Beste mede stokers,
Afgelopen tijd ben ik bezig geweest met mijn allereerste stapjes in de onbekende stookwereld.
Ik had op marktplaats een "water destileerder" gekocht voor slechts 15 euro.
Eigenlijk kocht ik hem met de bedoeling om er demiwater mee te maken om te gebruiken voor de koeling mijn co2 laser snij/graveermachine. Scheelt toch weer jerrycannetjes bestellen.
Toen ik echter eens wat googelde op het apparaat zag ik ineens allemaal links naar het maken van moonshine.
Hey! Maar dat is ook erg leuk en reuze interessant natuurlijk haha. En uiteraard kwam ik zo hier op het forum terecht. Heb me toen ook gelijk aangemeld en alvast flink ingelezen. Al spoedig had ik ook al gelezen dat zo'n niet regelbare airstill natuurlijk niet echt ideaal was. Maar ik wilde het toch graag proberen.
Dus maar een gistemmer, een alcoholdobber en bijpassende maatbeker , een zakje turbogist, een grote lepel en uiteraard 6 pakken suiker aangeschaft. En toen de sprong in het diepe maar genomen!
Toen de boel volgens voorschrift klaargemaakt om te laten gisten.
Helaas nog een kleine herstelpoging moeten doen aan het aftapkraantje die blijkbaar niet stevig genoeg was aangedraaid, maar toen kon het pruttelfeest beginnen.
En een feest was het! De volgende dag borrelde t waterslot al zo hard, met uiteraard de bijbehorende geur ontwikkeling, dat ik eerst maar eens een raam open heb gezet op de kamer.
Na een dag of 12 leek de boel uitgegist en heb ik de eerste stook geprobeerd.
De eerste poging kan ik vrij kort over zijn. Niet zo heel best haha. De ketel draait natuurlijk constant vol op 750 watt, wat veel te veel warmte geeft. Ook had ik geen idee nog wat te verwachten. Ik heb achteraf gezien de stook te lang door laten gaan. Op een gegeven moment ontstaat er schuim omdat de boel te heet wordt en toen werd de uitloop ook troebel. Deze borrel rook en smaakte enorm naar "natte hond" zoals jullie het hier noemen.
Ik vermoed ook dat het toch niet lang genoeg uitgegist en geklaard was.
De 2e, 3e en 4e poging gingen al veel beter! Nu alles steeds per 150 a 200 ml opgevangen en gemeten met de dobber. Op een gegeven moment na een minuut of 50 dan zakt het alcoholgehalte naar de 50% en begint er meer geur en smaak te ontstaan die niet bepaald lekker is. Dit was de eerste keer meegekomen denk ik nu. maar al doende leert men.
Ik had uiteindelijk na 6 x 4 ;liter gestookt te hebben, (en de boel terug gemengd te hebben tot 40%), 6 flessen (70cl) over. Deze heb ik een tweede gestookt en toen hield ik 5 flessen over.
Helaas was achteraf gezien de temperatuur nog wat te hoog toen ik berekende hoeveel water erbij moest om het 40% te maken. Dus bleek het na goed afkoelen 35% te zijn. Maar het is toch een lekker borreltje geworden, zeker voor een eerste keer! En zo mega leerzaam allemaal.
Gister gelijk maar weer 2 zakjes gist besteld bij Stookwinkel voor een nieuwe ronde. Deze keer heb ik gekozen voor "Still Spirits – Craft Range Distiller’s Yeast – Vodka”
Vandaag was het al binnen! Top! Dus gelijk 6 pakken suiker gehaald bij de aldi en het vat weer gevuld.
Gister kwam ook mijn vermogensregelaar binnen die ik bij ome Ali besteld had. Deze: https://nl.aliexpress.com/item/32863780139.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3fda4c4dcMew2K
Edit Nimrax: Let op,je hebt hier een dimmer gekocht. Een VERMOGENSREGELAAR is hiervoor meer geschikt. Check zoekterm "vermogensregelaar"op de home page.
