Meldingen
Alles wissen

Rodewijn


Berichten: 80
Topic starter
(@lancelot)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb van een wijnmaker 20l rodewijn gekregen dat wil ik gaan destilleren  heeft iemand daar nog een goed recept voor

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 20
(@strandjutter)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Lancelot,

Ik zie dat je berichtje er al even staat en dat er nog geen reactie is, Hier mijn advies.

Een recept voor je wijn heb ik niet. Een recept begint bij het opzetten van een mash of een stookwijn. In jou geval ben je al in het bezit van wijn. 

Natuurlijk kun je dit distilleren! Stook alles eerst op vol vermogen af en bewaar alles, dus ook je voor en naloop. Stook net zolang door tot je alle alcohol uit je wijn hebt opgevangen. Uiteindelijk zal je stooksel een alcoholpercentage hebben onder de 25% omdat er op het laatst ook veel waterdamp meekomt.

Stook daarna de hele boel nog een keer. Dit keer niet op vol vermogen. Stook rustig aan en gooi het eerste halve bierglaasje weg. Hiervan weet je eigenlijk zeker dat er methanol alcohol inzit. Daarna laat je rustig aan een borrelglaasje vollopen. en proef een beetje. Smaakt het lekker? Bewaar het dan en stook rustig verder. Smaakt het vies en scherp? Gooi dit glaasje dan leeg en vul hem opnieuw netzolang tot jij vind dat het lekker is!

Zodra jij vind dat het lekker is weet je zeker dat het goede alcohol is, methanol dus. Stook door zolang jij het lekker vind. Als het stooksel wat er uitkomt minder lekker begint te smaken stop dan gewoon. Mijn inschatting is dat je nu een stooksel hebt met een sterkte van om en nabij de 60%. Wees niet te stoer en probeer geen Bulgaar te zijn die dit op deze sterkte drinken maar leng het aan met gewoon water tot maximaal 40%! Lager mag natuurlijk ook. Bedenk dat wat je hier in de winkel vindt meestal een maximum heeft van 38%

Dit stooksel gemaakt van druivenwijn heeft waarschijnlijk iets weg van Cognac. Maar eigenlijjk is het een druiven Eau de Vie. 

Nu kun je kiezen: of je bewaart je stooksel in een eiken vaatje en je gaat het drinken als een echte Cognac (na heel veel geduld want Cognac moet jaren rijpen) of je gebruikt het als een Eau de Vie, die je puur kunt drinken of waarin je vruchten kunt laten trekken (macereren) 

Mijn persoonlijke keuze zou zijn, terugbrengen tot 40% met gewoon nederlands kraanwater dus geen duur flessenwater. Laat het een paar weken staan zodat de alcohol en het water aan elkaar kunnen wennen (dit noemen ze een huwelijk aangaan) en stop het dan in flessen. Leg af en toe een flesje in de vriezer en leg daar ook 2 borrelglaasjes bij. Schenk het ijskoud in een ijskoud borrelglaasje en geniet. Het 2e glaasje is bedoeld voor je 2e ronde omdat dit zo heerlijk is dat je niet aan 1 glaasje genoeg zal hebben.

Mocht je de 20 liter nog steeds moeten stoken dan hoop ik te horen of je wat aan mijn advies hebt gehad.

In ieder geval proost! En geniet van deze fantastische hobby!

Beantwoorden
Berichten: 80
Topic starter
(@lancelot)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb de 20 ltr verstookt tot 3x aan toe maar het blijft naar spiritus ruiken hoe kan dit.

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gooi je wel de  voorloop weg?

Wat voor percentage heb je nu? Wellicht is het zo sterk dat het moeilijk van spiritus is te onderscheiden. Als je het teruglengt tot 35 a 40% ruikt het al minder sterk. Laat je het een paar weekjes rusten dan komt de geur van de druif langzaam weer naar boven.

Tenminste, zo hoort het te gaan. Ben benieuwd hoe het verder verloopt.

Ben

Beantwoorden
Berichten: 80
Topic starter
(@lancelot)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja heb ca een halve liter weg gegooid in de eerste stook en daarna nog eens 2dl zit nu op 85%.
Dan laten we het nog een paar weken staan

Tanx

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Eerst teruglengen naar maximaal 40%. Dan kan het water en de alcohol een paar weekjes aan elkaar wennen of zoals strandjutter het noemt "een huwelijk aangaan" zo stabiliseren de geuren en smaken en komt het vast goed met je borrel 🙂

Beantwoorden
Berichten: 80
Topic starter
(@lancelot)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oké we gaan daar mee aan de gang

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?