tweede keer was niet nodig .
Jawel, kunt niet genoeg proosten
prachtig gemaakt etiket en mooi glas geslepen .
proost .
voor het eerst met een dunder gewerkt , maar dat is wel heel anders , er zat nog zoveel smaakstof in en ook restsuiker , dat kan je niet wegspoelen .
dunder kan wanneer je het goed gebruikt veel voordeel hebben .
(als de dunder maar juist is gemaakt en niet op basis van enkele onzin en spookverhalen die ik voorbij zie komen )
Helemaal mee eens Robbert, als je de dunder maak volgens die smerige verhalen(die ik geeneens wil herhalen) is het in contact komen met deze substantie volgens mij al ongezond.
Pfff, beetje dode ratten en uitwerpselen Rumo. Het wordt toch nog gedestilleerd;)
In 1936 is er een beetje een ommekeer geweest in rum productie o.a. doordat US government geld ging pompen in Puerto rico om meer commercieel te produceren vanwege de groeiende vraag . door inhuren van diverse chemici zoals o.a. Rafael Arroyo werden verbeteringen in productie bedacht zoals toen al chemisch gestimuleerde gisten .
Ook in andere reproducerende landen wilde men bijblijven en ging men voor commerciële doeleinde meer vanuit het lab dingen aanpassen
Dat was ook het begin van het analyseren van dunder .
voordeel was men kon meer continuïteit in maak houden .
Ook werden minder schadelijke stoffen gevonden in producten .
Nadeel was dat smaak diversiteit beetje verdween .
En omdat veel nieuwe methodes kwamen kwamen oude in vergetelheid .
Dus kwamen er ook meer spookverhalen rondom Rum en rond de dunder .
Er zijn nog wel in oude boeken uit 1640 - 1710 zoals van " Dutertre " beschrijvingen van de oude productie methodes te vinden .
15 sept begonnen met een SG van 1060 .
vandaag 6' Oktober SG 990 .
Mooi op schema ! 3 weken ?.
De eigengemaakte gist blijft gewoon betrouwbaar en op te rekenen in karakter .
We zouden dus kunnen distilleren .
MAARRRRRRR er zijn nog belletjes en er is nog gisting .
Dus geef ik het gewoon nog paar dagen .
Super nieuwsgierig hoe het weer gaat verlopen.
Propionzuur zal er ook wel inzitten.
Ja klopt Stierke . Propion ( propaanzuur )
Is uiteindelijk een stof die bij afbraak van suiker vrijkomt .
Ik heb de samenstelling van deze "dunder " additieven op papier .
Het zijn 28 stoffen totaal in deze buisjes
De zwavelzuur moest ik daarnaast apart toevoegen .
alles gaat goed . ?
Ziet er goed uit .
Making Magic ?
Helaas , de ketel lekte bij het handvat , dus snel weer in mij oude ketel , geheveld en verder gestookt . Resultaat weer 5 l. 55 % . Laten koelen en de dunner opnieuw laten gisten en weer stoken . Daarna samenvoegen en nogmaals stoken .