De volgende stook ga ik deze gebruiken. Ben wel benieuwd hoe je dan bepaald op welke stand je hem moet zetten. Ik snap uiteraard dat de temperatuur van het brouwsel rond de 78,3 graden moet blijven.
Maar hoe bepaal ik dat? Zijn er mede stokers die advies hebben.
Ik heb deze regelaar besteld naar aanleiding van een bericht hier op het forum.
Ik sta uiteraard alweer te popelen om de volgende stook te gaan proberen. Deze keer dus met de vermogensregelaar, en ook met betere gist als de eerste poging.
Maar komende tijd wordt het dus eerst weer geduld....!
Iemand een idee hoe lang "het met met de Still Spirits - Craft Range Distiller's Yeast - Vodka" gaat duren voor het klaar zal zijn om te stoken?
Verder nog even mijn complimenten voor dit forum, alle informatie en het met elkaar meedenken van de leden. Ik lijkt me in de toekomst zeker ook leuk eens een aantal van jullie in het echt te ontmoeten. Woon zelf dus in Harlingen en ik zag al dat er meerdere medestokers zijn hier in de buurt. Dus wie weet.
Tot die tijd ga ik eerst lekker ervaring opdoen en alvast genieten van mijn eerste Trotse Stoker Borrel!
En wie weet komt er ook nog wel eens een "echte" ketel.
Groeten,
Timm
De Airstill is wat klein maar je kunt er redelijke dranken mee maken, heb m zelf ook nog een tijd gebruikt en hij wordt soms nog ingezet voor kleine volumes.
Vergisting is altijd afhankelijk van meerdere factoren, reken 2 a weken makkelijk. Kijk wanneer de S.G. waarde niet meer veranderd.
Even als extra tip om droogkoken te voorkomen, vanwege de kleine volumes werkt een refractometer voor alcohol makkelijker. Eerste ronde stoppen wanneer de overloop op 0% zit en bij de 2e op smaak. Dan stop je ruim voordat iets gaat schuimen etc.
Kooksteentjes zijn ook fijn, of koperen zadels.
Hallo Alchemist.
Bedankt voor je reactie.
Kleine correctie op mijn vorige bericht (kon het niet meer aanpassen?)
Bij nader inzien heb ik blijkbaar toch geen Airstill maar een zogenaamde Aqua still.
Verschil zit hem in het vermogen. De Aquastill is 750 watt tegen 340 watt voor een airstill.
Vandaar dat ik ook een vermogens regelaar heb aangschaft om het vermogen minstens te halveren. Las ook ergens dat het ideaal rond de 250 watt zou liggen.
Ik was ook vergeten te noemen dat ik al wel kooksteentjes heb toegevoegd vanaf de 2e keer.
Ook heb ik inderdaad ondertussen een refractometer besteld bij ome Ali. Vroeg me nog wel af of bij een refractometer ook de temperatuur van je sample het percentage gehalte beïnvloed?
Is het eventueel ook zinvol om alsnog wat koperen zadels toe te voegen naast de steentjes? Ik verwacht eigenlijk geen/minder schuim problemen meer te hebben als straks het vermogen, dus de temperatuur, geregeld wordt .
Aqua Still heb ik geen ervaring mee maar minder vermogen dan je nu hebt zal zeker helpen.
Normaal heeft een refractometer een automatische temperstuur correctie ingebouwd, staat dan iets van ATC op.
De koperen zadels heb ik zelf gebruikt omdat ik met name alcohol uit granen gemaakt heb. Dat heeft te maken met het wegreageren van bepaalde ongewenste zwavelverbindingen. Die heb je met suiker niet. Dus extra toevoegen hoeft niet.
Aanpassen van de berichten is een kort ogenblik maar na het posten, iets van 2 minuten max. Is ook prima anders blijft iedereen achteraf alles aanpassen en is de leesbaarheid weg.
ah ok, helder.
Wil het voorlopig eerst bij suiker vergisten houden dus zal dan geen zadels toevoegen verder.
