Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste ervaring/stook met Chinese niet regelbare airstill

Pagina 1 / 2

Berichten: 38
Topic starter
(@timm73)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste mede stokers,

Afgelopen tijd ben ik bezig geweest met mijn allereerste stapjes in de onbekende stookwereld.

Ik had op marktplaats een "water destileerder" gekocht voor slechts 15 euro.
Eigenlijk kocht ik hem met de bedoeling om er demiwater mee te maken om te gebruiken voor de koeling mijn co2 laser snij/graveermachine. Scheelt toch weer jerrycannetjes bestellen.
Toen ik echter eens wat googelde op het apparaat zag ik ineens allemaal links naar het maken van moonshine. 

Hey! Maar dat is ook erg leuk en reuze interessant natuurlijk haha. En uiteraard kwam ik zo  hier op het forum terecht. Heb me toen ook gelijk aangemeld en alvast flink ingelezen. Al spoedig had ik ook al gelezen dat zo'n  niet regelbare airstill natuurlijk niet echt ideaal was. Maar ik wilde het toch graag proberen.

Dus maar een gistemmer, een alcoholdobber en bijpassende maatbeker , een zakje turbogist, een grote lepel en uiteraard 6 pakken suiker aangeschaft. En toen de sprong in het diepe maar genomen!
Toen de boel volgens voorschrift klaargemaakt om te laten gisten.
Helaas nog een kleine herstelpoging moeten doen aan het aftapkraantje die blijkbaar niet stevig genoeg was aangedraaid, maar toen kon het pruttelfeest beginnen. 
En een feest was het! De volgende dag borrelde t waterslot al zo hard, met uiteraard de bijbehorende geur ontwikkeling, dat ik eerst maar eens een raam open heb gezet op de kamer.
Na een dag of 12 leek de boel uitgegist en heb ik de eerste stook geprobeerd.

De eerste poging kan ik vrij kort over zijn. Niet zo heel best haha.  De ketel draait natuurlijk constant vol op 750 watt, wat veel te veel warmte geeft. Ook had ik geen idee nog wat te verwachten. Ik heb achteraf gezien de stook te lang door laten gaan. Op een gegeven moment ontstaat er schuim omdat de boel te heet wordt en toen werd de uitloop ook troebel. Deze borrel rook en smaakte enorm naar "natte hond" zoals jullie het hier noemen.
Ik vermoed ook dat het toch niet lang genoeg uitgegist en geklaard was.

De 2e, 3e en 4e poging gingen al veel beter! Nu alles steeds per 150 a 200 ml opgevangen en gemeten met de dobber. Op een gegeven moment na een minuut of 50 dan zakt het alcoholgehalte naar de 50% en begint er meer geur en smaak te ontstaan die niet bepaald lekker is. Dit was de eerste keer meegekomen denk ik nu. maar al doende leert men.

Ik  had uiteindelijk na 6 x 4 ;liter gestookt te hebben, (en de boel terug gemengd te hebben tot 40%),  6 flessen (70cl) over. Deze heb ik een tweede gestookt en toen hield ik 5 flessen over. 
Helaas was achteraf gezien de temperatuur nog wat te hoog toen ik berekende hoeveel water erbij moest om het 40% te maken. Dus bleek het na goed afkoelen 35% te zijn.  Maar het is toch een lekker borreltje geworden, zeker voor een eerste keer! En zo mega leerzaam allemaal.

Gister gelijk maar weer 2 zakjes gist besteld bij Stookwinkel voor een nieuwe ronde. Deze keer heb ik gekozen voor "Still Spirits – Craft Range Distiller’s Yeast – Vodka”
Vandaag was het al binnen! Top! Dus gelijk 6 pakken suiker gehaald bij de aldi en het vat weer gevuld.

Gister kwam ook mijn vermogensregelaar binnen die ik bij ome Ali besteld had. Deze:  https://nl.aliexpress.com/item/32863780139.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3fda4c4dcMew2K

Edit Nimrax: Let op,je hebt hier een dimmer gekocht. Een VERMOGENSREGELAAR is hiervoor meer geschikt. Check zoekterm "vermogensregelaar"op de home page.

