Meldingen
Alles wissen

Experiment bedacht


Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je 17 kg suiker neemt op 50 liter krijg je 20% alcohol en meer bagger dan met 12 kg suiker. Is dat nu omdat alcohol percentage hoger is of iets anders? Daarom zal ik volgend experiment doen: van de 50 liter stookwijn van 20% zal ik de helft gewoon stoken en de andere helft mengen met 25 water en dan stoken. Ik ben benieuwd voor het resultaat. Iemand een idee wat het verschil kan zijn? Midden volgende week begin ik te stoken.

Beantwoorden
5 reacties
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoe ga je het resultaat bekijken ?
Alleen proeven en ruiken na destilatie Is niet afdoende .
je zal sowieso ook moeten oxideren en rijpen.
De aanwezige stoffen zullen binden en uiteenvallen en dus ook latere verschillen naar boven laten komen.
Je zal daarbij met testen op diverse alcoholen aanwezig moeten testen daarvoor is een gaschromatograaf voorhanden wel een must .
Gist onder druk en in krap milieu gaat uitgescheiden stoffen opnieuw opnemen en weer verwerken en uitscheiden .
Gist in hogere verdunning / ruimer milieu zal dus ook in die ciclus minder vervuiling opnemen en verwerken dus er is zeker verschil in bijproducten.
Je kunt verschillen vinden in o.a.azijnzuur , carbonzuur , zwavelzuur , boterzuur , zwavelwaterstof , zwavel , Methyl , diverse acetaten en gevormde esters enz .

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is wel dezelfde batch stookwijn dat ik stook. De ene helft puur en de andere helft verdund met eenzelfde hoeveelheid water.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heeft de zelfde gisting ondergaan, dus zal weinig verschil merken peins ik. Alcohol uit beide batches is beiden ontstaan in gisting onder druk, en zal beide evenveel verontreiniging bevatten per eenheid alcohol. Het toegevoegde water verhoogt enkel het kookpunt. Bij het concentreren zal het waarschijnlijk weer de kop op steken.
Vergisting met minder druk geeft schoner alcohol, dus zal je bij de bron moeten aanpakken voor een goed vergelijk.

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Maar in de verdunde versie zal meer naloop blijven hangen in de backset althans hoop ik en dus minder in het distillaat. Maar ik kan ook de bal misslaan. Volgende batch zal zijn met 12 kg suiker op 50 liter.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi experiment, Stierke. Gooed bedacht!
Ben benieuwd naar het resultaat.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?