Ik vroeg me af hoelang je de stookwijn van +/-20% alc kan bewaren alvorens ze te stoken?
Met residu of zonder? Ik zou zodra het klaar is zo snel mogelijk weg stoken.
Zonder residu wel ruim een half jaar of langer.
Ook al zit er ruim alcohol in wacht nooit te lang !!
ook al lijkt de stookwijn na enkele maanden nog goed de kwaliteit loopt achteruit .
naast alcohol zijn er diverse andere stoffen aanwezig die oxideren verbindingen en deling ondergaan .
Er ontstaan acetaten die ook weer andere reacties kunnen bevorderen.
Met gist, week of 2 tot 4 is wel de max, daarna vrijwel gegarandeerd verandering. Is je alcoholpercentage lager dag 10 gaat het wat rapper. Als het binnen een week kan, zou ik dat gewoon doen, eenmaal gestookt wordt het zo snel niet slecht meer.
Aansluitende vraag; een gebrande wijn van 20%, hoe zit dat? Heb zo nog wat slivo restjes staan, die ik later nog eens over wil halen. Lijkt mij omdat het gedistilleerd is dat t beter houdtbaar is?
wanneer eenmaal overgehaald kun je lang opslaan .
Hou wel rekening dat er een rijping al is die in volgende traject navolging geeft
Gelukkig, dan haal ik 'm voor de jaarwisseling nog eens over naar een wat hoger percentage:) is dat persé slecht dan? Ik dacht misschien wel bevordelijk? T is een restje, dus prima spul voor 'n testje;)
Rijping kan bevorderen maar hangt ook wat af van wat het is .
Vaak gaat de scherpte eraf dus bij her distilleren krijg je ook mildere smaken .
( Tenzij er veel naloop en voorloop bij is gegooid daarin zitten vaak scherpe stoffen die acetaten kunnen opbouwen )
Het is trouwens niet vreemd om een eerste maal gestookte drank eerst te laten rijpen op laag percentage .
Er zijn whiskey's , rum en wat arak types ( misschien wel meer soorten die na eerste overhaal als low wine in vaten word opgeslagen .
Na bepaalde rijping van soms meer dan enkele jaren worden opnieuw gedistilleerd en afgewerkt .