Pfoe grootste mislukking. Proberen van gele paprika een drank te stoken. Aangezien de paprikas een suikergehalte van ong. 10% hadden dacht ik met mn slimme hoofd, dat kan drank worden. Domste gedachten in het stoken tot nu toe. Wat een smerige bocht was dat zeg.
Grootste succes. Een op eiken gerijpte mengsel van. Een:
- appel destillaat
- appel destillaat getrokken op getoast vijgenhout
- een sour mash bourboun destilaat
- een single grain destillaat
- een appel/graan/droog gehopt.
Dat allemaal in de ketel nog een keer gedestilleerd en dat 1 jaar op een nieuw eiken vat weg gelegd. Had het graag laten proeven, maar dit was op voordat ik PROOST heb kunnen zeggen. En het was geen kleine batch?
Grootste ellende met Death Wish Wheat Germ Recipe: zo stom geweesr om de tarwekiemen te koken in een snelkookpan: totale schuimontploffing: 3 uur aan het boenen geweest!
Oké dan ook ik me grootste blunders (in een jaar kan ie veel fout doen en dus leren):
Me vergistingsvat te vol en teveel gist erbij , het was een mooie fontein en me wit gestuukte muur heeft nu een paar mooie melasse vlekken erbij
Me ketel aangezet maar niet afgedicht, goh wat hou ik weinig drank over
Me leidingen niet goed aangedraaid , goh wat ruikt het hier naar alcohol
Vergeten me koeling aan te zetten...of dat ik begon met een veel te klein 12v pompje ; rondpompen en binnen een twee uur motortje doorgebrand
Ja positieve dingen zijn er ook gebeurd : trots op dat ik kan stoken om van niets iets te maken
Me rum vind ik zelf erg lekker en me aarbijen/munt drank vinden een aantal mensen in me omgeving erg lekker
We hebben hier al genoeg materie voor een vlaamse versie van Moonshiners. LOL!
zou leuk zijn om ook op de site videootjes te kunnen uploaden .
Korte stukjes waarin mensen hun manier van werkzaamheden thuis kunnen tonen of willen delen.
Me vergistingsvat te vol en teveel gist erbij , het was een mooie fontein en me wit gestuukte muur heeft nu een paar mooie melasse vlekken erbij
Hoy,
Melasse kan hevig gisten, ik heb mijn vat vorig jaar nog moeten buiten zetten voor af te koelen om dat de temperatuur opliep tot boven de 30°.
Nu heb ik enkele emmers staan ( gene melasse), Whyskey en suiker, ik heb de gist erbij gedaan op 21° ipv normaal 25° - 28 ° en op kamer temperatuur van 17° - 18 ° ipv. 20°-22°.
Alles verloopt nu veel rustiger en het gist ook, het gaat wel langer staan maar ik laat het maar doen en wacht wel, ik heb geen overgelopen emmers meer gehad of klappende deksels.
grts.
De volgende keer ik melasse ga vergisten ga ik eens proberen de gist er bij te doen bij 16° - 18° en te laten vergisten bij 15° - 17°, het mag van mij een maand gisten en het ga misschien beter uit gisten met minder restsuikers.
Grts.
Gebruik een gist die er tegen kan op lagere temperaturen te werken . Gist temperatuur onder 18 gr zou ook kunnen resulteren in vorming van meer vetzuren azijnzuur, zwavelzuur en ook methyl omdat de gist zeker afhankelijk is van warmte om goed te functioneren .
Te weinig warmte geeft vertraging . vertraging is minder goed kunnen " verbranden " van de stoffen .
Daarnaast is rietsuiker ook meer gevoelig voor infecties .
Ik heb er vergeten bij te vermelden, dat de vloeistof temperatuur rondt de 20° zat, en naar het einde toe de kamer temperatuur verhoogd naar 19-20) is nu met dit mooie weer vanzelf gegaan, met de zelfde verwarming.
grts.
Dat kan toch al via YouTube. Delen we de inlogcode op het forum en uploaden maar. Of werkt dat zo niet? Zou wel lachen zijn.
Ik gebruik al enige tijd alleen een telefoon en geen computer Lummel . Youtube is lastige omweg . En er is een account of zo nodig om dingen te kunnen uploaden .
Daarnaast is via deze site het dan alleen voor leden .
Ik denk dat mensen liever deze hobby op wat minder zo openbaar medium zouden willen zetten . of zie ik dat verkeerd ?
Als je een minder openbaar medium wil, dan kan dat, maar hier kan iedereen meelezen. Ook niet leden kunnen alle topics bekijken, en dus ook de filmpjes. Ik denk juist dat de openheid er voor zorgt, dat er überhaupt gedoogd word. We schaden niemand, maken geen honderden liters voor de verkoop, en zijn vaak vooral bezig met het verbeteren van het resultaat. Overigens als ze niet gedogen, worden we een risico, want de kennis van massaproductie is er bij de meeste van ons wel. En vergisten zonder extra suiker zorgt er dan ook weer voor ,dat we dan undercover kunnen gaan. We zijn een groep mensen, die met een fruitboom, water uit de kraan en een broodbakkers korrelgist een topproductie kunnen maken.
William, mooi geschreven en dit is zeker de kant die we op moeten. Openheid voor alles. Daar ben ik ook van overtuigd.
We zijn een clubje die ergens voor staat: Geen winstbejag: vervaardigen van kwalitatief uiterst hoogwaardige drank, en er zijn enkelen die dit op video vastleggen.
De oplossing kan zijn: Stuur je smartfoon ruw-content filmpjes naar mijn mobiel(mijn 06 vind je als je op mijn naam klikt) en ik plaats je bijdrage op mijn betaal youtube kanaal.
En plaats uiteraard de url op stookwinkel.nl
Win win: Elke opbrengst die stookforum filmpjes opleveren, stel ik dat beschikbaar voor ons stookforum. 1 dollar per 1000 vieuws dus flink klikken jongens!! 😉 Wordt een knijpflesje knoflooksaus extra voor de BBQ...
Het gaat mij niet zo om het undercover gaan . Het is meer om alles bij elkaar te houden . Meer voor puur de geïnteresseerde gelijk op plek van bestemming .
En krijgt niet de youtube stigmatiserende bagger in het opvolgende filmpje dat start op moment dat jou filmpje afgelopen is.youtube houd ook zoek geschiedenis van bezoekers vast wat bij elk volgende bezoek weer allemaal suggesties naar voren brengt.
En je het houd het simpeler .
Geen reclames en sneaky cookies die youtube steeds meer doordrukt .
Alles op een site - minder chaos .
Ik ga het appel/perskoek filmpje nog wel even 1000 keer kijken( kijktip) ?