Beste stokers,
Ik mout zelf mijn gerst, maar nu was ik enkele dagen geleden mijn emmer gerst vergeten leeg te gooien. Ik had 4 kg gerst onder water staan in een emmer om te weken. Nu zag ik hem vandaag weer en er dreef wat wit schuim op en het bubbelde af en toe. Het rook/stonk ook erg naar gist.
Kan gerst zo uit zijn eigen wat gisten of heet het dan rotten of ontbinden.
Zou ik er creatief nog wat mee kunnen. Denk aan een bepaalde smaak als ik er mee maisch of kan ik er een aparte soort gist mee kweken?
Mijn neus zegt: groene container. Maar mijn brein zegt: wie weet... Proberen!!
klopt dat de mout nu zuur zal zijn . Je kunt het nu eesten
Oke dan heb ik 4kg zuurmout straks... 🙄 Ik heb ooit wel wat zuurmout gebruikt, maar heb te weinig ervaring om te zeggen wat het doet qua smaak...
Hoeveel gram gebruik je er ongeveer van (vanuit gaan in een stort van 8kg op 25L)
Klopt het dat je het toe moet voegen NA de 2e maisch stap van 63°C?
Welke smaken brengt dit mee? Of is dit niet te zeggen omdat het afhankelijk is van zoveel factoren?
Beetje smaak en Praktijk ervaring is handig. ( Dit neemt paar jaren
Hartelijk dank Robbert. Ik ga ermee aan de slag. Ik ga een deel gebruiken voor gist. En de rest laat ik verdere kiemen en eesten voor zuurmout. Gaan ik een keer een zuurmout maisch maken met gerst en/of tarwe en/of rogge.