Meldingen
Alles wissen

Mis ik nog wat?


Berichten: 71
Topic starter
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik wil een stookwijn maken van appels met de turbogist die daar geschikt voor is.. en nu heb ik een beetje voor mezelf opgeschreven hoe ik dat ga aanpakken.
Hebben jullie nog op of aanmerkingen?
Ik heb ervoor gekozen om het te filteren voor het gisten om zoveel mogelijk gist te krijgen en niets te verliezen door het achteraf te filteren. Klopt mijn gedachte hierover?

1. Plekjes en pitten uit de appels verwijderen
2. Appels malen in grote emmer
3. Overgieten met 3 liter water per 10 kg
4. Filteren
5. Pasteuriseren
6. (druivensuiker maken) en toevoegen (goed roeren)
7. (giststarter maken) en na half uur toevoegen (doorluchten)
8. In de vergistingskuip doen met waterslot
9. Eenmaal uitgegist overhevelen en verstoken

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 35
(@likeurmeneer)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn methode, iets minder omslachitg.

Sapcentrifuge,  alles er in. dus pitjes schillen de hele reutemeteut in de machine, je hoeft dus niet bij iedere appel plekjes te verwijderen. De rommel komt in het filter terecht en het sap loopt er uit.

Pasteuriseren is nergens voor nodig. Gewoon gist erbij en klaar. Na het stoken wordt het vanzelf gesteriliseerd.

Zakje gist erbij, starter maken doe ik echt nooit.

Als je het op deze manier laat gisten krijg je de beste smaak. Je vergist nu namelijk alleen maar de suikers die van nature in de appel aanwezig zijn. Wel een lager alcoholpercentage. Je kunt er ook voor kiezen suikerwater toe te voegen. op een emmer met 20 liter sap kun je 5 liter suikerwater aan toe voegen (gemaakt van 3,5 kilo suiker en de rest water) De smaak van je uiteindelijke distillaat zal dan iets harder zijn maar je hebt wel meer alcohol.

Maar je kunt het dan nog een keer stoken (eerst even teruglengen met water tot onder de 40% en dan na de 2e stook weer aanlengen tot een % of 35 en dan een paar weekjes laten rusten (huwen) Heerlijke Appel Eau de Vie!

Succes

Beantwoorden
Berichten: 19
(@leendert)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier mijn methode, experiment,
Uit de boomgaard 100 kg appels vergaard  in drie verschillende staten
1e voornamelijk val appels
2e vroegrijpe appels
3e "volwassen"appels

1e De vroegrijpe zoveel mogelijk van "rottigheden"ontdaan, klein gemaakt en met een keukenmachien tot pulp vermalen en in de fruitpers tot appelsap geperst.
Deze met invertsuiker en turbogist in het vergistingsvat gedaan.
Dit (19L) staat na twee weken nog vrolijk te pruttelen.
2e alles klein gemaakt en met een keukenmachien met wat suiker tot pulp vermalen en in de fruitpers tot appelsap geperst.  In het vergistingsvat gedaan.
Dit (22L) staat spontaan (zonder gist tooevoeging) na een week ook vrolijk te pruttelen.
3e (ong. 20L) Deze worden momenteel naar pulp met suikertoevoeging naar sap getransformeerd. Ik ben van plan om er Dry-Cider gist aan toe te voegen.
Mijn plan is deze drie "wijnen" na uitgisting te bottelen (met toevoeging van een beetje suiker en Dry-Cider gist te bottelen en voor drie maanden te laten rusten.
Misschien moet er nog geklaard worden maar dat zie ik na het uitgisten nog wel.
Het uiteindelijke resultaat moe een droge mousserende Cider worden.

Als er verbeter-opmerkingen zijn hoor ik het graag.

Beantwoorden
Berichten: 71
Topic starter
(@toorenburg)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@likeurmeneer: bedankt voor je snelle reactie, ik ga het dan toch met de centrifuge proberen. ben je niet bang voor besmetting doordat je het niet pasteuriseer? en wat ben je ongeveer kwijt aan voorloop?

@Leendert: ik heb nog geen fruitpers, ik ga het dit jaar nog doen zonder, en als alles leuk lukt wil ik er volgend jaar 1 aanschaffen. bedankt voor je snelle reactie

Groeten Stefan

Beantwoorden
Berichten: 35
(@likeurmeneer)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Stefan,

Voorloop meestal vrij weinig hoor, je hebt immers geen pitjes, steeltjes en schilletjes. Ik reken niet in hoeveelheden of percentages, gewoon proeven tot jij het lekker vind worden. Als het echt vies is is het fout, als het scherp is en geen fijne mondbeleving, gewoon fout! Begint het een beetje zoetig te smaken en lust je nog wel een nipje, dan is het goed. Je lichaam, neus, mond en je gevoel is het beste gereedschap in deze.

Je kunt ook 2 keer stoken, dan bewaar je de eerste keer alles, dus ook de voor en naloop en stook je net zolang door tot er geen alcohol meer in de naloop zit. Daarna meet je het alcoholgehalte en verdun je de boel tot onder de 40% als dat het niet al is. Daarna stook je de 2e ronde en gooi je wel de voorloop weg doormiddel van proeven. Ook de naloop kun je doormiddel van proeven bepalen, of wat ik vroeger altijd deed, de naloop druppeltjes testen of het op een theelepeltje met een aansteker nog wil branden. is dat niet het geval dan is het alcoholpercentage erg laag en stop je.

Hier een filmpje van sap maken met de centrifuge, er is geen tekst bij maar het wordt uiteindelijk appelwijn 

Beantwoorden
Berichten: 35
(@likeurmeneer)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je mouserende appelwijn wilt hebben doe je een beetje suiker in de fles. Ik gebruik de 1,5 liter petflessen van de sinas en de cola. Extra gist is niet nodig, de suiker zorgt vanzelf wel voor een nagisting. Ik doe ongeveer 3 klontjes per fles. Je voelt vanzelf dat je de petfles niet meer kunt inknijpen en dat er dus druk ontstaat.

Ik gebruik trouwens champagnegist, werkt ook perfect.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mijn methode,snij 200kg in stukjes gooi het klokhuis weg en de steeltjes,gooi alles in een vat van 250 ltr laat suiker smelten,gooi opgelosde bakkersgist er bij sluit af met vuilniszak zet op een lekker warm plaatsje,en laat het leker gisten,ik controleer a een paar weken als de zak niet meer bol gaat staan met een lucifer of het uitgegist is als lucifer blijft brandenop 2cm van de vloeistof dan is het uitgegist.filter alles door een uienzak,en stook,premitief maar gaat goed,ik gooi mischien wat meer weg maar dat maakt mij niet uit heb soms 500kg fruit hier staan kost mij niets of niet veel.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?