Meldingen
Alles wissen

professionele moderne " dunder "

Pagina 5 / 9

Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

tweede keer was niet nodig .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Jawel, kunt niet genoeg proosten

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10627
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

prachtig gemaakt etiket en mooi glas geslepen .
proost .

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

voor het eerst met een dunder gewerkt , maar dat is wel heel anders , er zat nog zoveel smaakstof in en ook restsuiker , dat kan je niet wegspoelen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10627
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

dunder kan wanneer je het goed gebruikt veel voordeel hebben .

(als de dunder maar juist is gemaakt en niet op basis van enkele onzin en spookverhalen die ik voorbij zie komen )

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2116
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Helemaal mee eens Robbert, als je de dunder maak volgens die smerige verhalen(die ik geeneens wil herhalen) is het in contact komen met deze substantie volgens mij al ongezond. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Pfff, beetje dode ratten en uitwerpselen Rumo. Het wordt toch nog gedestilleerd;)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10627
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In 1936 is er een beetje een ommekeer geweest in rum productie o.a. doordat US government geld ging pompen in Puerto rico om meer commercieel te produceren vanwege de groeiende vraag . door inhuren van diverse chemici zoals o.a. Rafael Arroyo werden verbeteringen in productie bedacht zoals toen al chemisch gestimuleerde gisten .
Ook in andere reproducerende landen wilde men bijblijven en ging men voor commerciële doeleinde meer vanuit het lab dingen aanpassen
Dat was ook het begin van het analyseren van dunder .
voordeel was men kon meer continuïteit in maak houden .
Ook werden minder schadelijke stoffen gevonden in producten .
Nadeel was dat smaak diversiteit beetje verdween .
En omdat veel nieuwe methodes kwamen kwamen oude in vergetelheid .
Dus kwamen er ook meer spookverhalen rondom Rum en rond de dunder .
Er zijn nog wel in oude boeken uit 1640 - 1710 zoals van " Dutertre " beschrijvingen van de oude productie methodes te vinden .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10627
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden


15 sept begonnen met een SG van 1060 .
vandaag 6' Oktober SG 990 .
Mooi op schema ! 3 weken ?.
De eigengemaakte gist blijft gewoon betrouwbaar en op te rekenen in karakter .
We zouden dus kunnen distilleren .
MAARRRRRRR er zijn nog belletjes en er is nog gisting .
Dus geef ik het gewoon nog paar dagen .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2832
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Super nieuwsgierig hoe het weer gaat verlopen.

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Propionzuur zal er ook wel inzitten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10627
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja klopt Stierke . Propion ( propaanzuur )
Is uiteindelijk een stof die bij afbraak van suiker vrijkomt .

Ik heb de samenstelling van deze "dunder " additieven op papier .
Het zijn 28 stoffen totaal in deze buisjes
De zwavelzuur moest ik daarnaast apart toevoegen .

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

alles gaat goed . ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10627
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ziet er goed uit .
Making Magic ?

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Helaas , de ketel lekte bij het handvat , dus snel weer in mij oude ketel , geheveld en verder gestookt . Resultaat weer 5 l. 55 % . Laten koelen en de dunner opnieuw laten gisten en weer stoken . Daarna samenvoegen en nogmaals stoken .

Beantwoorden
Pagina 5 / 9
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?