De volgende stook ga ik deze gebruiken. Ben wel benieuwd hoe je dan bepaald op welke stand je hem moet zetten. Ik snap uiteraard dat de temperatuur van het brouwsel rond de 78,3 graden moet blijven.
Maar hoe bepaal ik dat? Zijn er mede stokers die advies hebben.
Ik heb deze regelaar besteld naar aanleiding van een bericht hier op het forum.

Ik sta uiteraard alweer te popelen om de volgende stook te gaan proberen. Deze keer dus met de vermogensregelaar, en ook met betere gist als de eerste poging.
Maar komende tijd wordt het dus eerst weer geduld....!
Iemand een idee hoe lang "het met met de Still Spirits - Craft Range Distiller's Yeast - Vodka" gaat duren voor het klaar zal zijn om te stoken? 

Verder nog even mijn complimenten voor dit forum, alle informatie en het met elkaar meedenken van de leden. Ik lijkt me in de toekomst zeker ook leuk eens een aantal van jullie in het echt te ontmoeten. Woon zelf dus in Harlingen en ik zag al dat er meerdere medestokers zijn hier in de buurt. Dus wie weet.
Tot die tijd ga ik eerst lekker ervaring opdoen en alvast genieten van mijn eerste Trotse Stoker Borrel!
En wie weet komt er ook nog wel eens een "echte" ketel.

Groeten,

Timm

Beantwoorden
33 reacties
8 Reacties
driesv
(@driesv)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 71

@timm73 Weet je hebt net hetzelfde apparaat als u. Weet je waar je moet op letten (volgens mij) das de warmte die je ventilator maakt. Als die echt warm is mag je gerust naar 150 a 160 volt gaan want ja deze machine is snel maar iets te krachtig. Normaal begint hij te lopen boven de 90 graden maar sluit ook je ventilator rechtstreeks op het netstroom aan dan geeft die altijd 100 % koeling en kan je door het vermogen te verlagen de uitloop controleren. Bij water loop kan je het water goed op temp houden. Maar hier is het omgekeerd . Ventilator op 100 % constant en de hitte beperken. Je voelt dan echt de warme lucht koeler worden. Tis maar een opmerking Gr 

 

Beantwoorden
(@timm73)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 38

@driesv  Ik heb het wel geprobeerd met de fan rechtstreeks via aparte stekker  op t net. De fan draait dan constant voluit. Met de bijbehorende herrie (en lager slijtage)

Het bevalt mij beter om de ketel op te stoken op 140 volt, en als het dan begint terug te schroeven tot 73 volt , en bij een 2e of 3e her destillatie zelfs vaak nog iets terug tot 60 v. Uiteraard kan het zomers nodig zijn om de koeler wat meer toeren te laten draaien. Maar tot nu toe is bovenstaand "recept" prima voor mij.  Vooral het voluit warm stoken van de ketel gaf veel schuimvorming en veel nare geur en smaak ontwikkeling. Het rustiger warm stoken op 140 geeft een beter resultaat. 

Proost! Timm

Beantwoorden
driesv
(@driesv)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 71

@timm73 interessant Timm dat ga ik ook proberen. Had dus de laaste keer een geur...niet te drinken zelfs niet met fris erbij. Mooi leuke tip . Misschien nog klein vraagje heb jij ook een klep zitten aan het gat waar de stoom in de koel pijpen terecht komt. Heb al zoveel filmpjes bekeken en de meeste soortgelijke apparaten hebben dat niet. Heb het al meer open gezet meer geduwd naar de uitgang vd stoom. Of haal ik deze er beter af ? Keep up the good work TIMM grtz Driesv

1613984891-klep.jpg
Beantwoorden
(@timm73)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 38

@driesv  Bij mij zit er een rvs plaatje voor het gat. Lijkt heel anders als bij jou. Voor zover ik het kan zien op de foto.

En die geur/smaak is wat ze hier op het forum "natte hond" geur/smaak noemen haha. 
Dat dekt de lading wel erg goed toch.  Dit komt volgens mij door het schuimen als je de de ketel op volgas laat draaien (750 watt in mijn geval) Dit had ik alleen de eerste keer. Daarna ben ik met de regelaar ertussen gaan werken. Plus natuurlijk een setje kooksteentjes in de ketel. Dat doet ook wonderen!

