De uitzending van de keuringsdienst van waarde is in de drankindustrie als een bom ingeslagen. De mythe is ontrafeld, vrijwel alle sterke drank heeft neutrale ethanol van 96% als basis. Water erbij, suikertje, smaakje en klaar is Kees. Ik was vorig jaar op excursie bij Hooghoudt in Groningen. Leuk bedrijf. Maar de vraag waar de gistvaten en de stookketels staan viel pijnlijk. Die heeft men niet. Men koopt de alcohol (ethanol 96%) gewoon in!
Oké, dat koop ik dus ook niet meer.
Ieder zelfrespectetend bedrijf moet zoiets toch niet willen? Waar is je ambacht, je specialiteit? Waar ben je uiteindelijk nog goed in?
En waarvan is de alcohol gemaakt? Vast niet van dure kristalsuiker. Ik heb begrepen van iemand die werkt in de industrie dat de alcohol die ze inkopen wel 100% is en geen 96%. Als je zo'n vat openzet trekt de alcohol het vocht uit de lucht. Of het waar is weet ik niet.
😉
Waldstoker, dat je wordt belazerd heb ik aan het begin van deze topic reeds verteld met ook een filmpje van de Keuringsdienst van waarde.
Ondanks dat filmpje + uitleg wat en waar onze sterke drank wordt gemaakt, zijn er mensen op dit topic die het niet geloven.
Helaas interesseerd het de afd. douane geen fluit wat de onwetende consument drinkt, als er maar veel belasting kan worden geheven.
De douane gaat ook niet over wat we eten of drinken, die gaat slechts over belasting heffen. De Voedsel en Waren autoriteit gaat over het eten en drinken. Het probleem is dat op een fles drank geen ingrediënten hoeven te staan. Veel mensen laten zich graag belazeren en gaan niet op zoek naar wat ze eten of drinken.
Ik heb veel met de teelt van suikerbieten te maken gehad en de CSM is de swerelds grootste producent van alcohol en voorziet de Alcohol verwerkende bedrijven van alcohol tot in Rusland toe. Dus er wordt zeer veel basis alcohol gebruikt voor allerhande borrels.
Pinodestoker, bedoel je niet Nedalco?. Dat was van CSM (Cosun). Maar inmiddels zijn de meeste of alle aandelen Nedalco verkocht door Cosun. De moraal van je verhaal klopt als een bus, allemaal borrels uit suiker! http://www.cosun.nl/Pers/Archief/2011/Cargill-voltooit-de-overname-van-Nedalco.aspx
Beetje jammer allemaal, dus eigenlijk zijn wij meer bedreven en ambachtelijk dan deze fabrikanten?
Leuke uitzending maar snap het nog steeds niet. Is het nu alcohol met water of worden er smaakjes en suiker toegevoegd die niet op het etiket staan. Jammer dat ze het distilleren niet lieten zien, maar het percentage was in dit geval 96% en geen 100 procent dan ben ik verkeerd geinfomeerd over 100% in de voedingsmiddelenindustrie.
Industriele alcohol is altijd 96%
100% alcohol kan alleen in een laboratorium worden gehaald.
Dat is idd gas.
Het is dat ik me vandaag niet helemaal lekker voel door een experimentje met slechte wietolie anders was ik nu alcohol met verse sinaasappelsap gaan maken van alcohol die in de t500 is gestookt en in een ketel die ik in een bak met water hang nog een keer gedestilleerd. Dus 92% uit de t500 de ketel in en dan krijg je er 95 tot 96% uit. De eerste liter en laatste liter heb ik gebruikt voor wietolie in de veronderstelling dat dit voorloop en naloop is, niet giftig maar slechtere smaak maar wellicht is dat onzin en ben ik ondertussen zo gerherspoeld door alle marketing dat ik het zelf ga geloven.
Ik vind dat wat je zelf stookt het beste is hoe die russen thuis stoken met primitieve middelen is het beste,ok ik stook niet met suiker,ik stook alleen fruit met een beetje suiker,als is nodig,ik stook altijd een keer,nooit meer dan blijf je proeven wat je gestookt hebt,ik heb vandaag spruiten gegeten lag wat zwaar op mijn maag,ben te lui om naar de kelder te lopen stond nog een fles poolse wodka in de kast ,is voor mij water,wat je zelf stookt is het beste,ik drink dat 14jr,die fles poolse doet mij niets ,water ,mischien moet ik mijn alcohol meter controleren,offff ben er te veel aan gewend,kan of niet.gr.?Chris.V