Duidelijke antwoorden heren. Dat wordt dit weekend nog maar eens de kennis bijspijkeren. Misschien eens een goedkoop flesje Wodka halen en iets soortgelijks als Robbert proberen om het smaakverloop te leren begrijpen.
er zijn diverse methodes zoals ik al aangaf de een wat bewerkelijker dan ander . Chris zijn methode is ook prima .
Voor het proefje op de som met au bain marie kun je met klein flesje goedkope whiskey of cognac proberen daarmee heb je meer smaken dan vodka . je zal tussen begin - na 3 - uren en dan weer na enkele dagen proeven aanmerkelijke verschillen opmerken .
Zet wat alcohol met wat citroensap uit knijpfles erin voor een u.v. of blacklight lamp . proef verschil tussen begin en na 24 uur .
( hou wat begin drank apart voor referentie )
Hoi Robbert,
Excuses ik was niet helemaal duidelijk in m'n bewoording, ik wilde smaak toevoegen aan de Wodka in een vergelijke manier als wat je in het eerste bericht beschreef. Misschien een versie van Ricard maken (blijf dat een heerlijk drankje vinden). Kijken wat de smaakontwikkeling daarmee doet.
Ik ben zelf niet in het bezit van een UV lamp, moet toegeven dat mijn eerste gedachte aan zo'n lamp ook een beetje ging richting naar vlekken zoeken met zo'n ding.
Als low-tech oplossing verwarmen in een pan en daarna donker wegzetten.
aha ,
Ja met een pastis kun je vrij goed veroudering merken .
Ik heb momenteel geen pastis staan .
Maar mocht je een probeersel van absint willen proberen .
Ik heb nog een restje staan .
maar volgens recepten van voor absint wet .
(Ik heb zwitsers paar liter , blanche 5 liter en Franse 11liter .)
Absint heb ik een paar keer gehad en was goed te drinken. Ooit eentje in Tsjechië gehad die een beetje anders was dan de rest.
Op een forum op dit valt mn drinkgedrag weer mee als dat een restje wordt beschouwd. Proberen doe ik altijd graag.
Mijn drink gedrag is anders dan mijn enthousiastme in maken .
Daarom nog restjes staan .
Er zit veel verschil in absinten uit diverse windstreken. De een is fruitiger de andere bitterder .
De oude Franse zit ook valeriaan en quinine in wat het bitter maakt .
Als je wil mag je wel eens een proef flesje ophalen .
Klinkt als een plan, ligt er wel even aan waar je ongeveer woont. Zit zelf in het Zuiden.
Ik zit krap 5 km van de waddenzee.
boven in Friesland .
Mooi stekkie!
Dan hou ik die nog even tegoed, voorlopig moeten dagtrips nog even wachten.
Wel even de daad bij het woord gevoegd en een poging tot Ricard ingezet;
- Steranijs
- Venkelzaad
- Korianderzaad
- Zoethout
- Vanillestokje
- Fles 1 Liter Smirnoff want die was in de aanbieding
Lekker !
geen anijszaad ?
De helft bij het kruidenrek was verkeerd gevuld, dit was het beste wat ik bij elkaar kon sprokkelen. Dacht dat ik gemalen anijszaad had meegenomen maar dat bleek venkelzaad te zijn, dus dat heb ik nu ongemalen en gemalen.
Anijs zaad is Europees mediterraans , steranijs een andere herkomst - Azië .
ook al wordt steranijs al paar eeuwen gebruikt in dranken . puriteinen gebruiken het niet in oude Franse drank recepten .
hoort niet officieel in pastis dus .
maar ach het werkt wel . ??
Haha, ik had iets soortgelijks al gelezen maar kwam er bij deze niet onder uit. Daarom een poging tot.
okee we vergeven het ??