Ook heb ik die rvs tuit waar het carbon zakje in kan er tegenwoordig af. Ik heb er toch geen zakje in zitten. Voor zover ik heb begrepen heeft t ook geen zin om alcohol boven de 50% te filteren met carbon.  Het filteren doe ik dus pas na het stoken en terug verdunnen tot +/- 40%. Ik heb nu dus alleen dat rubber tuitje in gebruik.  Plan is om dit ook nog eens te gaan vervangen door een stukje koperbuis.

Proost! grtz Timm

1613985573-P2223997.jpg
Beantwoorden
driesv
(@driesv)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 71

@timm73 Ok Timm daar heb ik echt wel wat aan. Maar de carbon doe je de eerste stook niet. je verdunt hem tot 40 % maar dan komt bij er alcohol uit van 75 %. Dus ja bedoel je dat je het filterzakje in je alcohol legt? Niet in het voorziene vakje. Welke stookwijn gebruik jij en wat haal jij eruit (25 liter stookwijn) Ik 5 flessen van +- 40 %. Ja dat plaatje heeft denk ik gewoon hetzelfde doel . Maak jij veel cuts en als ik u werkwijze probeer hoe lang moet ik uitrekken per 4 Liter ( dat doe je er telkens toch in of minder?) Heb soms het gevoel dat 3 liter beter werk. Maar kan fout zijn. Maar goed uit emmer in ketel op 140 zet en bij het lopen terug draai naar 73 graden. Spreken we dan over 2 uur of langer het is maar dat ik genoeg tijd reserveer om bij de ketel te blijven om alles in de gaten te houden. Ik heb ook een 750 watt ketel. Hier mijn opstelling bij opstarten. (foto) Aja hoeveel percent alcohol haal je uit zo een 4 liter stook wijn destillatie. En hoeveel hou je over Ik denk altijd dat 420 tot 500 ml de max is? Sorry maar heb een Lotgenoot 🙂 gevonden dus ja ik vraag er nu ook op los. Maar bedankt voor je hulp. Denk dat ik te snel ga en zoals onze Robbert altijd zegt rustig rustig stoken Driesv haha maar ja ik kreeg in het begin onder de 90 graden er geen druppel uit dus zet mijn temp op de ketel op 90 graden en volle voltage . Als hij afslaat weet ik dat hij 90 graden is en verhoog ik naar 96 graden en ga naar 175 a 190 volt. Maar misschien is dat niet normaal en moet ik mijn ketel is goed nakijken maar voor ik de 90 graden bereikt hebt en dan stil hoger ga krijg ik geen druppel uit. Behalve als ik 3 flessen 55 % 1 fles water erbij doe drupt hij ongeveer rond de 85 graden.

1613986981-ketezl.jpeg
Beantwoorden
(@timm73)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 38

@driesv

Ik doe het zo: 
- ik vergist alleen suiker.  6 kilo en met een zakje Still Spirits Pure Turbo en een zakje vloeibare carbon. Ongeveer 2 weken gisten.
- per keer stook ik 4 liter stookwijn in de ketel. 
- Het opwarmen (op 140 volt) duurt meestal een minuut of 37.
- Als het begint ter lopen terugschroeven naar 73 volt ( dit is wat voor mij werkt haha, plus mijn geboortejaar)
- Ik vang ongeveer 700 ml op. Dit duurt een 2 uren a 2 uur en een kwartier gemiddeld (incl het opwarmen op 140v)
- Ik breek de stook af rond de 45%. Mijn ervaring tot nu toe is dat wat er dan nog uit komt meer geur en smaak heeft. Niet echt lekker meer, maar das mijn mening natuurlijk.
- De +/- 700 ml wat ik opvang is dan rond de 55 a 60%. Dit verdun ik naar +/- 40%
-Dan doe ik zo'n carbonzakje in een trechtertje en filter de drank hier 2 a 3x doorheen.
-Als ik alle stookwijn heb gestookt ( 6 ketels uit een 25 liter stookwijn dus) gooi ik alles door elkaar en stook alles nog een 2e keer.
- de 2e keer stook ik ook op op 140v, en dan zet ik vaak het vermogen terug naar 60v op de regelaar. 
- de 2e stook duurt uiteraard wel langer, maar het komt er eerst a 80% uit en dit gaat vrij lang zo door.

