Voor kleine proefbatches of voor experimenten is een grote ketel vaak te omslachtig.
Om maar te zwijgen over het te grote volume.
Daarom misschien een airstill ? Eenvoudiger kan niet, denk ik.
Heeft hier iemand ervaring met zo een ding ? Is het zijn geld waard of toch beter naar een 5l koperen keteltje stappen ? (maar dan zit je opnieuw met die wateraansluiting)
Hi
Ter info : ik ben een fan van koper, RVS en glas.
Dus ja, een 5l koperen ketel is zeer zeker veelzijdiger. en ik heb je filmpje gezien Robbert. Mooie verbetering die je aanbracht aan de airstill.
Ik heb ook geen probleem me op tijd en stond terug te trekken in de "man cave" en de installatie op te starten.
Maar ......
Als je een idee hebt, of je valt toevallig op verse kruiden (in de winkel of het bos) is er niets handiger dan 3liter alco in een still te gieten en het in je woonruimte uit te proberen. Dan is moeilijker met een alquitara omdat je dan dadelijk de hele keuken in beslag neemt. Het aansluiten van de koeling is ook omslachtiger.
Dus zou het ofwel airstill worden of ontwerpen van een snelkoppelsysteem voor koeling van een koperen keteltje. Of er misschien zelf eentje bouwen dat handig en snel opgezet kan worden.
Alleszins bedankt voor de feedback. Als er nog stokers zijn die soms de airstill gebruiken, alle feedback welkom
Of als er hier stokers zijn die zelf een 5l keteltje bouwden, alle fotos welkom.
Je hebt nooit teveel inspiratie
Ik gebruik m'n Airstill nog, er zal t.z.t. weer iets op de planning komen voor Jenever.
Voor een laatste overhaal van een drank waarvan het gros van smaak komt vanuit kruiden (zoals Jenever, Pastis, Absinthe, Froubuuster Bitter (als ik 'm zo goed schrijf Robbert)) werkt het prima. Als je een minimale vulgraad van een liter hanteert, kun je redelijk reproduceerbaar werken. Voor mij is dat ook de hoofd reden om hem in ere te houden, je zit niet met waterkoeling en hij loopt vanzelf.
Suikervergistingen, kan die mee werken, advies is om wat koperen zadels op de bodem te leggen en een aantal in het kruidenmandje.
Graanvergistingen eerste overhaal, niet doen. De kop is me er te vaak afgekomen door het schuim, je kunt niet goed sturen met het verwarmingslement buiten op goed geluk aan of uit zetten. Het ontwerp is niet bedoeld voor iets anders dan suikervergistingen, je kopruimte is te klein om een eerste overhaal te overwegen van iets waarin veel eiwitten kunnen zitten.
Dit keteltje van Robbert is anders ook leuk en, op het eerste zicht, nogal veelzijdig
Wel, als ik alles hier lees denk ik dat een mini 5liter keteltje met snelkoppelingen voor water en met gasverwarming, meer aangewezen is voor hetgeen il wil doen.
Veelzijdiger en mits goede snelkoppelingen vor water, snel op te stellen.
Bedankt voor reacties.