/12/22): 2,5 liter van 20%
Emmer 3
- 3kg sushi rijst / 25 liter totaal
Emmer 4
- 3kg sushi rijst + 1kg suiker / 25 liter totaal
Het hele (eerste) experiment was op basis van dit filmpje
Dank voor de tips, Ragi Tapeh Manis lijkt me zeer geschikt voor een volgend experiment! Zou het ook nog een optie zijn om een mout te gebruiken om het zetmeel in de rijst om te zetten in suikers?
Dank voor jullie inbreng! Ik had hier toch eerder actief moeten worden hahaha
Vast een litertje van de eerste fijnstook met 15 gram houtsnippers in een pot gedaan, kijken wat dat over een paar maanden gedaan heeft 🙂
Grappig: ik ben sinds de zomer wat Koreaans aan het leren en kwam onlangs soju tegen. Er werd niet vermeld hoe de vergisting verloopt, maar wel gewezen op een heel aparte destilleeropstelling.
https://en.wikipedia.org/wiki/Soju
Nog eens wat anders dan een alquitara. Wel heel benieuwd hoe dat werkt.
Maar goed: eerst maar eens vergisten.
Ik kwam dit bericht van shadylane tegen op HD:
I found a Youtube video of sorghum whiskey being made from start to finish.
When I say from the start, I literally mean the process begins with harvesting the grain by hand.
The still is similar to what is often used for making mezcal.