Ik denk dus dat je jouw ketel gewoon op vol vermogen moet zetten en het dan met je externe regelaar het vermogen regelen. Misschien werken voor jou andere vermogens beter als bij mij( 140, 73 3n 60v) Maar dat is een kwestie van proberen, en ruiken/proeven uiteraard. Vergeet ook niet om kooksteentjes in je ketel te doen. Dit hielp bij mij enorm tegen het schuimen en zo.

En uiteraard heb ik er geen problemen mee dat je vragen stelt. Daar is dit forum voor toch 😎 

Zo als ik het nu doe is gewoon recht toe recht aan vergeleken met een "echte" ketel. 
Maar voor mij werkt dit prima. Ik vind het resultaat echt lekker! 
Maar wil me in de toekomst zeker wel gaan wagen aan een echte ketel, en bijbehorende kunde. En zal me dan zeker bezig gaan houden met cuts enz. Voor nu is het een lekker drankje voor een lage prijs. Wel veel werk, maar heb er zeker plezier in!

 

Proost!  Timm

 Edit:  vergeten te vermelden dat ik de stookwijn uiteraard eerst klaar met klaringsmiddel voor het stoken. Kan ook niet anders als je vloeibare carbon toevoegd aan je sotokwijn. 

Beantwoorden
driesv
(@driesv)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 71

@timm73 thx perfect uitgelegd grtz

 

1613988791-40.jpg
Beantwoorden
(@timm73)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 38

@driesv Graag gedaan! 😎

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De Airstill is wat klein maar je kunt er redelijke dranken mee maken, heb m zelf ook nog een tijd gebruikt en hij wordt soms nog ingezet voor kleine volumes.

Vergisting is altijd afhankelijk van meerdere factoren, reken 2 a weken makkelijk. Kijk wanneer de S.G. waarde niet meer veranderd.

Even als extra tip om droogkoken te voorkomen, vanwege de kleine volumes werkt een refractometer voor alcohol makkelijker. Eerste ronde stoppen wanneer de overloop op 0% zit en bij de 2e op smaak. Dan stop je ruim voordat iets gaat schuimen etc.

Kooksteentjes zijn ook fijn, of koperen zadels.

Beantwoorden
4 Reacties
(@herby007)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@alchemistwat bedoel je met koperen zadels

 
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@herby007 Hoi Herby, om een gelijkmatigere kook te verkrijgen met in principe iedere vorm van destilleerketel kun je zogenoemde kooksteentjes toevoegen ( https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-kooksteentjes-ceramic-boil-enhancers-30-g/) maar omdat ik de Airstill gebruikte om Whiskies te maken zit ik met het gegeven dat er ongewenste zwavelverbindingen aanwezig zijn zoals Dimethylsulfide oxide, deze reageren weg met koper, na wat zoekwerk op internet en wat white papers gelezen te hebben heb ik toentertijd besloten om de Airstill te vullen met wat koperen zadels.

Deze; https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-copper-saddles-koperen-zadels-voor-de-t500/

In principe werk iedere vorm van roodkoper, of je deze of kooksteentjes wilt hebben ligt eraan wat je wilt gaan destilleren en met welke ketel.

 

Beantwoorden
(@herby007)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@alchemist ik wil whisky stoken en heb van mout een beslag gemaakt en deze ging elke keer schuimen in de Airstill. Wat een drama was dit steeds overkoken en ik hield op het laatst geen stookwijn meer over.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@herby007 Helaas klinkt dat al te bekend, ik ben ook met de Airstill begonnen met mout en heb het zelf vaak genoeg meegemaakt, soms werd zelfs de kop naar boven geduwd.

 

Er zijn een aantal dingen die mogelijk een probleem zijn,

  • Stookwijn uit mout (en granen) bevat veel eiwitten, die dragen bij bier bij aan een steviger schuim, hetzelfde geldt helaas bij destilleren.
  • De opvoerhoogte van de Airstill is beperkt, gaat het schuimen dan komt het al snel naar buiten.
  • Heb je toevallig de stookwijn koud weggezet om te klaren? Dat heeft een averechts effect eigenlijk, bij een lagere temperatuur blijft de gevormde koolstofdioxide beter opgelost en krijg je die moeilijker eruit, het komt eruit ja, tijdens het destilleren en dat heb je ook gemerkt.
  • Heb je tijdens het maischen ook op 55 graden Celsius een rustmoment aangehouden? Daarbij worden eiwitten omgezet naar aminozuren die gebruikt worden door de gist.
  • Heb je misschien de vergisting vroegtijdig gestopt? Dat kan ook bijdragen aan nog aanwezige eiwitten, verder volgt vaker activiteit van melkzuurbacteriën die de overige eiwitten verder afbreken.

