Je mag nog zoveel bijleren over alcohol stoken maar als het erop aan komt is het nog altijd je ervaring,je neus, je tong die hoofdzaak is dus als je van hightech houd is het niet uitgesloten dat ge je meerdere moet erkennen in de low-tech stokers. Omgekeerd ? Zeggen jullie het maar. I rest my case.
Helemaal eens: keep it stupid simple!
Nog nooit een boek gelezen over stoken,ik gebruik mijn hersens,neus ogen en oren.ik gebruik niets alleen mijn ketel gist en fruit.en houtsnippers.o ja een alc.meter.dat is het.ik bereken niets ik meet niets en gebruik niets om te klaren of wat dan ook.
Ondanks dat ik veel naslag werken heb en ook diverse laboratorium materialen .thermometers SG meters , alcoholmeters , microscoop , gaschromatograaf .
Wat ik gebruik is weinig. een boiler met wat verschillende kolommen , branders , helmen en koelers . en mijn meest gebruikte meetinstrumenten en apparaat voor maken van scheidingen staan hier op foto .
En ik moet zeggen ik heb veel verschillende likeuren , wijn , bier en sterke dranken kunnen maken .
Dat moderne high tech spul vind ik heel mooi maar het heeft voor mij geen toegevoegde waarde . ( tot nu toe zie ik daarin alleen eenzijdigheid en beperkingen )
volgens mij zit dit ook in de zak van de gemiddelde junk 😀
?? lijkt het wel op nu je het zo zegt .
Maar je krijgt hier alleen maar droge bek van of dorst . Maar Misschien zijn heel veel wel verkeerd getypeerd ! zijn het geen junks maar Stokers .??
P.s. Lucifertje dat blokje op foto is carnauba wax
Maar ik neem aan dat je dit wel herkende Lucifertje ondanks dat het in blokvorm is en niet schilfertjes zoals denk ik de meeste gebruiken . maar persoonlijk vind ik het makkelijker als blokje / staafje .
De ketel en het stoken zelf met een pot-still achtige low-tech ketel. Een ketel met vlam er onder, een pijp naar de koelspiraal en een koelspiraal. Daar omheen wat meer high-tech voor het bier brouwen en omdat ik het knutselen leuk vind. Maar het stoken zelf, vanuit de basis zondef poes pas.
Voor mij is het nooit een vraag van Versus... Zie daar de noodzaak niet van...Het is gewoon high tech naast low tech...voor de vodka stook ik reflux,2x om een zo neutraal (smakeloos)mogelijk distillaat te verkrijgen.met fruit ga ik potstill ertegenaan,juist om smaak te krijgen.
Vind de diversiteit van stookmethoden erg leuk.
Alle vormen van distileren hebben hun charmes . Ik vind ze prachtig .
aan ieder ook zijn keus .
Wat ik versta onder hi tec is met elektronica , stroom aansluiting , batterijen , sensoren. Dus storings gevoeliger of batterijen zijn op wanneer je het nodig hebt .
Onderdelen duur of moeilijk te krijgen .
Ik heb een paar simpele ketels met diverse simpele kolommen en helmen . oude kwik thermometer , glazen sg meter en alcohol meter , een thee lepel en blokje carnauba was .
Nooit storingen of problemen.
Op zolder licht een gaschromatograaf die door stil stand de geest heeft gegeven .
Deze ga ik toch maar weer leven in zien te krijgen daar kan ik nog wat mee .
Ik heb onlangs een paar defecte grainfathers gekregen zo van " hier Robbert doe er maar wat leuks mee. "
De grainfathers ga ik bij nader inzien niet in investeren .
Het is mij het geld niet waard omdat ik daar geen toegevoegde waarde in zie en er is niets wat ik ze extra kunnen wat ik nu niet al kan doen.
Die gaan naar de stort . Paar centen oud ijzer voor beuren .