Heb deze refractometer besteld: https://nl.aliexpress.com/item/32844602555.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3cd84c4dRyBcrc Las net dat die inderdaad dat Automatische Temperatuurcompensatie heeft. Heb helaas een beperkt budget te besteden, vandaar dat ik bij ome Ali bestel. Duurt even (soms wat langer haha), maar dan heb ik toch wat.
En inderdaad is het ook wel beter dat berichten niet constant aan te passen zijn. Houdt het overzichtelijk.
Is eenzelfde type als wat ik heb, fijn ding.
In het begin is het niet erg als het wat langer duurt, dan heb je de tijd om je in te lezen en vragen te stellen ?
In het begin is het niet erg als het wat langer duurt, dan heb je de tijd om je in te lezen en vragen te stellen ?
Absoluut!
Dat is voor mij een belangrijk onderdeel van het avontuur..... Heb het internet alweer bijna stuk gelezen haha
De nieuwere stokers onder ons allemaal, let wel dat niet alle informatie even correct is helaas.
Er zitten een aantal op dit forum die decennia ervaring hebben en een groot deel van ons op weg hebben geholpen. Als dankwoordje help ik dan ook graag de nog nieuwere stokers dan ikzelf.
Je wilt voorlopig alleen suikeralcohol gaan maken?
Ja voorlopig wil ik even ervaring opdoen met de aquastill. Maar vindt de berichten over de "echte" ketels en zeker ook alle zelfbouw ketels meer dan interessant.
Had inderdaad me al goed ingelezen en ook al een beeld van wie de ervaren experts op het forum zijn. Las al dat 1 van hen hier vlakbij woont. Dus wie weet mag ik eens meekijken in de toekomst hoe een "echte" stook gaat.
Vind het sowieso tof dat er zo'n goed forum is, en dat iedereen zo behulpzaam is.
Je zal het toch allemaal maar zelf maar uit moeten vinden 😉
Is ook allemaal prima, let wel dat niet iedere gist met voeding komt. Diammoniumfosfaat is misschien iets voor op t boodschappenlijstje.
Er is ook een topic over een workshop later dit jaar, even zoeken in t forum bovenin. Dat is misschien ook handig om meer te leren en wat mensen face to face leren kennen.
Ja, over die workshop had ik gelezen. Dat is diegene die ik bedoelde in mijn vorige reactie. (Robbert)
Lijkt me zeer interessant om bij te wonen!
Is ook allemaal prima, let wel dat niet iedere gist met voeding komt. Diammoniumfosfaat is misschien iets voor op t boodschappenlijstje.
Weet je toevallig of dat bij de gist die ik nu heb toegevoegd het geval is? Betreft de Still Spirits – Craft Range Distiller’s Yeast – Vodka”
Ik wist wel wie je bedoelde ?, ik heb voor m'n eerste Whisky ooit (of drank in t algemeen) eens 600 km op een dag gereden om bij hem te stoken. Topvent echt waar.
Van de gist durf ik niet te zeggen, ik heb van hun de Whiskey gist gebruikt en daar zat door de granen genoeg bij. Ik vermoed eerlijk gezegd dat er niks bij zit, even lezen wat op de site of de verpakking staat.
Ja dan heb ik meer geluk haha. Zijn dorp is hier een 25 km vandaan.
Zag zijn berichten ook over de ketels die hij zelf maakt van o.a. oude boilers.
Meer dan interessant! Mooi hergebruik ook van materialen ook, hou ik zelf ook van!
Zie er niks over op de verpakking. Maar zal het wel even googlen/ youtuben straks
En de vrijheid om iets te maken naar eigen wensen is mooi. Ben zelf meer van t theoretische dus heb een alambiek gekocht, dat was voor de Whiskies een geweldige stap vooruit. Met name voor dranken met smaak, maar in z'n algemeenheid geldt dat stoken beheersing van de damp is, met een "echte" ketel wordt dat steeds leuker.
Mooi! 😀
Heb er nu al veel plezier in en van!
Ik zal nog even boven wat bezig met een ander avontuur waar ik ook recent mee begonnen ben: Airbrush.
Goed weekend alvast, en proost!