 

Nu zul je dit probleem met schuimende ketels vaker tegenkomen, is bij mij met de 10 liter alambiek ook nog steeds een probleem. Ook de gebruikte granen hebben invloed, sommige hebben een relatief hoog eiwitgehalte van rond de 15%, normaal zit je ergens rond 10 a 12%.

Wat kun je eraan doen?

  • Na het vergisten niet koud wegzetten om te klaren, indien je de bostel er al uit heb gefilterd is dat helemaal niet nodig (ondanks wat anderen mogen zeggen).
  • Zoals Bob Ross ooit al zei "Beat the devil out of it", dans, schud en doe gek met de stookwijn zodat zoveel mogelijk koolstofdioxide eruit komt voordat deze in de ketel gaat.
  • Vul de ketel niet tot de 4 liter of iets wat hij kan hebben maar ga rond 3/4 van de maximum vullijn zitten.
  • Wanneer de stookwijn de ketel in is, nog eens met een garde de koolstofdioxide eruit meppen.
  • Je kunt nog een laagje slaolie toevoegen om het schuimen tegen te gaan, echter helpt dit minder goed dan de voorgaande adviezen.
  • Het gebruik van kooksteentje is aan te raden, omdat je hetzelfde wilt krijgen als ik toentertijd, gebruik de koperen zadels, die gaan bepaalde ongewenste smaken tegen, bron: white papers en zelf empirisch vastgesteld.

 

Garandeert dit dat het niet meer gebeurd? Nee zeker niet.

Zorg dat de opvangbak gewoon alles kan opvallen en wanneer het spuwt laat het doorlopen totdat je een 500 a 750 ml hebt opgevangen, vaak zie je het later ook doorzichtig worden. Gooi alles daarna terug in de ketel en doe het nog een keer erdoor halen. Wat rompslomp maar je krijgt er nog goede Whiskies uit hoor, je moet erna toch nog eens destilleren.

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@timm73)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo Alchemist.
Bedankt voor je reactie.

Kleine correctie op mijn vorige bericht (kon het niet meer aanpassen?) 
Bij nader inzien heb ik blijkbaar toch geen Airstill  maar een zogenaamde Aqua still.
Verschil zit hem in het vermogen. De Aquastill is 750 watt tegen 340 watt voor een airstill.

Vandaar dat ik ook een vermogens regelaar heb aangschaft om het vermogen minstens te halveren. Las ook ergens dat het ideaal rond de 250 watt zou liggen. 
Ik was ook vergeten te noemen dat ik al wel kooksteentjes heb toegevoegd vanaf de 2e keer. 
Ook heb ik inderdaad ondertussen een refractometer besteld bij ome Ali. Vroeg me nog wel af of bij een refractometer ook de temperatuur van je sample het percentage gehalte beïnvloed? 

Is het eventueel ook zinvol om alsnog wat koperen zadels toe te voegen naast de steentjes?  Ik verwacht eigenlijk geen/minder schuim problemen meer te hebben als straks het vermogen, dus de temperatuur, geregeld wordt .

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Aqua Still heb ik geen ervaring mee maar minder vermogen dan je nu hebt zal zeker helpen.

 

Normaal heeft een refractometer een automatische temperstuur correctie ingebouwd, staat dan iets van ATC op.

 

De koperen zadels heb ik zelf gebruikt omdat ik met name alcohol uit granen gemaakt  heb. Dat heeft te maken met het wegreageren van bepaalde ongewenste zwavelverbindingen. Die heb je met suiker niet. Dus extra toevoegen hoeft niet.

 

Aanpassen van de berichten is een kort ogenblik maar na het posten, iets van 2 minuten max. Is ook prima anders blijft iedereen achteraf alles aanpassen en is de leesbaarheid weg.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@herby007)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@alchemistkopeten zadels bedoel je hiermee bevestiging zadels voor waterleiding buizen? En wat is de werking hiervan

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@timm73)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ah ok, helder.
Wil het voorlopig eerst bij suiker vergisten houden dus zal dan geen zadels toevoegen verder. 

Heb deze refractometer besteld:  https://nl.aliexpress.com/item/32844602555.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3cd84c4dRyBcrc   Las net dat die inderdaad dat Automatische Temperatuurcompensatie heeft. Heb helaas een beperkt budget te besteden, vandaar dat ik bij ome Ali bestel. Duurt even (soms wat langer haha), maar dan heb ik toch wat.

En inderdaad is het ook wel beter dat berichten niet constant aan te passen zijn. Houdt het overzichtelijk.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Is eenzelfde type als wat ik heb, fijn ding.

In het begin is het niet erg als het wat langer duurt, dan heb je de tijd om je in te lezen en vragen te stellen ?

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@timm73)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

 

In het begin is het niet erg als het wat langer duurt, dan heb je de tijd om je in te lezen en vragen te stellen ?

 

Absoluut! 

Dat is voor mij een belangrijk onderdeel van het avontuur.....   Heb het internet alweer bijna stuk gelezen haha

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De nieuwere stokers onder ons allemaal, let wel dat niet alle informatie even correct is helaas.

Er zitten een aantal op dit forum die decennia ervaring hebben en een groot deel van ons op weg hebben geholpen. Als dankwoordje help ik dan ook graag de nog nieuwere stokers dan ikzelf.

Je wilt voorlopig alleen suikeralcohol gaan maken?

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@timm73)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ja voorlopig wil ik even ervaring opdoen met de aquastill. Maar vindt de berichten over de "echte" ketels en zeker ook alle zelfbouw ketels meer dan interessant.

Had inderdaad me al goed ingelezen en ook al een beeld van wie de ervaren experts op het forum zijn. Las al dat 1 van hen hier vlakbij woont. Dus wie weet mag ik eens meekijken in de toekomst hoe een "echte" stook gaat. 
Vind het sowieso tof dat er zo'n goed forum is, en dat iedereen zo behulpzaam is.
Je zal het toch allemaal maar zelf maar uit moeten vinden 😉 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Is ook allemaal prima, let wel dat niet iedere gist met voeding komt. Diammoniumfosfaat is misschien iets voor op t boodschappenlijstje.

Er is ook een topic over een workshop later dit jaar, even zoeken in t forum bovenin. Dat is misschien ook handig om meer te leren en wat mensen face to face leren kennen.

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@timm73)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

 

Ja, over die workshop had ik gelezen. Dat is diegene die ik bedoelde in mijn vorige reactie. (Robbert)
Lijkt me zeer interessant om bij te wonen!  

 

Is ook allemaal prima, let wel dat niet iedere gist met voeding komt. Diammoniumfosfaat is misschien iets voor op t boodschappenlijstje.

Weet je toevallig of dat bij de gist die ik nu heb toegevoegd het geval is? Betreft de Still Spirits – Craft Range Distiller’s Yeast – Vodka” 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik wist wel wie je bedoelde ?, ik heb voor m'n eerste Whisky ooit (of drank in t algemeen) eens 600 km op een dag gereden om bij hem te stoken. Topvent echt waar.

Van de gist durf ik niet te zeggen, ik heb van hun de Whiskey gist gebruikt en daar zat door de granen genoeg bij. Ik vermoed eerlijk gezegd dat er niks bij zit, even lezen wat op de site of de verpakking staat.

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@timm73)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ja dan heb ik meer geluk haha. Zijn dorp is hier een 25 km vandaan. 
Zag zijn berichten ook over de ketels die hij zelf maakt van o.a. oude boilers. 
Meer dan interessant! Mooi hergebruik ook van materialen ook, hou ik zelf ook van!

Zie er niks over op de verpakking.  Maar zal het wel even googlen/ youtuben straks

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En de vrijheid om iets te maken naar eigen wensen is mooi. Ben zelf meer van t theoretische dus heb een alambiek gekocht, dat was voor de Whiskies een geweldige stap vooruit. Met name voor dranken met smaak, maar in z'n algemeenheid geldt dat stoken beheersing van de damp is, met een "echte" ketel wordt dat steeds leuker.

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@timm73)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mooi! 😀 

Heb er nu al veel plezier in en van!

Ik zal nog even boven wat bezig met een ander avontuur waar ik ook recent mee begonnen ben: Airbrush. 

Goed weekend alvast, en proost!

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?